Ilegalităţi la o şcoală primară-grădiniţă din raionul Glodeni

O angajată a fost demisă fără motiv, alta lucra fiind bolnavă de tuberculoză

_DSC1664

foto simbol

Neplăcerile la şcoala primară-grădiniţă din satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni, au început în 2012, când a fost reorganizată instituţia, grădiniţa a trecut în incinta fostului gimnaziu, devenind şcoală primară-grădiniţă. Atunci părinţii s-au opus, deoarece gimnaziul se află la marginea satului, lângă drumul central, unde mereu este praf, zgomot şi pericol de accidente. De atunci nu s-a produs nicio schimbare. De curând a fost depistată o persoană cu TBC care a lucrat ani buni în această instituţie.

Luni, 30 noiembrie, am fost contactaţi la redacţie de către Galina Savciuc din satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni, care s-a plâns de faptul că a fost concediată pe nedrept, iar după şase şedinţe de judecată a rămas fără serviciu, fără salariu şi fără dreptate. „Din 1999, am lucrat în calitate de paznic la grădiniţa din sat. În februarie 2014, după ce nu am primit timp de şase luni salariul, am aflat că am fost concediată din septembrie 2013. Directoarea Tamara Ilco mi-a spus să mă duc la primăria comunei Balatina, acolo să-mi dea de lucru. Primarul Dumitru Iaţuc mi-a spus că şcoala primară-grădiniţă aparţine direcţiei de învăţământ, şi că nu are niciun post vacant. M-am adresat la şeful direcţiei de învăţământ de la Glodeni, domnul Căsăuţan, care nici nu s-a uitat la mine. Am dat în judecată directoarea şi direcţia de învăţământ, pentru a fi restabilită, pentru a mi se plăti cele şase luni lucrate şi o despăgubire morală de 30 mii de lei. După şase şedinţe de judecată, cererile mi-au fost respinse pentru faptul că expirase termenul de prescripţie. Trebuia să depun plângere în trei luni de la data demiterii, dar cum era s-o fac dacă eu nu ştiam că am fost concediată?”, se plânge femeia.

În şcoală primară-grădiniţă din satul Clococenii Vechi învaţă 25 de elevi, iar grădiniţa este frecventată de 22 de copii.

Într-adevăr, şeful Judecătoriei Glodeni, Vasile Nogai, ne-a confirmat că plângerile au fost respinse, iar hotărârea putea fi atacată în 30 de zile la Curtea de Apel Bălţi. Directoarea şcolii, Tamara Ilco, susţine că Galina Savciuc a fost angajată pe un termen determinat – din septembrie 2012 până în septembrie 2013. „Ea a fost anunţată, este şi un ordin pe care l-a semnat şi ea, şi primarul comunei, şi şeful direcţiei”, menţionează aceasta. Atât primarul, Dumitru Iaţuc, cât şi Galina Savciuc spun că nu au semnat nimic.

Caz de TBC ascuns

De ceva timp se vehiculează că una din învăţătoare ar fi bolnavă de tuberculoză. Vorbele au ajuns şi la urechile primarului comunei Balatina. „Am auzit discuţii despre acest caz şi am întrebat-o pe directoare, la care ea mi-a răspuns că nu este treaba mea. Am discutat cu angajaţi din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Glodeni, şi văd că lucrurile au început să se mişte”, menţionează Iaţuc. Mai mult, învăţătoarea a stat în gazdă mai mulţi ani în sat, iar după ce s-a aflat de boala sa, gazdele şi-au făcut un examen medical, din fericire, acestea sunt în afara pericolului. Părinţii copiilor sunt speriaţi deoarece această învăţătoare activează în sat din anii 90. „Ea şi pe mine m-a învăţat, şi pe copilul meu, ştiu că este o boală periculoasă. Parcă toţi profesorii trec o comisie medicală înainte de a fi angajaţi, şi chiar în fiecare an”, se indignează o mamă, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul.

Cu toate acestea, directoarea Tamara Ilco se justifică: „Învăţătoarea a fost angajată pentru o perioadă determinată de la 1 septembrie până la 1 octombrie 2015. Ea fost concediată imediat, mai mult nu pot să vă comunic. În baza de date este doar o confirmare că a trecut controlul medical”, ne spune directoarea. Şeful direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport din Glodeni, Tudor Căsăuţan, nici nu ştie ce funcţie deţinea femeia cu TBC. „Acea femeie nu a predat, ea a lucrat ori bucătăreasă, ori paznic, eu nu am ştiut, dar vom lua toate măsurile necesare”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău Căsăuţan.

Opinii

Galina Savciuc:
„Judecătoarea îmi spunea că am dreptate, doar că nu am acţionat la timp. Mă gândeam să merg la Curtea de Apel Bălţi, dar am fost avertizată că cei doi au cunoscuţi şi acolo şi nu voi putea demonstra nimic. Noi, cei de la sate, nu ne cunoaştem drepturile şi suferim cel mai mult, dar cei ce ne conduc îşi bat joc de noi. Acum şi eu şi soţul am rămas fără lucru, cu credite şi probleme.”

Medic-şef interimar, Iulia Ailoaiei, Centrul de Sănătate Publică Glodeni:
„De acest caz am aflat săptămâna curentă, din ziua de 30 noiembrie un grup de specialişti cercetează acest caz. Profesoara a fost eliberată din funcţie şi se află la spital. Toţi cei care au fost în contact cu această persoană vor fi examinaţi şi li se va efectua o radiografie ori la Bălţi, ori la Râşcani.”

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)