Ilian Gârneţ, aclamat la Bruxelles

Tânărul şi deja celebrul violonist Ilian Gârneţ a lansat recent un nou compact-disc, realizat în colaborare cu Alina Elena Bercu, pianistă din România, laureată a numeroase concursuri internaţionale. Discul cuprinde Sonata D.574 de Franz Schubert, Sonata a III-a pentru vioară solo de Ysaye şi Sonata a III-a op. 108 de Johannes Brahmms, imprimări dintr-un concert susţinut în octombrie 2009 în localitatea elveţiană Corseaux. Sebastian Foucart – care semnează o recenzie a discului pe site-ul concertonet.com – apreciază că între cei doi muzicieni există o comunicare artistică reală, subliniind prospeţimea şi lejeritatea ce transpar din Marele Duo schubertian.

Câştigător al premiului III la ediţia din 2009 a prestigiosului Concurs Internaţional de Interpretare „Regina Elisabeta”, Ilian Gârneţ se află în prezent la Bruxelles, unde participă la un turneu de promovare a discului proaspăt lansat. Duetul Ilian Gârneţ–Alina Elena Bercu a susţinut la finele lui aprilie un recital excepţional la Théâtre du Vaudeville din Bruxelles.

Sonata în „La major D574” de Franz Schubert, din debutul serii, a fost compusă la 20 de ani, vârsta Alinei de astăzi. Intitulată de Diabelli în prima sa ediţie Duo, piesa rămâne şi pentru omul modern o pagină saturată în frământări lirice şi caractere agitate.

Potrivit Radio România Muzical, „cei doi tineri au dat o citire umoristică şi viu ilustrativă partiturii, creând o veritabilă panoramă de dispoziţii, emoţii şi senzaţii. A urmat Sonata op. 27 nr. 3 „Balada” pentru vioară solo de Eugene Ysaÿe, care a fost executată de Ilian Gârneţ cu o dexteritate fulgerătoare, într-un tempo fantastic cu scurte popasuri cromatice suave, atât de sugestiv enesciene. A treia piesă din acea seară – „Suita” în stil vechi de Alfred Schnittke – s-a prezentat într-o arcuire logică şi stilistic grăitoare, recitalul culminând cu o impecabilă interpretare a Fanteziei „Carmen” de Franz Waxman. La bis, duetul a oferit publicului un aranjament mai puţin cunoscut al „Horei staccato” de Grigoraş Dinicu. Cu accente lăutăreşti, tinerii interpreţi au dovedit ingeniozitate şi în acest moment muzical. Astfel s-a încheiat un spectacol superb ce va rămâne îndelung în memoria ascultătorului”.

Precizăm că, pe 3 mai, la Bruxelles a început ediţia din 2010 a Concursului Internaţional de Interpretare „Regina Elisabeta” – una din cele mai lungi şi solicitante competiţii internaţionale din lume.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit

Irina Nechit

Ultimele articole de Irina Nechit (vezi toate)