Ideile lui Emirgean

Emirgean Cazac, 11 ani, a povestit JURNALULUI cum a jucat într-o peliculă la opt ani

„Toţi copiii domnului” este o producţie moldo-română. Pelicula regizorului Adrian Popovici a fost lansată oficial la Bucureşti pe 19 octombrie 2012. Titlul iniţial al filmului era „Se caută o mamă”. Emirgean crede că un actor adevărat nu trebuie niciodată să deziluzioneze, ci să lupte până la capăt.

Protagonistul filmului este Păvălaş (Emirgean Cazac), un băiat de 9 ani care îşi caută mama arătându-le trecătorilor o poză şi întrebându-i dacă au văzut-o. Tatăl lui Păvălaş nu este în viaţă, iar mama sa, Irina (Ina Surdu), a căzut pe mâinile unor mafioţi care o obligă să se prostitueze. Irina reuşeşte să fugă din Italia şi, întorcându-se acasă, decide să-şi dea copilul în adopţie unei familii canadiene contra sumei de 30 de mii de euro. Cu banii obţinuţi vrea să-şi răscumpere libertatea şi să lanseze o afacere. Apoi femeia urma să-şi recupereze fiul. Aflând despre intenţiile mamei sale de a-l vinde, Păvălaş fuge. Într-un final, femeia este omorâtă de mafioţi, iar Păvălaş este înfiat de o familie canadiană.

O vară pe platoul de filmare

Emirgean Cazac, 11 ani, a reuşit, spre bucuria nespusă a mamei sale, să joace rolul principal într-o dramă cu tentă de thriller. Mama lui Emirgean, Emilia Cazac, realizând că fiul ei este un băiat talentat în ale actoriei, a decis să-l înscrie la o şcoală cu profil teatral. N-a durat mult că au apărut şi roadele acestei decizii. Băiatul s-a ales şi cu un onorariu pentru munca sa de actor, cam 1500 de euro, bani pe care mama sa i-a cheltuit pe rechizite şcolare şi îmbrăcăminte.

În 2010, producătorii filmului l-au ales pe micul Emirgean dintre sutele de copii care au trecut prin casting. Băiatul avea 8 ani şi era în clasa întâi la Liceul „Mihail Berezovschi”. „Regizorul mergea din şcoală în şcoală şi lua copii din clasele cu profil teatral. Mi-au spus că au fost în 30 de şcoli”, spune băiatul.

Trecând peste emoţiile sale, dar mai ales peste cele ale maică-si, copilul a venit pe platoul de filmare gata de aventură. Filmările au început în vara anului 2010 şi au durat trei luni, prima sa vacanţă. Actorul începător relatează că n-a fost o problemă pentru el să înveţe pe de rost dialogurile şi ar prefera să tocească pentru film decât pentru şcoală.

„Un actor nu trebuie să se dea bătut!”

Emirgean a fost ales pentru că nu are frică de camera de luat vederi. „E o muncă grea, dar te adaptezi”. Filmările îi păreau un joc, poate de aceea era certat uneori de regizor. Pe platoul de filmare, băiatul şi-a făcut mulţi prieteni „regizorul, asistentul regizorului, scenaristul şi Gicu, un alt protagonist al peliculei”. „Eram mici şi făceam multe şotii. Ne plăcea, mie şi lui Gicu, căci urcam pe macaralele care ţineau camerele de luat vederi”. Emirgean are un sfat pentru actorii începători: să nu deziluzioneze atunci când nu le reuşeşte ceva. „Nu te lăsa bătut, fiecare om, simţindu-se actor şi luând drumul acesta, nu trebuie să se dea bătut”.

Pelicula „Toţi copiii domnului” ţine de tematica migraţiei şi prezintă o istorie proprie oamenilor din Republica Moldova. „Mi-a plăcut pentru că era dramă, filmul nu este o comedie, ci o dramă. Iar, spre sfârşit, când se implică poliţia, pot să spun că apar elemente de thriller. Când pe mama o împuşcă Bruno, în pofida rănii, ea ar fi putut fi salvată, dacă nu ar fi suferit de cancer”, spune Emirgean.

În opinia lui Emirgean, filmul reflectă realităţile din Republica Moldova, în special, sorţile copiilor abandonaţi de părinţii care merg în străinătate. „Orice mamă nu trebuie să-şi abandoneze copilul. Mulţi oameni au probleme cu banii în RM, de aceea pleacă peste hotare. Însă inima de mamă nu se compară cu cea de tată sau de bunică, sau bunic. Mama ştie mai bine cum să educe copilul”.

Vrea să salveze omenirea de extratereştri

Băiatul încearcă să explice gesturile mamei sale din film. „În filmul acesta a fost dragoste, dar nu era spusă până la sfârşit. Mama nu-l iubea pe Păvălaş, însă voia să-i dea lui Bruno 30 de mii de euro ca să scape de el. Până la urmă, nu s-a ales cu nimic şi a murit”. Actorul crede că filmul trebuie să-i înveţe pe cei maturi că „niciun om cu sufletul rău nu are dreptul să ţină în robie o femeie care are copil. Mi-am dat seama de această realitate de la noi. Promit că nu voi fi aşa când voi creşte mare. Cu siguranţă, fiecare om ştie că trebuie să fie bine în lume, dar face lucruri de care nu-şi dă seama şi ajunge după gratii”.

La finalul acţiunii, o familie din Canada îl înfiază pe micul Păvălaş. Emirgean speră că va urma a doua parte a filmului în care va juca deja în Canada. Totuşi tânărul actor ar vrea mai curând să joace într-un film cu extratereştri, de exemplu, în pelicula holywoodiană „Battleship” decât într-o dramă.

„În acel film, oamenii americani au plecat cu nava în Oceanul Atlantic căutând acolo un OZN care a naufragiat pe Pământ. Dar OZN-ul a ieşit din mare şi i-a atacat pe americani. Aş fi vrut să fiu căpitanul care salvează lumea”.

 „Talent real denotă şi micul Emergean Cazac, dezinvolt şi cu farmec, aflat aproape de şansa unei adevărate descoperiri, dacă ar fi beneficiat de un rol mai puţin schematic şi o îndrumare mai atentă”, Mihnea Columbeanu, critic de film

 Emil Pântea

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)