Ieftinirea energiei electrice cu 10%? Experţii: populism!

Din aprilie, preţul de achiziţie al energiei electrice va fi cu 28% mai mic şi autorităţile spun că există premise pentru reducerea tarifului pentru consumatorii finali

DSC_7621ANRE protest 10.11.2015f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Ministerul Economiei a anunţat miercuri că prețul de procurare a energiei electrice de la Centrala Electrică Moldovenească (Cuciurgan) s-a diminuat cu 12% pentru martie, iar începând cu 1 aprilie – cu 28%. În aceste condiţii, premierul Pavel Filip a anunţat despre o potenţială reducere cu 10% a tarifelor pentru consumatori finali, promisiune pe care experţii o consideră populistă, ieftinirea fiind posibilă doar dacă va scădea considerabil preţul de achiziţie.

Mariana Şalamac

Conform contractelor semnate între SA „Energocom” și furnizorii la tarife reglementate, energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, va fi livrată la un preț de 48,995 de dolari SUA/MWh, comparativ cu 67,95 dolari SUA/MWh până la 1 martie 2016.

Mai mult, în urma negocierilor, „Energocom” a obținut pentru partenerii săi o reducere de 12% la energia electrică procurată față de contractul anterior pentru perioada 1 aprilie 2015–31 martie 2016. Ca rezultat, pentru martie 2016, furnizorii la tarife reglementate vor achita pentru energia electrică procurată 60 de dolari SUA/MWh.

Intermediarul de la Tiraspol a venit cu cea mai bună ofertă

După cum informează Ministerul Economiei, „Energocom” a organizat un concurs de achiziționare a energiei electrice, la care, până la data limită, 25 februarie curent, au depus oferte trei companii – una moldovenească și două ucrainene.

„Ofertele prezentate au fost examinate minuțios atât din punct de vedere al celui mai avantajos preț, cât și din perspectiva siguranței furnizărilor de energie electrică în volume depline pe toată durata contractului. În urma analizei, învingătoare a fost desemnată compania „Energokapital”, care a oferit nu doar cel mai bun preț, dar și garanții de îndeplinire completă a obligațiilor contractuale”, potrivit Ministerului Economiei.
Ofertele companiilor din Ucraina nu au fost acceptate atât din cauza unui preț mai mare la energia electrică propusă, cât și din lipsa garanțiilor de furnizare stabilă în volume depline a energiei electrice pe toată durata contractului.

„În condițiile unui număr limitat de potențiali producători și furnizori, s-a reușit negocierea unui preț competitiv pe piața regională”, subliniază ministerul într-un comunicat.

Union Fenosa va acoperi pierderile

Un concurs similar de oferte a fost organizat și de întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova, termenul limită fiind 28 februarie 2016. Dar din cauza unor oferte mai atractive, compania a luat decizia de a procura energie electrică de la SA „Energocom”.

„Preţul energiei electrice achiziţionate de la SA ‚CERS Moldovenească’ și ÎS ‚Energocom’ SA, începând cu 1 aprilie 2016, este de 48,995 dolari SUA/MWh, preţul anterior fiind de 67,95 dolari SUA/MWh. Astfel, reducerea obţinută a prețului de achiziție a energiei electrice va permite absorbirea, într-o anumită măsură, a devierilor acumulate din cauza insuficienței tarifare, ceea ce reprezintă un fapt benefic pentru clienţii noştri”, a menţionat compania într-un comunicat de presă.

Filip: „Energia electrică s-ar putea ieftini chiar din aprilie”

Luând în calcul noile prețuri de procurare a energiei electrice, Ministerul Economiei consideră că sunt create premisele necesare pentru diminuarea tarifelor la energie pentru consumatori.

Despre posibilitatea ieftinirii energiei electrice a vorbit miercuri şi prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă. Premierul a precizat că, potrivit datelor tehnice, există premise ca preţul final achitat de consumatori să scadă cu 10%. „În noul tarif va fi reflectat cursul valutar actualizat, inflaţia, precum şi alte soluţii identificate în timpul negocierilor”, a menţionat Filip.

