„Îi mulțumesc Maiei Sandu pentru curaj”

alexei-baraboi-foto

Foto: Alexei Baraboi, directorul companiei MD-Construct GmbH, împreună cu familia, Berlin, 2016

– Stimate dle Alexei Baraboi, cum ați petrecut duminica de 13 noiembrie?

Duminică, ne-am trezit cu familia foarte bine dispuși. Ne-am întâlnit cu alte rude, frați, surori și între orele 12.00–13.00 am mers la alegeri ca la o sărbătoare. Noi trăim în Potsdam, un oraș vechi, frumos, din patrimoniul UNESCO. Am mers la Ambasada Moldovei din Berlin, acolo a fost secția de vot. Era un rând de vreo 50–60 de oameni, foarte mulți tineri frumoși, zâmbitori. Nu am văzut niciodată la Berlin un număr atât de mare de conaționali, inima parcă îmi spunea că vom reuși, vom învinge. După ce am votat, am mers cu familia (soția Daniela, moldoveancă de la Bălți, și fiii Sebastian, 9 ani, și Leon, 6 ani, – n.n.) și cu alți prieteni la o cafenea, am luat masa, clar că am discutat mult despre timpurile și evenimentele pe care le trăim.

 – Cum ați reacționat la primele rezultate ale scrutinului?

Prima reacție a fost mai calmă, eram pregătit moral pentru ambele finaluri. A fost o noapte albă, am stat la computer, la telefon, am urmărit reacțiile și comentariile compatrioților noștri, am stat până dimineața cu speranța că s-ar mai putea schimba ceva, dar nu a fost să fie. Când mi-a fost clar că Maia Sandu a acumulat mai puține procente, m-am întristat cu totul. Trebuie să recunosc că încă mă doare și mă doare mult.

– Luni ați mers la muncă?

 Sigur, am mers la muncă, dar n-am reușit să muncesc.

 – Credeți ca alegerile au fost fraudate?

Cred că alegerile au fost nu numai fraudate. Au fost niște alegeri murdare și cu încălcări grave atât din partea CEC-ului, cât și din partea Administrației publice. S-au întâmplat lucruri foarte urâte, acum rămâne să identificăm dimensiunile fărădelegilor. A fost încălcat dreptul de vot al cetățenilor moldoveni din afara republicii. De exemplu, pe întregul teritoriu al Germaniei am avut doar două secții de votare, la Berlin și la Frankfurt. Pentru Germania și pentru numărul de moldoveni de aici, care se presupune a fi peste 30.000, a fost foarte puțin.

– Ați contribuit la mobilizarea diasporei?

Am contribuit la mobilizarea prietenilor, colegilor, așa cum face orice cetățean care își iubește țara și luptă pentru binele ei.

– Câți angajați ai companiei Dvs. au mers la vot?

Categoric, toți angajații companiei noastre, cetățeni ai RM, au mers la vot – circa 85 de persoane.

– Care e domeniul de activitate al companiei Dvs., ce construiți?

Am fondat compania MD-Construct GmbH în 2012, activăm în zona Berlinului și a Potsdamului. Construim blocuri locative, precum și obiective industriale. Suntem specializați și în restaurarea clădirilor cu o arhitectură veche. Biroul companiei se află în centrul Berlinului. (Precizăm că în 2014 rulajul companiei a fost de 1,2 milioane de euro, iar în 2015 a depășit 2 milioane de euro – n.n).

– Cum credeți, își va reveni Republica Moldova după aceste alegeri prezidențiale?

Îmi doresc foarte mult ca Republica Moldova să-și revină după 13 noiembrie. Îmi pun multe speranțe în Diasporă! Am descoperit-o datorită acestor alegeri. Diaspora are potențialul de a se implica, de a influența mișcarea politică din Moldova și de a-i schimba radical vectorul strategic.

– Ce i-ați dori Maiei Sandu după scrutin?

Maiei Sandu îi mulțumesc pentru curajul de care a dat dovadă. De fapt, ea nu a suferit o înfrângere. Din contra, a arătat că avem în R. Moldova oameni inteligenți, bine instruiți și onești. Vă mulțumesc și să nu vă pierdeți speranța.

– Și noi vă mulțumim!

A dialogat Irina Nechit

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)