Îmbogăţită pe banii deportaţilor // VIDEO

O FUNCŢIONARĂ DIN CONSILIUL RAIONAL RÂŞCANI AR FI JECMĂNIT, ani la rând, de sute de mii de lei, foşti deportaţi

277906-bribe

Valentina Garasciuc, care a deţinut până nu demult două funcţii în acelaşi timp, cea de şefă a comisiei pentru recompensele foştilor deportaţi şi cea de responsabilă de cadastru, le-ar fi spus foştilor deportaţi că poate influenţa decizia comisiilor raionale şi ministeriale pentru a obţine despăgubirile, în valoare de sute şi milioane de lei, iar pentru asta ultimii ar fi urmat să le împartă cu ea, uneori până la 50%, în funcţie de cât ar fi putut să rupă. Şi deoarece afacerea mergea ca pe roate, l-ar fi băgat în ea şi pe bărbatu-său. Dar se ştie că urciorul nu merge de multe ori la apă şi slujbaşa a fost pârâtă de nişte îndărătnici.

Ilie Gulca

Uniunea Sovietică, ca să scape de gospodari şi ca să rămână numai cu proştii, îi ducea pe primii să-i ucidă în Siberia, iar ştabii raionali de astăzi îi fură din nou, de data asta cu voia lor. O slujbaşă de acest soi ar fi Valentina Garasciuc, care a deţinut până nu demult două funcţii în acelaşi timp, cea de şefă a comisiei pentru recompensele foştilor deportaţi şi cea de responsabilă de cadastru.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2013–septembrie 2015, femeia aceasta, susţinând că poate influenţa responsabilii din cadrul comisiilor raionale, pe controlorii şi inspectorii Curţii de Conturi, precum şi ai Inspecţiei Financiare de pe lângă Ministerul Finanţelor, ar fi pretins şi luat bani de la două persoane ce se trag din deportaţi. În total, potrivit procurorilor, suspecta a primit de la cei doi solicitanţi 230.000 de lei, sumele fiind transmise prin intermediul soţului său. Banii proveneau şi din sumele alocate spre plată în calitate de compensaţii băneşti pentru victimele regimului comunist.

Şi-a luat bărbatul ca partener

După un comunicat al Serviciului protecție internă și anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, funcţionara, abuzând de funcţiile sale, ar fi pretins şi ar fi primit de la fiecare victimă în parte, prin extorcare, sume care variau între 30 și 50% din totalul care urma să fie alocat ăstora. Ea ar fi însușit în mod fraudulos circa 42% din valoarea totală de 581.767 de lei repartizată de către Ministerul Finanțelor Consiliului raional Râșcani în scopul achitării compensațiilor persoanelor condamnate de regimul comunist.

În raionul Râşcani, Comisia specială a calculat în 74 de cazuri valoarea bunurilor imobile doar în baza mărturiilor, ignorând documentele de arhivă

Procurorul responsabil de acest caz, Marcel Dumbrăvan, ne-a declarat că nu au mai fost înregistrate asemenea cazuri la Oficiul Nord Anticorupţie. Conform art. de încriminare, Garasciuc riscă o pedeapsă sub formă de amendă de la 4.000 la 6.000 de unităţi convenţionale (circa 300.000 de lei conform noii metode de stabilire a unităţii convenţionale) sau închisoare de la trei la şapte ani. „Ea le-a spus victimelor că are influenţă asupra comisiilor care examinează cazurile respective, inclusiv asupra comisiilor de stat, pentru a influenţa adoptarea deciziilor pozitive. Este vorba de două victime, una dintre acestea urma să ridice circa 500.000 de lei, iar alta – circa 1.000.000 de lei. Suspecta pretindea că va influenţa repartizarea acestor bani victimelor, iar acestea urmau să îi ofere funcţionarei o anumită sumă”, a observat procurorul.

Pârâtorii nu au vrut să vorbească

Persoanele care au intrat mai întâi în cârdăşie cu şefa de la cadastru, conform legislaţiei, sunt lipsite de răspundere penală, deoarece au pârât, probabil din cauza asta s-au ascuns de presă ca de dracul. Şi nici pretinsa nacealniţă pe banii deportaţilor nu ne-a răspuns. Ei, dar pentru că buba puroiază demult, funcţionara scăpătată a vorbit totuşi cu noi acum doi ani.

În 2014, JURNAL de Chişinău a publicat un articol despre un audit al Curţii de Conturi, care a identificat numeroase încălcări la stabilirea compensațiilor persoanelor reabilitate din cauza că membrii comisiilor speciale nu ar fi fost informaţi suficient şi că nu ar exista un ghid practic de aplicare a legislației legate de aspectele de evaluare, stabilire și achitare a despăgubirilor.

74 de cazuri semnalate la Râşcani

Acelaşi raport semnala că, în raionul Râşcani, Comisia specială a calculat în 74 de cazuri valoarea bunurilor imobile doar în baza mărturiilor, ignorând documentele de arhivă. Astfel au fost stabilite compensaţii neregulamentare în valoare de 30 de milioane de lei, din care au fost achitate deja 19 milioane de lei. În raport se mai menţiona faptul că în raioanele Râşcani, Străşeni, Donduşeni, Briceni şi în mun. Chişinău au fost alocate neregulamentar circa 32 de milioane de lei.

Valentina Garaşciuc, şefa Comisiei speciale, cea care trebuia să informeze oamenii de ce acte să se ghideze atunci când perfectează dosarul prin care solicită compensaţii, a declarat atunci că, din păcate, nici ei ca funcţionari nu sunt suficient informaţi. „Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, ne-a dat lista cu firmele care trebuie să se ocupe de evaluarea bunurilor. La noi în raion, funcţionează SRL ‚Triada’, n-am fost chemaţi măcar la un seminar unde să ni se explice care e mecanismul”, ne-a declarat atunci funcţionara.

Ghidul e de vină

Raportul de audit şi aceeaşi hotărâre a Curţii de Conturi atesta că mecanismele și instrumentele implementate și utilizate de către autoritățile abilitate la stabilirea și achitarea compensaţiilor persoanelor supuse represiunilor politice „nu sunt eficiente și suficiente”. Nereglementarea corespunzătoare a activității comisiilor speciale a generat carențe și vulnerabilități la toate etapele procesului de stabilire a compensațiilor în aceste cazuri.

Totodată, aceeaşi instituţie evidenția că, la nivel de stat, nu se ține în R. Moldova un registru sau un sistem informațional privind evidența compensațiilor stabilite persoanelor condamnate de regimul comunist, precum și a beneficiarilor de compensații, fapt ce menține riscul major de achitare neregulamentară a compensațiilor pentru urmașii acestora.

 

The following two tabs change content below.