Îl recunoaşteţi?

Anatol Ştefăneţ, solist-instrumentist

Distinsul muzician Anatol Ştefăneţ s-a născut la 23 ianuarie 1956 în satul Grinăuţi, raionul Râşcani, fostul judeţ Bălţi. Şi-a început activitatea profesională în 1978, în calitate de solist-instrumentist, la Orchestra de muzică populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Din 1980 până în 1986, a fost viorist în Orchestra Ansamblului de dansuri „Joc”, iar în anii 1986–1992 a evoluat din nou în sânul familiei lăutăreşti a lui Nicolae Botgros. În 1992, a creat formaţia de jazz „Trigon”.

A concertat în Austria, Anglia, Canada, Cehia, Danemarca, Germania, Japonia, Noua Zeelandă, Olanda, Grecia, Norvegia şi în alte ţări. Din 2002, este directorul Festivalului Internaţional de muzică jazz şi ethno-jazz. A înregistrat 12 CD-uri, din care şapte cu formaţia „Trigon”, iar cinci de autor, majoritatea apărute la casele de discuri din Franţa. Muzica formaţiei sale a fost difuzată de diverse posturi din străinătate, inclusiv de BBC/Londra şi Voice of America/Washington.

În 2001 a fost invitatul de onoare la World International Viola Congress la Wellington, Noua Zeelandă, ediţia a 29-a. Din 1996 este membru al Black Sea International Orchestra (Grecia), dirijată de Okay Temiz, iar din 2004 – membru al Berlin experimenty Orchestra, condusă de Bardo Henning (Germania). 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)