IMAGINI CE POT AFECTA EMOŢIONAL // Ambasadorul Rusiei la Ankara a murit la spital după ce a fost împuşcat de un terorist

Ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov (foto), a murit în urma rănilor suferite după ce a fost împușcat la o expoziţie de fotografii din Ankara. Karlov a fost împușcat din spate în momentul în care ținea un discurs. În vârstă de 62 de ani, Karlov a murit la spital, a confirmat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Atacatorul a fost împușcat de către forțele de ordine turce. Incidentul a fost urmat de un schimb de focuri dintre atacator și forțele de ordine. Bărbatul înarmat ar fi strigat slogane islamiste înainte de a-l împușca pe ambasador.

Presa din Turcia scrie că atacatorul ar fi strigat că ambasadorul Rusiei trebuie să plătească pentru Alep. Prezenţa ambasadorului Andrei Karlov la expoziţia de fotografii numită „Rusia prin ochii turcilor” a fost anunţată din timp, ceea ce înseamnă că atacul a putut fi planificat. Un bărbat a intrat în Centrul Cultural din Ankara şi a tras o dată în aer, după care a îndreptat pistolul spre diplomatul rus. Martorii spun că atacatorul era îmbrăcat în uniformă de poliţist şi că ar fi intrat în clădire folosind o legitimaţie de poliţist.

Atacul a avut loc în ajunul vizitei ministrului de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, la Moscova, pentru consultări cu omologii săi rus și iranian cu privire la Siria. Moscova și Ankara sunt implicate în conflictul sirian. Turcia a acordat refugiu pentru peste un milion de sirieni. Guvernul de la Ankara sprijină opoziția siriană, în timp ce Kremlinul – pe președintele sirian Bashar al-Assad.

Situația a fost și mai tensionată în ultimele săptămâni când forțele siriene, cu ajutorul armatei ruse, au bombardat estul orașului Alep, ceea ce a dus la o criză umanitară de proporții.