DOSAR // „Ilan Shor trebuie dus într-un subsol ca să spună unde este miliardul”

ilian shor.f.nadea roscovanu

După ce a fost anunţată interdicţia lui Ilan Shor de a intra în Federaţia Rusă, pentru spălarea unui miliard de dolari americani prin intermediul unor bănci din Republica Moldova, în urma căreia au avut de suferit mai multe structuri financiare de stat ruseşti, precum „Vneşekonombank”, „Gazprombank”, fostul premier Ion Sturza a declarat în cadrul emisiunii În Profunzime de la Pro TV că de la Banca de Economii, condusă de controversatul om de afaceri Ilan Shor, au dispărut un miliard de dolari, echivalentul a cinci bugete ale capitalei. “Shor trebuie încătuşat, dus în subsol ca să spună unde este miliardul poporului”, a sugerat Sturza.

Acesta a fost motivul pentru care cetăţeanul Israelului şi al Republicii Moldova,controversatul om de afaceri Ilan Shor, ar avea interdicţie de a intra pe teritoriul Federaţiei Rusiei. Potrivit unor surse, unul dintre motivele importante ar fi spălarea unui miliard de dolari americani prin intermediul unor bănci din Republica Moldova. În urma unor asemenea „tranzacţii” au avut de suferit mai multe structuri economice de stat din Rusia, precum „Vneşekonombank”, „Gazprombank”.

Potrivit site-ului jurnal.md, în prezent, sunt utilizate toate canalele, inclusiv cele diplomatice, pentru a redresa situaţia. „Sunt implicaţi toţi cei care pot soluţiona această problemă. Ne ajută oameni influenţi din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Ilan Shor s-a implicat de multe ori pentru a ne rezolva problemele la Moscova, iar acum înţelegem că această interdicţie îl vizează şi pe Filat şi Plahotniuc”, ar fi declarat o sursă din anturajul liderului PLDM.

Contactată de JURNAL, Natalia Cheptene, responsabilă de relaţii cu presa a Shor Holding, a declarat că nu face deocamdată niciun fel de declaraţii. Însă, în timpul apropiat, va oferi un răspuns privind interdicţia emisă de Serviciul migraţional rus. Milionarul Ilan Shor a ajuns şef la Aeroportul Internaţional Chişinău după ce R. Moldova a oferit în concesiune această întreprindere, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei din Rusia „UK Komaks”.
Totodată, Shor a fost numit preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii după ce Guvernul RM a cedat cota majoritară, iar în urma unei tranzacţii efectuate la Bursa de Valori, Banca rusească de stat „VneşEkonomBank” a cumpărat aproape 25 la sută din acţiunile BEM. Ulterior, CSJ a anulat emisiunea suplimentară de acţiuni, iar BNM a instituit un administrator special la BEM, mai scrie jurnal.md.

Totodată, fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, a declarat în cadrul emisiunii “În Profunzime” de ieri, 26 ianuarie curent, că de la Banca de Economii, condusă de omul de afaceri Ilan Shor, au dispărut un miliard de dolari, echivalentul a cinci bugete ale capitalei. “Un miliard de dolari, dintre care vreo 600 de mil. au luat drumul Moscovei. L-am subestimat pe acest şmecheraş Shor şi acoperirea sa politică. Am o propunere, Shor trebuie încătuşat, dus într-un subsol ca să spună unde este miliardul poporului”, a declarat Ion Sturza.

Acesta a mai spus că şi Aeroportul Internaţional Chişinău se află în mâinile lui Shor şi că acesta din urmă trebuie să dezvăluie cine îi oferă protecţie. “Să spună cine l-a îndrumat şi cine l-a protejat în această megaescrocherie, care ne-a făcut cunoscuţi în toată lumea. E un dezastru, un dezmăţ, nu doar financiar, ci şi moral, de avengură, care arată până unde a decăzut elita politică şi economică a Republicii Moldova”, a conchis Sturza.

The following two tabs change content below.