Ilian Gârneţ, aclamat la Bruxelles

Tânărul şi deja celebrul violonist Ilian Gârneţ a lansat recent un nou compact-disc, realizat în colaborare cu Alina Elena Bercu, pianistă din România, laureată a numeroase concursuri internaţionale. Discul cuprinde Sonata D.574 de Franz Schubert, Sonata a III-a pentru vioară solo de Ysaye şi Sonata a III-a op. 108 de Johannes Brahmms, imprimări dintr-un concert susţinut în octombrie 2009 în localitatea elveţiană Corseaux. Sebastian Foucart – care semnează o recenzie a discului pe site-ul concertonet.com – apreciază că între cei doi muzicieni există o comunicare artistică reală, subliniind prospeţimea şi lejeritatea ce transpar din Marele Duo schubertian.

Câştigător al premiului III la ediţia din 2009 a prestigiosului Concurs Internaţional de Interpretare „Regina Elisabeta”, Ilian Gârneţ se află în prezent la Bruxelles, unde participă la un turneu de promovare a discului proaspăt lansat. Duetul Ilian Gârneţ–Alina Elena Bercu a susţinut la finele lui aprilie un recital excepţional la Théâtre du Vaudeville din Bruxelles.

Sonata în „La major D574” de Franz Schubert, din debutul serii, a fost compusă la 20 de ani, vârsta Alinei de astăzi. Intitulată de Diabelli în prima sa ediţie Duo, piesa rămâne şi pentru omul modern o pagină saturată în frământări lirice şi caractere agitate.

Potrivit Radio România Muzical, „cei doi tineri au dat o citire umoristică şi viu ilustrativă partiturii, creând o veritabilă panoramă de dispoziţii, emoţii şi senzaţii. A urmat Sonata op. 27 nr. 3 „Balada” pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe, care a fost executată de Ilian Gârneţ cu o dexteritate fulgerătoare, într-un tempo fantastic cu scurte popasuri cromatice suave, atât de sugestiv enesciene. A treia piesă din acea seară – „Suita” în stil vechi de Alfred Schnittke – s-a prezentat într-o arcuire logică şi stilistic grăitoare, recitalul culminând cu o impecabilă interpretare a Fanteziei „Carmen” de Franz Waxman. La bis, duetul a oferit publicului un aranjament mai puţin cunoscut al „Horei staccato” de Grigoraş Dinicu. Cu accente lăutăreşti, tinerii interpreţi au dovedit ingeniozitate şi în acest moment muzical. Astfel s-a încheiat un spectacol superb ce va rămâne îndelung în memoria ascultătorului”.

Precizăm că, pe 3 mai, la Bruxelles a început ediţia din 2010 a Concursului Internaţional de Interpretare „Regina Elisabeta” – una din cele mai lungi şi solicitante competiţii internaţionale din lume.

Irina Nechit