Idolii statalităţii

Odată cu apunerea „erei” Voronin, în Republica Moldova a dispărut practica instalării în birouri a portretelor primelor persoane în stat

Locul portretelor liderului comunist, cel care altădată se dorea a fi lângă icoane sau chiar în locul icoanelor, a fost luat de tapiseriile cu portretul lui Ştefan cel Mare, de hărţi sau de stema RM. Excepţie face Executivul de la Criuleni, aici au fost puse fotografiile tuturor preşedinţilor, inclusiv a lui Marian Lupu, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului. Galeria destinată şefilor statului se încheie totuşi cu portretul premierului Vlad Filat (!).

Svetlana Corobceanu

Mai perseverentă decât Executivul de la Criuleni este, totuşi, baba Ana Lefter în vârstă de 70 de ani, din s. Ineşti, Teleneşti. Bătrâna păstrează portretele tuturor conducătorilor de stat de la Brejnev până la Voronin. Pe ultimul, zâmbind pe un calendar îngălbenit, datând din 2008 l-a agăţat pe perete lângă icoană. „E ca un tată al meu. Cu dânsul am mâncat pâine cu unt. Voronin a fost, este şi trebuie să fie”, ne spune cu vocea tremurândă de emoţii pensionara.

Pe Ghimpu şi Lupu, poate nu i-ar agăţa lângă icoană, dar ar vrea să-i aibă în colecţie. „Da’ nu ştiu de unde să-i iau, căci nimeni nu mi-i dă şi gazete nu primesc”, ni se plânge ea. „Iaca pe Ghimpu îl am aici pe o carte „Jos Ghimpu!”. Mi-au dat-o la proteste la Chişinău. Da’-i mititel. Pe Lupu şi pe el nu-i prea înţeleg, nu vor împăcăciune cu nimeni. Voronin a ridicat toate pietrele grele”, i se îmblânzeşte pensionarei chipul în timp ce caută spre ungherul cu icoane.

La sfat cu preşedinţii

Cu conducătorii în poală şi Voronin pe perete, bătrâna nu se poate abţine la un moment dat şi se jeluie: „Da’ de trăit, trăim greu! Cum altfel să trăiesc astăzi cu o pensie de 800 de lei eu şi feciorul meu? El nu lucrează, e şomer. Eu am fost operată de trei ori. Ultima oară, în octombrie, după ce-am împlinit 70 de ani. Pâinea la bar în sat la noi costă opt lei. Ce mă fac eu doar cu pensia?”. Cu degete tremurânde aceasta îi îndreaptă colţurile lui Lucinschi decupat dintr-un ziar.

O întrebăm dacă nu se miră oaspeţii care îi trec pragul văzând portretul lui Voronin alături de icoane. „De ce să se mire?”, vine rândul bătrânei să ne întrebe. „El ne-a dat totul. Pe timpul lui, ne-a adăugat 20 de lei la pensie. Şi avea să ne mai adauge! Ghimpu şi Lupu ne-au dat numai patru lei, ce să fac eu cu patru lei?”, ne întreabă bătrâna făcând să tresară preşedinţii din poală.

Ghimpu – lipsă

Conducătorul Executivului din Criuleni, Vitalie Rotaru, ne spune că galeria sa de preşedinţi din holul instituţiei are în primul rând un scop educativ. În galeria de aici, ne spune el, veţi afla doar portretele preşedinţilor, nu şi a preşedinţilor interimari. După Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin a fost afişat un tablou cu imaginea preşedinţiei. „În locul lui Mihai Ghimpu am pus acest tablou, pentru că el nu a fost preşedinte, ci a exercitat funcţia de preşedinte interimar”, precizează Rotaru. Totuşi tabloul cu preşedinţia este urmat de portretul lui Marian Lupu şi al lui Vlad Filat. „Aici Marian Lupu figurează în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului, iar Vlad Filat, în calitatea sa de premier”, ţine să precizeze preşedintele raionului.

Galerii cu preşedinţi în şcoli şi grădiniţe

Fotografiile au fost descărcate de pe internet şi puse în ramă. „Am fost în alte ţări, cum ar fi, de exemplu, Estonia, acolo portretele preşedinţilor sunt afişate până şi în grădiniţe. E o ruşine că azi copiii nu ştiu cine ne-au condus ţara în toţi aceşti ani”, ne spune Rotaru. „Cred că am făcut un lucru bun”, ne spune el, precizând că în curând va veni şi el cu o surpriză. Devenim curioşi. În curând, ne spune Rotaru, toate grădiniţele şi şcolile din raionul Criuleni vor avea o astfel de galerie foto, completată  de stema, drapelul şi declaraţia de independenţă a statului. „Trebuie, de mici copii, să învăţăm să iubim statul Republica Moldova, să învăţăm patriotismul Republicii Moldova”, declară el. La întrebarea din ce mijloace financiare va fi realizat acest proiect, Rotaru, care e şi finul şefului Serviciului de pază al lui Filat, ne spune că din banii unor oameni de afaceri.

Voronin, şi după dulap

Şi la Hânceşti, până în 2009, în biroul preşedintelui raionului, era agăţat portretul lui Vladimir Voronin. „Era aici. Apoi a fost scos şi de atunci nu a figurat portretul niciunui politician, doar stema şi portretul lui Ştefan cel Mare. În primării, din câte ştiu, e aceeaşi situaţie. Nu sunt niciun fel de indicaţii ce şi cum să agăţăm. Fiecare alege la discreţie ce să atârne pe pereţii biroului său”, ne spune preşedintele raionului, Grigore Cobzac.

Boris Burcă, conducătorul Executivului Teleneşti, îşi aminteşte că, în 2007, imediat după ce a fost ales în funcţia de preşedinte, a scos de pe perete portretul lui Voronin. „L-a cerut fostul preşedinte al raionului. În locul acestuia am pus portretul lui Ştefan cel Mare. Acum în cabinet am hărţi, o icoană şi portretul măritului domn. Păcat că unii, care ieşeau înainte la acţiuni de protest cu chipul lui Lenin, folosesc azi acest simbol în scopuri propagandistice”, ne spune Burcă. Încă un timp după venirea AIE la guvernare, portretele lui Voronin au zăcut pe după dulapuri, apoi, potrivit lui, au dispărut fără urmă.

Fostul viceprim-ministru, Ion Negrei, ne informează că după plecarea lui Vladimir Voronin din funcţia de preşedinte, portretele acestuia au fost scoase. „Altele nu s-au mai făcut. S-a executat grafic stema de stat a Republicii Moldova care a luat locul acestor portrete în cabinetele tuturor demnitarilor”, ne spune istoricul.

„Da’ de trăit trăim greu! Cum altfel să trăiesc astăzi cu o pensie de 800 de lei eu şi feciorul meu? El nu lucrează, e şomer. Eu am fost de trei ori operată. Ultima oară în octombrie, după ce-am împlinit 70 de ani. Pâinea la bar în sat la noi costă opt lei. Ce mă fac eu doar cu pensia?”. Ana Lefter, pensionară, 70 de ani.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu