Imersiunea diminuează travaliul

Tatiana Gutium, directoarea Maternităţii nr. 2 din Chişinău ne vorbeşte despre metoda analgeziei în apă

Terapie analgezică nemedicamentoasă în timpul care precedă naşterea

„Naşterea este un proces extrem de dureros. Oasele bazinului se dilată şi femeia are senzaţia că se rup. Însă când le punem copilul la piept, tinerele mămici uită despre toate durerile suportate”, ne-a relatat Tatiana Gutium, directoarea Maternităţii municipale nr. 2 din Chişinău.

Durerile în timpul travaliului pot fi diminuate în jumătate dacă femeia care naşte este scufundată în apă. Astfel, la maternitate se practică de mai bine de un an imersiunea (afundarea parțială sau totală a unui corp într-un lichid – n.r.).

O maternitate în care au văzut lumina zilei peste 100 de mii de nou-născuţi, este vorba de Maternitatea municipală nr. 2 din Chişinău care şi-a deschis uşile acum 62 de ani. În pofida greutăţilor, nu o singură dată fiind în pericol de a fi închisă, aici continuă să fie asistate anual peste 1600 de naşteri. Mai nou, la Maternitatea nr. 2 din Chişinău se practică imersiunea în timpul travaliului. „În momentul în care contracţiile se intensifică şi devin din ce în ce mai dureroase, parturienta (femeia care naşte) este afundată într-un bazin cu apă caldă (temperatura de 37 grade).

Recomandată femeilor de peste 30 de ani

Elena, la 32 de ani, a născut primul copil: „Sunt foarte fericită”

Medicul care o supraveghează îi explică parturientei cum să respire, ce exerciţii fizice să efectueze, o calmează ca pacienta să se relaxeze”, ne-a relatat moaşa principală a maternităţii, Lilia Canţâr.

Avantajul major constă în relaxarea pe care viitoarea mamă o simte datorită scufundării în apă. Apa are un efect spasmolitic, muşchii se destind, conducând la diminuarea durerilor resimţite în timpul travaliului. Colul uterin se deschide mai uşor. Capacitatea respiratorie a parturientei creşte, oferă fătului o stare de bine suplimentară. Presiunea hidrostatică reglează fluxul sanguin şi tensiunea arterială. De aceea, nu este nevoie de anestezie epidurală, naşterea fiind una naturală.

Travaliul poate dura ore întregi, dar perioada în care îi este permis gravidei să rămână în cada pentru naşteri este de maximum două ore consecutive, cu pauze de până la 30 de minute. Moaşa principală, Lilia Canţâr, a remarcat că cel mai des această metodă este practicată de viitoarele mămici care au vârsta de peste 30 de ani.

Am avut ocazia să discutăm cu una din pacientele care au fost scufundate în apă pe timpul travaliului: „Este plăcut să încerci astfel de modalitate, iar durerile pe care le simţi sunt reduse în jumătate”, a menţionat tânăra mămică ce este la prima naştere, la 32 de ani.

Viaţa de sub inimă

În saloanele maternităţii, am întâlnit tătici care stau alături de soţiile ce i-au fericit cu un copil. O altă tânără este în travaliu. Femeia încearcă să reziste durerilor şi abia aşteaptă să audă strigătul copilului care îl poartă sub inimă. Cu o piesă asemănătoare unei trompete mici pe care am pus-o la burta unei viitoare mămici am auzit cum bate inima bebeluşului, acolo este o viaţă.

Deşi peste o mie de femei devin anual mămici în această maternitate, foarte puţine aleg imersiunea. În comparaţie cu o metodă obişnuită, imersiunea în timpul travaliului este mai costisitoare. Astfel, în 2012, prin această metodă au născut 12 femei, iar de la începutul anului 2013, cinci.

Sfatul medicului:

Nu se recomandă analgezia în cazurile:

Lilia Canţâr, moaşa principală a Maternităţii nr. 2 din Chişinău:

• diabet, patologii renale, patologii pulmonare şi cardiace;

• fobii de apă;

• boli contagioase, hepatita B, HIV/ SIDA, febră;

• hemoragii anormale;

• necesitatea de perfuzii;

• poziția anormală a fătului;

• disproporție feto-pelviană;

• consistența anormală a lichidului amniotic.

Drăgălina Garştea (stagiară)