„Îmi place Moldova şi vreau să locuiesc aici”


MIGRAŢIE // Deşi, conform datelor oficiale, avem peste 700 mii de cetăţeni plecaţi peste hotare, legislaţia RM nu este la fel de permisivă cu cetăţenii străini care doresc să locuiască pe teritoriul RM

Un spaniol în vârstă de 75 de ani, stabilit de şase ani în Moldova, e decis să revină în Spania împreună cu o familie de moldoveni supărat pe legislaţia imperfectă, care, în schimbul prelungirii permisului de şedere pentru încă cinci ani, îl obligă să investească 250 de mii de euro în afaceri pe teritoriul RM.  Este vorba de Teofilo Carceller Tuster, stabilit cu traiul în satul Nicolaevca, Floreşti, ataşat fiind de familia foştilor săi angajaţi, Natalia şi Igor Botnariuc. Teofilo a lucrat o viaţă judecător în Spania.  Nu are copii, iar puţinele rude pe care le are sunt mai în vârstă decât el. I-a plăcut familia de moldoveni, care, la rândul lor, l-au primit ca pe un tată, şi a decis să-i urmeze în Republica Moldova.

Aici a deschis o fermă de animale şi un magazin care îi poartă numele, SRL „Carceller”. Azi este bunicul a două fetiţe moldovence, alături de ceilalţi bunici, părinţii Nataliei şi ai lui Igor.

Permisul de şedere al migrantului spaniol e pe cale de a expira. În încercarea de a-l prelungi, a aflat că, pe lângă cele  11 documente pe care trebuie să le prezinte la Biroul de migraţie şi azil, trebuie să scoată din buzunar suma de 250 mii de euro pentru a investi într-o afacere pe teritoriul Moldovei.

„Îmi place Moldova şi vreau să locuiesc aici, dar, dacă acest lucru va fi imposibil, ne întoarcem în Spania”, a mărturisit Teofilo în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbra” de la Jurnal TV, precizând că a investit deja peste 100 de mii de euro, pe parcursul ultimilor ani, cu toate acestea întâmpină mari dificultăţi la prelungirea şederii sale aici. Soţii Botnariuc spun că în Spania, ca să obţină un permis de şedere, li s-au solicitat doar trei certificate, eliberate de autorităţile spaniole gratis şi în decurs de o zi.

Liviu Prodan, şeful Biroului de Migraţie şi Azil din Republica Moldova, a precizat că, conform legislaţiei, cetăţenii străini se pot stabili pe teritoriul RM în scop de afaceri, reintegrare a familiei sau la studii. Pentru că spaniolul nu se încadra în celelalte două categorii, el a fost obligat să se ocupe de afaceri. Prodan a promis însă că, fiind un caz ieşit din comun, va face tot posibilul ca Teofilo, bunicul „înfiat” de cele două copile ale familiei Botnariuc, să beneficieze de un permis de şedere pentru mai mulţi ani în Moldova.

Ieri, familia Botnariuc a depus actele necesare şi acum  aşteaptă un răspuns de la autorităţi.

Svetlana Corobceanu