Îmbrânceală politică

LA VÂRF // Încercările de a înlătura sistemul vicios şi corupt generează nemulţumirea celor care încearcă să-l păstreze

Săptămâna aceasta a continuat conflictul provocat de rostirea publică a numelui „păpuşarului”. După duelul Filat-Lupu, a urmat un schimb de replici acide dintre ceilalţi reprezentanţi ai PLDM şi PD. Scandalul a trecut şi în rândul celor două formaţiuni politice, care se acuză reciproc de tergiversarea reformelor pe care trebuie să le îndeplinească aflându-se la cârma statului.

Reprezentanţii PLDM susţin că dorinţa de a înlătura sistemul vicios şi corupt generează nemulţumirea celor care încearcă să-l păstreze. Rămânând în hăul corupţiei, Republica Moldova nu are şanse să se alinieze ţărilor civilizate şi să ofere cetăţenilor o viaţă fără sărăcie.

„PLDM declară toleranţă zero corupţiei”

Totodată, cei din PLDM cred că proiectele lor nu sunt susţinute în Parlament, în speţă de PD, iar reformele sunt tergiversate în scopul de a se păstra vechile sfere de influenţă, iar, în unele cazuri, de a le extinde. Aceştia spun că e vorba de majorarea nejustificată de către S.A. „Moldtelecom” a tarifelor pentru consumatorii interni; apărarea cu înverşunare a interesului monopoliştilor de genul S.A. „Metalferos”, „Moldovagaz”, alte întreprinderi; refuzul de a face ordine în sistemul de retribuire a muncii conducătorilor întreprinderilor cu capital de stat; blocarea activităţii Consiliului de administraţie al S.A. „Franzeluţa” cu scopul de a camufla mari delapidări de fonduri atestate de către CCCEC; tentativa de a tergiversa reforma justiţiei în conducerea căreia se află persoane ce nu au dreptul moral, cel puţin, de a se implica în acest proces  important, a comunicat liderul fracţiunii parlamentare PLDM, Valeriu Streleţ.

Streleţ atenţionează celelalte componente din AIE că organismele internaţionale ne fac din deget pentru faptul că reformele întârzie.

„PLDM declară toleranţă zero corupţiei. Vom utiliza toate metodele, toate pârghiile şi instrumentele legale pentru a înlătura împotrivirea celor care vor să ne menţină în trecut”, a conchis Valeriu Streleţ.

„Nu ne asumăm aceste riscuri”

Replica PDM nu s-a lăsat mult aşteptată, iar liderul formaţiunii, Marian Lupu, şi-a exprimat convingerea că motivaţia acestui atac frontal porneşte de la faptul că reprezentanţii PDM în Guvern, la ultima şedinţă a Executivului, au refuzat să susţină adoptarea în secret a concepţiei de reformă în domeniul educaţiei. „Argumentul ţine de altceva decât de faptul al cui e ministrul Educaţiei, ţine de riscul ca mii de pedagogi să fie disponibilizaţi, dar aceste riscuri ar urma să fie discutate cu societatea, inclusiv pentru a pregăti şi oferi garanţii sociale”, a spus preşedintele interimar.

După declaraţia lui Lupu, Mihai Sleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a declarat că reforma din învăţământ prevede reducerea numărului de locuri vacante şi în niciun caz disponibilizări şi închiderea şcolilor.

La fel Lupu crede că atacul frontal din partea PLDM reprezintă mai degrabă tactica de a crea o debandadă postelectorală pentru a tergiversa semnarea în cadrul AIE a unui acord de creare a coaliţiilor locale şi de partajare a funcţiilor de preşedinţi de raion.

Ioniţă: „Nu înțeleg asemenea matematică”

Negocierile privind crearea coalițiilor locale se vor purta doar în baza numărului de mandate obținut, și nu în baza portofelului, a declarat liberal-democratul Veaceslav Ioniță în cadrul unei Ediții Speciale la Jurnal TV. Ioniță susține că nu este de acord cu proiectul acordului de creare a coaliţiilor locale şi de partajare a funcţiilor de preşedinţi de raion, pregătit de PDM. „Funcțiile de președinte de raion vor fi distribuite după voturile primite de la cetățeni. Dacă într-un raion noi avem 11 mandate, altul are şase, iar altul trei, nu înțeleg de ce cel care are şase mandate trebuie să pretindă la funcția de președinte. Eu nu am învățat și nu înțeleg asemenea matematică”, a menționat Ioniță.

Fără a avea acordul celorlalte componente ale AIE, PDM a publicat acordul cu privire la crearea coaliţiilor locale şi de partajare a funcţiilor de preşedinţi de raion. Potrivit acestuia, PLDM va avea 13 președinți de raion, PDM – 9, iar PL – 4. Totodată, acordul exclude orice alianță cu PCRM.

„Cel care se vrea cel mai mult președinte nu va mai fi”

Pe de altă parte, Ioniță îi sugerează liderului PDM că obsesia pentru fotoliul de președinte al țării i-ar putea juca festa. „Domnul premier a avut o copilărire grea, dar sănătoasă. Nu râde de altcineva care vrea atât de mult să fie președinte. Cel care vrea cel mai mult să fie președinte nu va mai fi”, a declarat Ioniță.

Scandalul dintre PLDM şi PDM ia proporţii şi creează disensiuni şi între subalternii greilor politici. Un exemplu în acest sens îl reprezintă păruiala verbală dintre deputatul PDM, Adrian Candu, care este și finul lui Vlad Plahotniuc, și consilierul premierului, Igor Volniţchi. Schimbul de replici a început după ce Candu a cerut explicaţii privind banii pentru vacanţa premierului. Drept răspuns, Volniţchi a spus că vacanţa este plătită din banii personali ai lui Filat şi planificată din timp, iar Candu vorbește în numele naşului său.

Candu: „Primele directorilor PLDM sunt de zeci de mii de lei”

Adrian Candu a continuat cu acuzele la adresa PLDM. Potrivit lui, directorii întreprinderilor de stat care sunt exponenți ai PLDM au prime de zeci de mii de lei. „La fabrica de coniac din Bălți, după alegeri, este numit director un membru al PLDM. La „Tutun CTC”, administrat de Ministerul Agriculturii, directorii au prime de zeci de mii de lei. PLDM administrează întreprinderea”, a declarat Candu la un post privat de televiziune.

Totodată, deputatul PDM susține că există un monopol în cazul producerii numerelor de înmatriculare a maşinilor. „E un monopol privat, care aparţine unei oarecare Odobescu. De trei ori ministrul Pavel Filip a ridicat problema la guvern, dar a fost ignorat complet de premier. Domnul Cojocaru, căruia i se face lobby ca să ajungă director la „Franzeluța”, este nașul șefului de pază al premierului Filat”, a mai spus Candu.

În replică, Veaceslav Ioniță a precizat că pe lângă prime de mii de lei, există și probleme de miliarde de lei. „La Moldova Gaz în perioada 2002-2009, prin manipularea pierderilor, le-au fost băgate cetăţenilor 3 miliarde de lei”.

Ioniţă a mai dezvăluit și care este metoda de achiziţie a energiei electrice în Republica Moldova. „Se încheie contract de achiziţie a energiei electrice între ministrul Economiei şi o companie ucraineană. Pe piaţa regională mai mult de 5,6 cenţi nu găseşti, noi încheiem cu 6,2 și avem pierderi de 300 de milioane de lei anual”, a mai spus economistul.

O declaraţie „rară”

Solicitat de JURNAL, analistul politic Oazu Nantoi a spus că de pe urma scandalului dintre PLDM şi PDM va câştiga interesul societăţii, edificându-se un stat de drept în care este lege pentru toţi. „Sper că este un început bun. Sunt diferite niveluri de percepere a problemei, iar noi vedem ce e la suprafaţă. În realitate, societatea moldovenească a ieşit din perioada guvernării comuniste  profund bolnavă, metastazele corupţiei pătrunzând în toate structurile de stat”.

La rândul său, Anatol Ţăranu spune că scandalul politic este în esenţă o încercare de a depăşi situaţia creată. 20 de ani de independenţă a RM nu au  soluţionat problemele fundamentale ale acestui stat. Ştiinţa politică caracterizează statele gen RM ca state captive, care funcţionează nu în favoarea majorităţii cetăţenilor, ci în serviciul unui grup de origine oligarhică. Ţăranu consideră că declaraţia PLDM este din cele care apar mai rar în viaţa noastră politică.

Victoria POPA