Ilie Cazac, pe urmele lui Ilie Ilaşcu

REGIM CRIMINAL // Ilie Cazac a fost condamnat de autorităţile de la Tiraspol la 14 ani de închisoare cu regim sever. Tânărul de 25 de ani a fost arestat în luna martie 2010, fiind acuzat de „înaltă trădare de stat” şi „spionaj în favoarea Moldovei”.

„Miercuri, la ora şapte seara, ne-a sunat avocata fiului meu şi ne-a anunţat că Ilie va sta 14 ani după gratii”, a declarat pentru JURNAL Alexandru Viniţchi, tatăl tânărului. Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, susţine că autorităţile moldoveneşti au toate instrumentele necesare pentru eliberarea lui Ilie Cazac, precum şi a jurnalistului Ernest Vardanian. „Decizia este ilegală, pentru că la proces a fost admisă doar avocata numită de ei şi cei care l-au sechestrat şi întemniţat. Juristul din Chişinău nu a avut acces”, a declarat pentru JURNAL Manole.

Potrivit expertului, autorităţile de la Chişinău ar putea intensifica eforturile privind eliberarea tânărului. „Atât Ilie Cazac, precum şi Ernest Vardanian sunt victime ale regimului de la Tiraspol. Cei din urmă îi vor lăsa liberi atunci când vor obţine ceva de la Guvernul Republicii Moldova”, spune Manole.

Preşedintele Promo-Lex susţine că justiţia moldovenească trebuie să-şi facă datoria şi să pornească o anchetă pe numele persoanelor care l-au reţinut, anchetat şi judecat pe Ilie Cazac. „Aşa procedează Federaţia Rusă”, opinează Manole. Acesta a mai menţionat că ar putea Curtea Supremă de Justiţie să caseze decizia luată de această instanţă, aşa cum s-a procedat în cazul deciziei lui Ilie Ilaşcu.

În aceeaşi ordine de idei, Guvernul Republicii Moldova a emis un comunicat prin care apreciază decizia de condamnare a lui Ilie Cazac drept una ilegală şi nefondată. „Această condamnare constituie o sfidare la adresa drepturilor omului şi vine în contradicţie cu spiritul şi măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului”, se spune în comunicat. Executivul a dat asigurări că va depune toate eforturile posibile pentru eliberarea cât mai urgentă a lui Ilie Cazac şi a cetăţeanului Ernest Vardanian.

Pe de altă parte, Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a declarat ieri că autorităţile centrale trebuie să întreprindă eforturile necesare și problema poate fi rezolvată. „Nu a fost atât de uşor să fie eliberat Ilie Ilaşcu, dar noi am luptat și l-am eliberat”, a mai spus Voronin. Liderul PCRM susţine că a solicitat ca eliberarea celor doi să fie pusă pe ordinea de zi, atunci când vor fi reluate negocierile în format 5+2.

În timp ce autorităţile se întrec în declaraţii, părinţii lui Ilie Cazac spun că îşi fac griji pentru sănătatea fiului lor. Stela Sorchicean şi Alexandru Viniţchi au pichetat ieri dimineaţa sediul misiunii OSCE din Chişinău. „Philip Remler, şeful misiunii în Moldova, ne-a încurajat şi ne-a dat asigurări că vor face tot posibilul să-mi elibereze fiul”, povesteşte bărbatul, care a menţionat că Ilie a fost transferat în închisoarea unde a stat şi Ilie Ilaşcu.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)