Ieşirea avocatei Grigoriu e naivitate sau rea-intenţie?

Oficialii moldoveni sunt puşi în situaţia de a repara greşeala unei avocate parlamentare în ajunul vizitei preşedintelui Armeniei în Republica Moldova

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu a ţinut un discurs pe 4 iulie curent la Erevan care i-a îngrijorat pe armeni şi i-a bucurat pe azeri. Aurelia Grigoriu, devenită avocat parlamentar în 2008 cu susţinerea liderului comuniştilor Vladimir Voronin, a citit un text care, potrivit ei, avea scopul să elucideze încălcările drepturilor omului în regiunea Karabahul de Munte.

„Agresiunea împotriva Azerbaidjanului durează de 25 de ani; Armenia a încălcat 360 de kilometri din teritoriul Azerbaidjanului; Armenia a luat sub control 198 de km din teritoriul Azerbaidjanului; Armenia a ocupat 20% din teritoriul Azerbaidjanului şi a comis acte de genocid; din Karabahul de Munte s-a refugiat un milion de oameni; ca urmare a agresiunii, Azerbaidjanul a pierdut 60 de miliarde de dolari SUA”, acestea sunt câteva citate din discursul avocatului parlamentar rostit în parlamentul armean.

Un parlamentar armean i-a replicat imediat că aceste date sunt tendenţioase şi că, la începutul anilor 1990, pe teritoriul regiunii Karabahul de Munte, locuiau 185 de mii de persoane, atât armeni, cât şi azeri. Pe pagina sa de Facebook şi mai târziu în conferinţa de presă ţinută ieri, Aurelia Grigoriu spune că a luat aceste date din rezoluţia nr. 62/243 a ONU din 14 martie 2007.

JURNAL a găsit această rezoluţie a ONU, care are statut de recomandare, documentul nu conţine nicio referire la cifrele menţionate de avocată. Mai mult, rezoluţia nu datează din 2007, aşa cum spune Grigoriu, ci din 2008. Comentând discursul avocatei, preşedintele PD Marian Lupu a menţionat că „ieşirea” Aureliei Grigoriu „ţine de o simplă prostie umană”. „Nu exclud că există şi asemenea noţiuni ca prostia omenească, dacă nu este un caz şi mai rău, un angajament politic”, a declarat Marian Lupu.

Jurnalistul Ernest Vardanean a menţionat pentru JURNAL că rezoluţiile pe care le-a citit Aurelia Grigoriu la Erevan ţin de 1993. „În acele rezoluţii nu sunt stipulate nici 20% din teritoriul Azerbaidjanului, nici un milion de refugiaţi din Armenia şi Karabahul de Munte. Sunt nişte teze pe care le propagă oficialii din Azerbaidjan cu orice ocazie şi pe care le-a preluat doamna Grigoriu.”

Vizita recentă la Baku

Tot pe Facebook Aurelia Grigoriu a plasat fotografii făcute la Baku, Azerbaidjan, pe care l-a vizitat într-o deplasare de serviciu în iunie curent. Aurelia apare în poze alături de câteva persoane în ambianţe neoficiale, în restaurante şi pe acoperişul unui zgârie-nori. Una dintre persoanele care apar în pozele publicate pe Facebook este Zaur Aliev. Acesta îi mulţumeşte pe pagina Aureliei că a spus „adevărul de la tribuna ţării agresoare”.

Pe pagina lui Aliev este o postare a avocatei Aurelia Grigoriu datând din 28 mai 2013, cu o lună înainte de ultima vizită a avocatei la Baku. Postarea reprezintă drapelul Azerbaidjanului şi mesajul „Iubitul meu Azerbaidjan, te felicit cu ocazia zilei naţionale”.

Aceste postări nu demonstrează neapărat că Aurelia Grigoriu a vorbit premeditat şi tendenţios despre agresiunea Armeniei împotriva Azerbaidjanului de la tribuna parlamentului armean. Există însă o altă coincidenţă elocventă, discursul Aureliei a avut loc cu o săptămână înainte de vizita oficială a preşedintelui Armeniei Serj Sargsyan la Chişinău.

Victor Popa: „A fost jenant”

Contactat de JURNAL, Victor Popa, judecător al Curţii Constituţionale, care a asistat la discursul Aureliei Grigoriu în parlamentul Armeniei, a spus că, pentru el, a fost o surpriză jenantă să audă acele cuvinte de la tribuna parlamentului Armeniei. Juristul a fost rugat de către oficialii moldoveni să aducă scuzele de rigoare presei din Armenia. Acesta a mai menţionat că a avut o invitaţie separată şi nu a mers în delegaţie cu Aurelia Grigoriu.

Pe 8 iulie curent, Aurelia Grigoriu a ţinut o conferinţă de presă în care a explicat care a fost motivaţia discursului său. Într-o manieră arogantă, vorbind doar în limba rusă, avocata ce reprezintă Parlamentul RM a declarat că şi-a expus opinia personală. Comentând declaraţia preşedintelui Parlamentului RM, Igor Corman, care a spus că ieşirea Aureliei Grigoriu a fost o greşeală, avocata a spus că nimeni nu are voie să influenţeze opinia avocatului parlamentar. „E opinia preşedintelui Parlamentului. Opinia mea mi-am expus-o în comunicarea mea”, a declarat avocata.

Este neapărat necesar să i se retragă mandatul

Aurelia Grigoriu a menţionat că timpul oferit pentru discursul ei a fost limitat, de aceea n-a reuşit să-şi expună opinia şi pe marginea drepturilor omului din alte conflicte îngheţate. Întrebată de ce n-a început discursul cu problema transnistreană, dar cu cea din Karabahul de Munte, avocata a avut un răspuns foarte simplu: „Ceea ce se vorbeşte la început se memorează mai bine”.

Contactat de JURNAL, Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente, a declarat că mandatul de avocat parlamentar al Aureliei Grigoriu expiră la 30 octombrie 2013. „Cred că este neapărat necesar să i se retragă încrederea Parlamentului şi să fie demisă până la expirarea mandatului”.

Contactat de JURNAL, Ion Guzun, avocat la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a declarat că Aurelia Grigoriu şi-a depăşit atribuţiile de avocat parlamentar, încălcând art. 1, 2, 7, 13, 26 ale Legii cu privire la avocaţii parlamentari. „Discursul cu referire la ocupaţia Azerbaidjanului de către Armenia nu conţine nimic de domeniul drepturilor omului. Chiar şi cu existenta rezoluţiilor ONU referitor la acest conflict îngheţat, ea nu era împuternicită să facă asemenea declaraţii, indiferent dacă sunt sau nu adevărate.

Aceste declaraţii sunt şi în defavoarea efortului diplomaţiei moldoveneşti privind la conflictul din regiunea transnistreană”, a conchis avocatul.

Vadim Vasiliu

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)