Iliegalităţi la o şcoală-grădiniţă din raionul Glodeni (2)

_DSC2418

Foto simbol

Galina Savciuc, femeia care ni s-a plâns că a fost demisă ilegal, a fost la un pas de a fi bătută de soţul directoarei, care în trecut a mai avut asemenea incidente. În primul articol am încercat să luăm o opinie şi să sesizăm responsabilii din cadrul Ministerului Educaţiei despre neregulile care au loc la Direcţia Învăţământ Glodeni, însă ni s-a comunicat că specialiştii sunt în deplasare de serviciu. De asemenea, am expediat articolul şi pe adresa viceministrei Cristina Boaghi, care a redirecţionat articolul către Maria Vrînceanu, responsabila de grădiniţe din cadrul Ministerului Educaţiei.

Luni, 7 decembrie, Galina Savciuc a fost chemată la şcoală pentru a da declaraţii în privinţa demiterii sale. La ieşire, soţul directoarei, Victor Ilco, a văzut că Savciuc iese afară şi a început să alerge după ea. „Când am văzut că se ia după mine, m-am speriat şi am început să fug şi eu. În urmă se auzea glasul directoarei, care spunea: „Opreşte-te, Vichea, opreşte-te!”. Acesta a alergat după mine până la colţul şcolii, după care s-a oprit. Mi se ridicase tensiunea, o femeie care aştepta transportul m-a ajutat să nu cad pe jos, de rău ce mi se făcuse”, se plânge Galina. Femeia a mers la punctul medical, unde i-a acordat primul ajutor medicul de gardă, mai spre seară aceasta a depus şi o plângere la poliţie pe numele lui Victor Ilco. Acesta nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un răspuns.

Locuitorii satului spun că Victor Ilco a mai avut asemenea ieşiri în 2011, când a bătut o profesoară. „Nu e prima oară, acesta acum câţiva ani era cu maşina şi a strâns-o într-un gard pe profesoara Zburliuc şi a bătut-o, tot satul ştie, dar, după ce directoarea i-a dat de lucru, sunt deja prieteni”, ne spune Galina. Despre acest incident ştie tot satul, dar nici profesoara vizată, nici Victor Ilco nu recunosc faptele.

Scrisoare către preşedintele CR Glodeni şi către ministra Educaţiei din partea Uniunii Pedagogilor din RM

La redacţie a parvenit o scrisoare din partea Uniunii Pedagogilor din R. Moldova, în care se menţionează că în cadrul Direcţiei Învăţământ Glodeni se întâmplă o serie de nereguli, acte de corupţie, de abuz asupra mai multor cadre didactice şi carenţe în procesul de instruire.

Cităm din scrisoare: „Doamna Tamara Ilco, consilier local şi raional, director interimar la Şcoala primară-grădiniţă din Clococenii Vechi, a ocupat abuziv funcţia de director, atunci când d-na Lidia Andriţcu, director la grădiniţă, era în concediu de maternitate. Întorcându-se din concediul de maternitate L. Andriţcu a găsit funcţia ocupată de T. Ilco, care este director interimar până în prezent. Tamara Ilco este profesoară de matematică în clasele de gimnaziu-liceu, însă nu are studii corespunzătoare în domeniul preşcolar şi nici în psihologia claselor primare.

La săvârşirea acestei infracţiuni a participat Tudor Căsăuţan, şef al Direcţiei Învăţământ, Mihail Anegroaie, preşedintele sindicatului de ramură din Glodeni. A fost eliberată abuziv din lucru Galina Savciuc, care era paznic la grădiniţă, şi în locul ei acum lucrează soţul directoarei, Victor Ilco, care, fiind pensionar, mai îndeplineşte funcţiile de paznic, fochist, lucrător tehnic şi magazioner. Directoarea s-a răfuit şi cu alţi angajaţi ai grădiniţei, falsificând acte şi ordine de angajare şi eliberare. Pe parcursul a doi ani, problemele cu care se confruntă educatorii, profesorii, directorii, elevii din licee, precum şi personalul auxiliar din sistemul educaţional Glodeni nu au lipsit de pe agenda noastră. Suntem profund îngrijoraţi de inactivitatea, lipsa de competenţă în domeniu şi lipsa de pricepere managerială a şefului Tudor Căsăuţan. Totul se bazează pe făţărnicie şi neadevăr. Acesta minte Ministerul Educaţiei şi mituieşte corupţii care îl susţin”, am citat din scrisoarea adusă la redacţie de către preşedinta Uniunii Pedagogilor din RM, Maria Covalenco.

Deoarece doar consiliul raional poate decide soarta şefului direcţiei învăţământ, Tudor Căsăuţan, am cerut opinia preşedintelui CR Glodeni, Ion Leucă. „Este o iresponsabilitate totală din partea domnului Căsăuţan cu ultimul caz de TBC de la şcoala din Clococenii-Vechi. Am să am o discuţie personală cu el. Acesta este de mult timp în vizorul nostru. Demiterea sa rămâne la discreţia consiliului raional, dar dacă, în continuare, vor parveni asemenea plângeri, el va fi demis. Mulţumim şi Uniunii Pedagogilor din RM, şi presei, care ne aduc la cunoştinţă astfel de cazuri ce nu trebuie tolerate”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău, Ion Leucă.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)