Igor Smirnov şi Sheriff au lipsit Transnistria de un miliard de dolari

sherif2

„Komsomolskaia Pravda” anunţă că la redacţia sa au parvenit documente secrete care demonstrează că, în perioada 2005–2011, din bugetul formaţiunii separatiste au fost scoşi circa un miliard de dolari. Această afacere fără precedent în Transnistria, unde populaţia nu depăşeşte 400000 de locuitori, iar bugetul constituie doar o treime din această sumă, a fost posibilă datorită cârdăşiei dintre firma „Sheriff” şi ex-preşedintele rmn, Igor Smirnov, care s-a aflat la putere 20 de ani, scrie kp.md.

Conform documentelor, Smirnov a acordat companiei „Sheriff” dreptul exclusiv de a importa produse de primă necesitate şi a scutit-o aproape complet de taxe vamale şi impozite, ceea ce i-a făcut pe transnistreni mai săraci cu un miliard de dolari. Materialele demonstrează că afacerea a constituit secretul de stat al lui Igor Smirnov şi al firmei „Sheriff”.

Aceştia nu s-au afişat nicăieri, iar despre existenţa lor ştia doar un cerc îngust de persoane, care au participat la această schemă. Documentele s-au aflat până nu demult într-un dosar special al unuia dintre serviciile speciale federale ruse şi aveau statutul de „instrument de influenţă” asupra politicii elitelor locale. Originalele acestor documente au fost distruse în 2011, când a avut loc schimbul de putere în stânga Nistrului.

sheriff

Sursa: kp.ru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)