Ieftinirea medicamentelor pune pe jar farmaciştii

SĂNĂTATE // Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu: „După definitivarea Catalogului naţional, preţurile la medicamente se vor diminua în medie cu circa 20 la sută”

Spre deosebire de România, unde Catalogul naţional al preţurilor la medicamente pentru anul 2011 a fost prezentat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, începând cu 1 ianuarie, Catalogul preţurilor la medicamente plasat pe site-ul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova încă nu a fost definitivat. Sergiu Cebotari, şeful Serviciului de monitorizare şi avizare a preţurilor la medicamente, a declarat că procesul se tergiversează din cauza că reprezentanţii unor producători de medicamente nu sunt de acord cu preţurile stabilite de Ministerul Sănătăţii.

Cu toate acestea, implementarea hotărârii de guvern nr. 525 a permis înlăturarea schemelor de comercializare a medicamentelor prin firme off shore înainte de a fi introduse în ţară şi a făcut posibil procesul de ieftinire a unor medicamente. Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, opinează că preţurile la medicamente se vor diminua în medie cu circa 20 la sută. Până pe 17 ianuarie, toate farmaciile din RM trebuie să-şi conformeze preţurile medicamentelor cu Catalogul naţional.

Schimbarea preţurilor în farmacii

Reducerea preţurilor la medicamente i-a luat prin surprindere nu doar pe cumpărători, ci şi pe unii farmacişti. Adrian Puşcaşu, şeful farmaciei „Orient” din Ungheni, ne spune că  pe moment sunt schimbate preţurile din baza de date şi de pe cutiile medicamentelor. Dacă înainte de Anul Nou, „Diprospan”, un medicament destinat în mare persoanelor în etate, costa 512 lei, acum acesta costă 157 de lei. „Melox” costa 83 lei, iar acum – 35 de lei.

Unele unguente care costau 132 de lei, acum costă 60 de lei. „Mi-e teamă ca peste jumătate de an să nu ne confruntăm cu un deficit de medicamente. E incredibil că preţul unora dintre acestea s-a diminuat atât de radical”, nu-şi ascunde mirarea farmacistul. Reţeaua de farmacii „Orient” aparţine companiei farmaceutice ÎM „Vinamex” SRL, una din firmele despre care se spunea că importă medicamente din România, prin intermediul unor companii dislocate pe continentul american. Potrivit declaraţiilor MS, în urma unor astfel de scheme utilizate de cei mai mari importatori, preţurile la medicamentele comercializate în Republica Moldova creşteau de 2–3 ori.

„Unde e lege nu mai e tocmeală”

Potrivit ministrului Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, pe moment, are loc procesul de reevaluare a stocurilor de medicamente acumulate în depozitele farmaceutice după 1 septembrie 2010.

„După 1 septembrie au fost create stocuri mari de medicamente. Dacă la 6 decembrie nu ar fi fost operate modificări la Regulament, exista riscul ca preţurile să rămână neschimbate încă un an de zile. Hotărârea de guvern 525 a fost publicată în Monitorul Oficial, fiecare agent economic a ştiut despre ea. Cu toatea acestea, ei au făcut stocuri mari de medicamente în decursul lunilor septembrie şi octombrie. Acolo unde e lege, nu mai e tocmeală. Avem actul normativ, trebuie să ne supunem”, a mai spus Hotineanu. Reevaluarea stocurilor de medicamente a fost finalizată la şase mari depozite, printre care „RihPanGal Farma” SRL, ÎM „Vinamex” SRL, Î.M. „Dita Estfarm” SRL, „Tetis Internaţional CO” SRL.

Directorul Agenţiei Medicamentului, Maria Cojocaru-Toma, a specificat că administraţia acestor depozite informează farmaciile despre noile preţuri la medicamentele cumpărate după 1 septembrie. „Acest proces nu afectează farmaciile, deoarece adaosul comercial pentru farmacii, de până la 25 la sută, rămâne valabil”, a declarat Cojocaru-Toma.

Asociaţia Farmaciştilor denunţă încălcări

Valentin Stratu, preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor, susţine însă că Hotărârea Guvernului nr. 1115, adoptată la 6 decembrie, va afecta din punct de vedere financiar o bună parte din farmacii, în special, farmaciile din mediul rural. Cei mai mulţi dintre conducătorii acestora au cumpărat medicamente de la depozite la preţurile majorate. „Nu cunosc lista noilor preţuri la medicamente. Nu am primit încă nicio informaţie de la cele zece depozite de la care cumpărăm medicamente. În caz de control, noi vom fi sancţionaţi ca nişte infractori”, se revoltă Iurie Neagu, un farmacist din mun. Chişinău.

Potrivit MS, Catalogul de preţuri va fi definitivat abea spre finele lunii ianuarie curent. Din cele 4300 de titluri de medicamente, săptămâna aceasta, vor fi incluse în Catalog preţurile la circa 3000 de titluri de medicamente.

Pe 24 decembrie, a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, CCCEC şi unii agenţi economici. „Am convenit ca preţurile la medicamente să fie conforme cu cele din Catalogul naţional al preţurilor până la 17 ianuarie. Ulterior, vor avea loc mai multe controale şi, în caz de nerespectare a legislaţiei, vor fi aplicate sancţiuni”, a spus ministrul Hotineanu.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu