Ilie Gulca de la JURNAL de Chişinău a obţinut premiul I la concursul PNUD pentru cele mai bune investigaţii jurnalistice

Colegul nostru Ilie Gulca, redactor-şef adjunct la ziarul JURNAL de Chişinău, a fost distins cu locul I pentru una din cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție „Piața cerealelor din Republica Moldova, sub monopol rusesc”, realizată împreună cu jurnalistul de la „Evenimentul Zilei”, Mădălin Necșuțu.

Ancheta semnată de cei doi jurnalişti explică schemele prin care Grupul de companii Trans Oil a ajuns să deţină monopolul absolut asupra exportului cu grâu din R. Moldova. În urma acestei investigaţii, subiectul Trans Oil a ajuns în atenţia partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, şi anume a Băncii Mondiale.

Premierea a avut loc în săptămâna națională anticorupţie, pe 13 decembrie 2016. La concurs au participat 15 jurnaliști, fiind înscrise 42 de materiale de investigație care vizează fapte de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor și patrimoniului public, averi și afaceri nedeclarate etc., articole elaborate și publicate în perioada ianuarie – octombrie 2016.

Competiția organizată de PNUD Moldova a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților de prevenire a corupției și analiză a Centrului Național Anticorupție (CNA)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Investigațiile jurnalistice desemnate câștigătoare sunt:

Premiul I:

„Piața cerealelor din Republica Moldova, sub monopol rusesc”, autori – Ilie Gulca şi Mădălin Necșuțu;

„Frații Chirtoacă, afaceri de „excepție” cu Primăria”, autor – Victor Moșneag;

„Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini”, autoare – Mariana Rață.

Premiul II:

„Carieră la Solonceni pentru firma șefului de la Cadastru”, autor – Tudor Iașcenco;

„Vânătorii de bănci”, autori – Ion Preașca, Iurie Sanduța, Roman Anin (Novaya Gazeta);

„Prețurile la medicamentele din Ucraina se „îngrașă” de trei ori până ajung în farmaciile din Moldova”, autori – Svetlana Gore, Grigoriy Ivanchenko, Vladimir Sarkisyan și Natalya Zheleznova.

Premiul III:

„Piața medicamentelor – tranzacții suspecte pe filiera moldo-bosniacă”, autori – Dumitru Lazur, Olga Ceaglei, Miranda Patrucic (OCCRP), Jasna Fetahovic (cin.ba);

„Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, cu locuință de lux, dar beneficiar de ajutor material de la buget”, autoare – Viorica Zaharia;

„(In)dependența de gaze a Republicii Moldova și Ucrainei”, autori – Anastasia Cucuruz, Ghenadie Brega (Republica Moldova) și Elena Cernîșova (Ucraina).

Concursul a fost susținut de un juriu profesionist, format din reprezentanți ai mass-mediei și experți anticorupție, și anume: Olga Crivoliubic, manageră a Proiectului de asistență a CNA; Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA; Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice din Moldova; Georgeta Stepanov, decana Facultății de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării; și Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism.

Jurnaliștii au intrat în posesia unor premii de valoare, inclusiv camere video, laptop-uri performante și aparate foto profesionale.

La evaluarea materialelor de investigație s-a ținut cont de complexitatea articolului, calitatea documentării, originalitatea subiectului, instrumentele de prezentare şi vizualizare a datelor, impact/valoare socială, dar și de respectarea standardelor profesionale şi etice în procesul de documentare, de dobândire a informaţiei etc.

Concursul a avut scopul să încurajeze jurnalismul de investigație în elucidarea cazurilor de corupție şi să promoveze cooperarea autorităților publice cu mass-media pentru același obiectiv – crearea climatului „zero tolerață” față de corupție.

Piața cerealelor din R. Moldova, sub monopol rusesc

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)