Ilie Cazac, supus unor presiuni grave la Tiraspol

DIFEREND // Chiar în ziua în care Filat s-a întâlnit cu Smirnov, Ilie Cazac a fost intimidat de către colaboratorii penitenciarului în care este deţinut

În cadrul discuţiei recente  tête-à-tête dintre Filat şi Smirnov din Germania, primul a pus tranşant problema eliberării necondiţionate a deţinutului politic Ilie Cazac. Totodată, Ilie Cazac, tânărul de 24 de ani condamnat pe 9 februarie la 14 ani de detenţie pentru că ar fi spion moldovean, chiar în aceste zile, a suportat un şir de acţiuni de intimidare organizate de către conducerea penitenciarului în care se află. Ilie se află în spitalul Penitenciarului nr. 2 din Tiraspol. A fost dat afară din salon chiar de către alţi deţinuţi. Ilie nu are dreptul de a primi colete de la rude, de a avea întrevederi cu apropiaţii, de a ţine convorbiri telefonice, nu poate să adreseze scrisori sau petiţii. Şeful penitenciarului nu semnează nicio cerere a lui Ilie Cazac.

Vadim VASILIU

Pe 9 septembrie Vlad Filat a avut o întrevedere în Germania cu liderul autoproclamatei republici nistrene Igor Smirnov.  Întâlnirea a avut loc în cadrul conferinţei privind consolidarea măsurilor de încredere în procesul de reglementare a problemei transnistrene. Una dintre problemele abordate la întâlnire a fost şi cazul deţinutului politic de la Tiraspol, Ilie Cazac. „Am expus poziţia noastră privind necesitatea eliberării imediate şi necondiţionate a lui Ilie Cazac şi sper că acest demers va fi tratat la modul cuvenit”, a declarat Filat.

„Aspectul drepturilor trebuia discutat în primul rând”

Totuşi, situaţia lui Ilie Cazac, supus anterior torturilor şi maltratării în închisoarea tiraspoleană, s-a agravat enorm chiar în perioada vizitei lui Vlad Filat la Bad Reichenhall. Mama acestuia spune că Ilie este agresat şi intimidat de către conducerea penitenciarului, pentru că tânărul a scris lui Igor Smirnov o scrisoare prin care a cerut graţierea sa. „A fost agresat numai pentru că i-a scris lui Smirnov şi mi-a trimis copia scrisorii, mie, acasă. Această copie a trecut cenzura în penitenciar, eu am transmis-o guvernului, şi nu ştiu ce s-a întâmplat în continuare cu aceasta”, relatează pentru JURNAL Stela Surchicean.

Avocatul lui Ilie, Ion Manole, membru al asociaţiei Promo-Lex, susţine că la întâlnirea din Germania, în primul rând trebuia  să se pună problema drepturilor elementare ale deţinutului. Ilie Cazac nu are dreptul la întrevederi, la colete, la convorbiri telefonice, dreptul de a scrie scrisori şi apeluri către autorităţi. „Lucrurile stau prost de tot din moment ce lui Ilie Cazac nu-i sunt asigurate drepturile sale de deţinut. Acest aspect trebuia discutat în primul rând”, a menţionat avocatul.

„Ilie a fost dat afară din salon”

Potrivit mamei tânărului, Ilie a fost alungat de către alţi deţinuţi din salonul de spital în care se afla. „I-au fost scoase hainele şi lucrurile în coridor şi i-au spus să se ducă unde vrea. S-a întâmplat chiar în ziua în care Filat a fost în Germania. L-au luat alţi deţinuţi în salonul lor. Aceştia din urmă sunt şi ei intimidaţi de către conducerea penitenciarului”, zice mama tânărului. Una dintre formele intimidării o constituie percheziţiile înjositoare organizate de către colaboratorii penitenciarului la orele 2-3 noaptea.

I-au fost lezate drepturile

Ilie Cazac a fost luat la interogatorii şi anterior, când mama acestuia a adresat plângeri către Ministerul de Justiţie de la Tiraspol, lui Igor Smirnov şi  responsabilului pentru drepturile omului din autoproclamata republică nistreană Vasilii Kaliko. În scrisoare, doamna Surchicean s-a plâns pe conducerea penitenciarului pentru că îl lezează în drepturi pe fiul ei. „S-au dus de la procuratură să controleze aceste scrisori. Autorităţile criminale l-au chemat pe Ilie la interogatoriu. L-au întrebat despre aceste scrisori. În scrisori nu m-am plâns faţă de autoriltăţi. Ilie le-a spus atunci că tot ce a scris mama sa este adevărat şi că el este lezat în drepturi”, afirmă doamna Stela.

Stela Surchicean spune că nimeni de la Guvern nu a înştiinţat-o despre eventuale tratative privind eliberarea fiului său. Atunci însăşi femeia a sunat la guvern. I s-a răspuns că nu se cunoaşte nimic despre tratative oficiale.

„Nu pot adăuga mai mult decât a spus Filat”

Contactat de JURNAL, viceprim-ministrul RM, Eugen Carpov a spus că nu poate adăuga mai mult decât a declarat Vlad Filat. „Problema a fost discutată în formatul  tête-à-tête: prim-ministrul Vlad Filat cu Igor Smirnov. Am solicitat direct ca Ilie Cazac să fie eliberat cât mai curând, necondiţionat. Urmează să fie întreprinşi paşii necesari de către reponsabilii din stânga Nistrului. Starea în care se află Ilie Cazac ne preocupă foarte mult. Ne ocupăm chiar acum de acest caz, dorim să clarificăm aceste detalii şi să excludem orice presiuni asupra lui Cazac”, a punctat Eugen Carpov.

„Să fie arestaţi toţi agenţii”

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că, în replică, autorităţile moldoveneşti trebuie să aresteze toţi agenţii nistreni care activează în partea dreaptă a Nistrului. „Trebuie ca SIS-ul să prezinte lista întregii agenturi de pe malul stâng, care este prezentă aici pe malul drept. Aceşti agenţi trebuie ridicaţi şi puşi la răcoare”, afirmă Oazu Nantoi. Totdată, analistul opinează că este prematur să ne aşteptăm la o schimbare de situaţie în cazul deţinutului. „Rămâne de văzut ce se va schimba în câteva zile. Dacă va urma ceva înseamnă că şi pe aceste căi ceva s-a reuşit. Dacă nu, sper că conducerea RM, inclusiv prim-ministrul Vlad Filat, vor trage concluziile respective”, a subliniat analistul.

The following two tabs change content below.