Îl recunoaşteţi?

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Râbnița. Este un renumit compozitor, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992). În prezent, lucrează la Moscova (Federația Rusă). A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1951–1955), Conservatorul de Stat din Chișinău (1955–1960), clasa violoncel a lui G. Hohlov, și la Institutul de Arte  „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

Și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al RSSM pentru Televiziune și Radiodifuziune încă în perioada studenției (1957–1962). A predat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1962–1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești (1967–1972).

Este autor al unor lucrări valoroase de estradă, film și scenă. În afară de preocuparea sa de cinema, este autor al mai multor compoziții originale (cântece devenite șlagăre, lucrări camerale și balet). Eugen Doga lucrează și în domeniul muzicii de film, devenind unul dintre cei mai renumiți compozitori de cinematograf și filme TV din spațiul postsovietic.

A debutat la studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, semnând muzica pentru comedia „Se caută un paznic”. A scris muzică pentru 200 de filme: „Nunta la palat”, „Singur în fața dragostei”, „Zece ierni pe o vară”, „Explozie cu efect întârziat”, „Durata zilei”, „Casă pentru Serafim”, „Lăutarii”, „Șatra”, „Gingașa și tandra mea fiară”, „Ana Pavlova”, „Patul lui Procust” etc.

Este semnificativă contribuția sa la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela” , serialul „Guguță” ș.a. A semnat muzica pentru spectacolele „Radu Ștefan, întâiul și ultimul”; „Pe un picior de plai”; „Ce frumoasă este viața”; „Păsările tinereții noastre”; „Sfânta sfintelor”; baletele „Luceafărul” și „Venancia” ș.a.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)