Îi voi vota pe cei curajoși

COSA NOSTRA // Premierul Filat și președintele interimar Ghimpu vor pune oare piciorul în prag acum, pe finalul campaniei, ori vor fi părtașii lui Plahotniuc prin tăcere? Este ultima lor șansă să facă acest lucru. După 28 noiembrie va fi prea târziu

Vineri noapte, într-un stil văzut doar în filmele hollywoodiene despre mafia italiană, așa-zisul om de afaceri Vladimir Plahotniuc a fost inclus pe poziția a doua în lista electorală a Partidului Democrat.

Deși era un scenariu bine cunoscut încă din primele zile de campanie, introducerea lui Plahotniuc în lista electorală a democraților a șocat opinia publică. A șocat pentru că Plahotniuc a procedat în stilul „eu te-am făcut, eu te omor”. Atât Plahotniuc, cât și portdrapelul partidului, Marian Lupu, erau conștienți foarte bine că o apariție a sa în lista electorală ar aduce prejudicii grave de imagine partidului. Cu toate acestea, așa-zisul om de afaceri a ignorat sfaturile tuturor, și ale consilierilor săi, și ale membrilor PD, intrând cu forța în lista electorală a unui partid pe care-l controlează încă din 2009, de când l-a și făcut pe Marian Lupu lider.

Nereușitele actualei guvernări se datorează tocmai instituțiilor ce i-au revenit lui Plahotniuc

Plahotniuc, prin pasul făcut vineri seară, a demonstrat că nu-i pasă câtuși de puțin de soarta Partidului Democrat, singurul său obiectiv fiind funcția de prim-ministru, pe care o țintește încă de pe vremea guvernării comuniste. În aceste condiții, nu este greu de anticipat și felul în care acesta va proceda după alegeri, atunci când partidele parlamentare se vor așeza la masa de negocieri. Cunoscut fiind în mediul de afaceri ca un șantajist, care e gata să calce pe cadavre pentru a-și îndeplini obiectivul, este greu de crezut că pentru Plahotniuc sunt cunoscute noțiunile de negociere ori cedare. Mai ales că PD-ul va fi și singurul partid care, după alegeri, se va afla în postura de a juca la două capete. Indiferent că va negocia cu PLDM-ul și PL-ul, ori cu comuniștii, Plahotniuc va putea recurge la orice tertip pentru a ajunge în funcția pe care o țintește.

În ultimele două zile, tot mai multe voci afirmă că Plahotniuc și Voronin ar fi bătut deja palma pentru o coaliție de guvernare după 28 noiembrie. Scenariul va fi unul simplu, în cazul în care PCRM și PD vor acumula majoritatea simplă, Plahotniuc va fi votat premier, iar Voronin va deveni președintele Parlamentului. Lui Lupu i-ar reveni funcția la care jinduiește de ani buni – cea de președinte. Cum însă sunt șanse minime ca cele 61 de mandate necesare alegerii președintelui să fie întrunite de cele două partide, Lupu se va pomeni în situația din toamna anului 2009, iar Voronin va ocupa și funcția de Președinte interimar. Chiar dacă pare un scenariu un pic fantezist, ambele părți vor rămâne mulțumite: Plahotniuc își va îndeplini visul, iar Voronin va reveni la Putere pentru a se răzbuna pe toți cei ce au guvernat în ultimul an de zile.

Cel de-al doilea scenariu care se vehiculează s-ar înfăptui în cazul în care PCRM și PD nu ar întruni majoritatea simplă. Cum ultimele sondaje arată că dreapta (PLDM-PL) și stânga (PCRM-PD) se află practic la egalitate, cu o ușoară înclinare a balanței spre stânga, există șanse ca după 28 noiembrie să fie întrunită o majoritate simplă de dreapta. Mai ales că după apariția în lista PD a lui Plahotniuc, acest partid va mai pierde câteva mandate. În cazul în care dreapta va acumula o majoritate simplă, Plahotniuc va recurge la scenariul din vara lui 2009: „ori îmi dați ce vreau, ori merg cu comuniștii”. Atunci, de dragul „schimbării”, PLDM-ul și PL-ul au cedat la șantajul venit din partea PD. L-au înaintat pe Lupu la funcția de președinte, iar lui Plahotniuc i-au dat Procuratura Generală, CCCEC-ul și SIS-ul. Mai mult chiar, în urma unei tranzacții destul de dubioase, până și guvernator al Băncii Naționale a fost ales unul dintre foștii subalterni ai tipului cu aspirații de șef de guvern. Se știe bine că o bună parte din nereușitele actualei guvernări se datorează tocmai instituțiilor statului care i-au revenit lui Plahotniuc. În cadrul acestora, neschimbându-se absolut nimic față de perioada comunistă.

Interesant este dacă și de această dată, aflați într-o postură mult mai bună decât în august 2009, liderii de dreapta vor ceda șantajului la care va recurge Plahotniuc.

O ultimă șansă

De aproape cinci luni de zile, pe blogul personal trag alarma asupra pericolului pe care-l reprezintă Plahotniuc pentru viitorul Republicii Moldova. Și majoritatea celor expuse acolo s-au adeverit, punctul culminant fiind vineri seară, când Plahotniuc a ajuns numărul 2 în lista PD-ului. Din păcate, nici premierul Filat și nici președintele interimar Ghimpu nu au luat niciodată atitudine privind dezvăluirile venite din partea mișcării „Antimafie”, catalogându-le drept reglări de conturi. Mă întreb dacă vor proceda la fel și în ultimele zile ale campaniei electorale. Dacă vor lua atitudine față de acest individ, care, din postura de traficant de struguri și țigări în România și de ființe umane în Turcia, a devenit cel mai bogat om din Moldova în perioada guvernării comuniste. Vor pune oare piciorul în prag acum, pe finalul campaniei, ori vor fi părtașii lui Plahotniuc prin tăcere? Pentru că acum este de fapt ultima lor șansă să facă acest lucru. După 28 noiembrie va fi prea târziu.

În ce mă priveşte, le acord o ultimă șansă în ultima săptămână de campanie. Dacă vor da dovadă de bărbăție și curaj, vor merita votul meu. Dacă nu, îi voi vota pe cei curajoși. Și chiar dacă nu vor trece pragul, măcar voi fi mulțumit după alegeri că nu am votat cu un partid care, prin lașitatea liderilor acestora, l-a făcut pe Plahotniuc premier, îngropându-mi astfel viitorul.

Alexandru Cozer