Îi ajută pe bătrânii singuratici şi bolnavi

Jpeg

De la început erau doar doi, apoi li s-au mai alăturat încă cinci – fete, băieţi, toţi tineri, energici, plini de viaţă, care nu pot trece indiferent pe lângă bătrânii singuratici şi neajutoraţi. Dacă statului, societăţii le este indiferentă soarta acestora, lor chiar le pasă şi vor continua să facă voluntariat nu doar în raionul Rezina, dar şi în alte localităţi din R. Moldova. Vor să convingă cât mai mulţi tineri să se implice în astfel de activităţi deoarece, spun ei, cel care urmează un drum corect în viață salvează lumea cu adevărat. Fiecare poate ajuta un bătrânel, aducându-i o căldare de apă.

Cu lacrimi în ochi şi cu braţele larg deschise bătrânii singuratici din raionul Rezina se bucură mai întâi că cineva le deschide uşa. Iar pentru muncile efectuate, reparatul acoperişului, gardului, vopsirea casei, cosirea buruianului, curăţirea camerelor şi ogrăzilor tinerii sunt binecuvântaţi de către gazde. „Primesc cu mare plăcere ajutorul nostru, chiar dacă unele lucrări nici noi nu le putem face cum trebuie, ei totuşi sunt cei mai fericiţi. Mereu ne binecuvântează şi ne mulţumesc cu lacrimi în ochi”, ne spune Marinela Scutelnic, elevă la Liceul Teoretic „Olimp”, Rezina. Andrei Bordian (23 de ani) a fost primul voluntar din această echipă care a fost provocat să doneze un pachet cu produse alimentare unui bătrân. Astfel l-a găsit pe moş Grigore Negdara, căruia împreună cu Vadim Racu i-au cosit buruianul din ogradă, l-au ajutat la recoltarea cartofilor, iar peste câteva zile, fiind ajutaţi de Gheorghe Bencheci, i-au reparat acoperişul casei. „Când m-a văzut moş Grigore a început să plângă, că măcar cineva îi deschide poarta”, ne spune Andrei Bordian. Grigore Negdară le mulţumeşte printre lacrimi şi spune că mai rar întâlneşti aşa tineri săritori la nevoie. „Casa mea a ars cu mai mulţi ani în urmă şi am rămas să trăiesc în sărăieşul acesta mic, nu am pe nimeni, trei capre doar. Mă bucur că aceşti copii mi-au făcut ordine, acum voi dormi şi eu mai liniştit”, spune bătrânul emoţionat.

Jpeg

„Îi ajutăm pe bătrânii singuratici şi bolnavi”

Sunt o echipă mică, dar cu potenţial enorm, consideră ei, organizează şedinţe la care hotărăsc în ce localitate vor merge şi pe cine vor ajuta. „Mai întâi găsim persoana, apoi calculăm ce cheltuieli vom avea de suportat, găsim un sponsor, apelăm la oamenii de afaceri pe care îi cunoaştem şi ne ajută. Noi selectăm anume bătrânii care într-adevăr au mare nevoie de ajutorul nostru, pe cei bolnavi îi ajutăm fără prea multe discuţii”, menţionează Vadim Racu, elev la Liceul „Olimp”, Rezina. Sâmbătă, 24 septembrie, cei şapte voluntari vor merge la o bătrânică din satul Saharna. Băieţii vor tăia lemne, le vor da la adăpost, iar fetele o vor ajuta pe stăpână să facă ordine prin casă, la sfârşit aceştia vor savura nişte plăcinte pregătite de fete împreună cu bătrâna. „Deja simţim că va fi interesant”, remarcă entuziasmată Valentina Botnari, elevă la Liceul „Alexandru cel Bun”, Rezina. Tinerii au deja planificate lucrări în gospodăriile vârstnicilor pe câteva săptămâni înainte. Îşi doresc ca la echipa lor să se alăture şi alţi tineri pentru a reuşi să ajute cât mai mulţi bătrâni şi din alte sate.

Jpeg

„Oamenii nu au încredere în politicieni, de aceea vom refuza finanţările din partea partidelor”

Tinerii voluntari nu vor să fie asociaţi cu niciun partid politic şi spun că vor refuza orice finanţare de acest gen în caz că va apărea. „Oamenii nu a încredere în politicieni, de exemplu, înainte de campania electorală trecută, în Rezina a apărut o asociaţie obştească, care avea în spate un partid politic, au făcut multe lucruri frumoase, însă, după ce au pierdut alegerile, s-au terminat activităţile lor”, ne explică Andrei Bordian.

Tinerii au câţiva sponsori, oameni de afaceri care nu au legătură cu politica. În prezent, sunt ajutaţi cu materiale de construcţii de către managerul unui magazin din Rezina. De asemenea, moldovenii care muncesc peste hotare sunt gata să-i ajute cu cele necesare. Cel mai mult cei şapte voluntari se bucură de susţinerea şi încurajările celor dragi, dar mai mult de aprecierile pe care le primesc de la oameni străini. „Suntem foarte mulţumiţi că zi de zi progresăm! Am rămas foarte surprinşi când am văzut că pe reţelele de socializare am adunat în total la vreo zece mii de aprecieri, în jur de o sută de distribuiri şi vreo 400 de comentarii, toate în susţinerea noastră”, spune Valeria Golban, elevă la Liceul Teoretic „Olimp”, Rezina.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)