Mai mult, premierul a spus că tariful la energie electrică ar putea scădea în continuare în perioada imediat următoare. Astfel, s-a analizat posibilitatea unei diminuări suplimentare a tarifului, în afară de cele 10%, într-un timp cât mai scurt, eventual chiar din luna aprilie.

Referitor la posibilitatea de reducere a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali urmează însă să se pronunţe Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, după ce va analiza noul contract.

Doar atunci când va scădea considerabil preţul de achiziţie

Experţii economici spun că declaraţiile premierului Filip privind reducerea preţului pentru energia electrică sunt populiste, prin acest mesaj urmărindu-se lustruirea imaginii sale. „Nu este corect ca dl prim-ministru să vorbească cu cât trebuie să scadă tariful. Nu este funcţia Guvernului, ci a ANRE. Mai întâi, aş fi vrut să aud care este preţul de achiziţie. Făcând un calcul estimativ, nu ar fi posibilă o scădere a tarifelor de 10% dacă preţul de achiziţie nu ar fi scăzut sub 5 cenţi. Dacă ei au reuşit să negocieze într-adevăr un preţ de 5 cenţi pentru 1 kW/oră cu condiţia să nu fie incluse devierile economice de la Fenosa şi de la RED Nord-Vest, e posibilă o reducere de tarif. Ar trebui să fie o scădere dramatică, adică de peste 20% a costului de achiziţie la energia electrică de la furnizorii angro”, a declarat fostul director al ANRE, Victor Parlicov, pentru jurnal.md.

Şi expertul economic Sergiu Tofilat a menţionat că declaraţiile premierului sunt populiste. „Guvernul face declaraţii populiste, precum că energia electrică se va ieftini cu 10%. Trebuie să ştim că toată energia pe care o cumpărăm din Transnistria se produce cu gaz. Acest gaz nu vine de la Gazprom, ci de la Moldovagaz. Prin urmare, când achităm factura la lumină, de fapt, finanţăm regimul separatist de la Tiraspol, deoarece banii pe care îi încasează Transnistria merg la acoperirea deficitului bugetar din regiune. Este o crimă pe care o săvârşeşte şi Guvernul Filip”, a explicat Tofilat.

Energie mai scumpă cu 50% din intermediarilor

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a dezvăluit anterior că consumatorii moldoveni achită lunar cu peste 50% mai mult pentru energia electrică pentru că R. Moldova nu procură direct curentul de la Centrala de la Cuciurgan, ci prin intermediul unei firme din Transnistria. Potrivit lui Tofilat, prin această schemă consumatorii moldoveni sunt furaţi lunar de 12,5 milioane de dolari. Expertul a mai menţionat că un număr de firme intermediare şi-au construit afaceri de sute de milioane şi câştigă profituri uriaşe pe seama consumatorilor de curent.

„Vânzările centralei electrice de la Cuciurgan pentru primul semestru 2015 au constituit 2.177 milioane de ruble, conform rapoartelor financiare ale Inter RAO. În aceeaşi perioadă, MoldGRES a produs 2.163 milioane kWh. Respectiv, preţul de vânzare per 1 kWh = 1,01 RUB, sau ~ $1.8 cenţi. R. Moldova importă energia cu aproape $6.8 cenţi de la „Energokapital”, o companie off-shore între MoldGRES şi R. Moldova. Obţinem o diferenţă de 5 cenţi la fiecare kWh”, afirmă Sergiu Tofilat.

Precizăm că consumatorii conectaţi la reţelele RED Union Fenosa achită în prezent 2 lei şi 16 bani pentru un kilowatt/oră, cei de la RED Nord – 2 lei şi 23 de bani, iar RED Nord-Vest – 2 lei şi 33 de bani pentru un kilowatt/oră.

Energia electrică s-a scumpit în iulie 2015, tarifele noi fiind suspendate ulterior de ANRE, dar care au intrat din nou în vigoare la 9 noiembrie 2015. ANRE a considerat că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale din 17–18 iulie 2015 cu privire la aprobarea unor tarife mai mari pentru distribuția și furnizarea energiei electrice și pentru serviciul de transport al energiei electrice după ce rapoartele de audit extern au arătat că scumpirile au fost operate justificat din cauza deprecierii leului.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)