Ideea europeană a premierului Leancă prinde contur

central_foto gov.mdA fost semnat Programul de cooperare şi asistenţă între ministerele de Educaţie din cele două ţări

Pe lângă circa 5000 de burse oferite anual de România studenţilor din Republica Moldova, guvernul României susţine în acest an Ministerul Educaţiei din RM cu 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii preşcolare, a comunicat premierul României, Victor Ponta, vineri, în timpul vizitei sale la Chişinău. În aceeaşi zi, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, şi omologul său din România, Remus Pricopie, au semnat Programul de cooperare şi asistenţă între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei Naţionale din România.

Evenimentul a avut loc în cadrul Forumului științific moldo-român, care s-a desfășurat pe parcursul zilei de 21 februarie 2014, la Chișinău.

Potrivit Programului de cooperare şi asistenţă între cele două ministere de pe ambele maluri ale Prutului, 50 de studenţi şi masteranzi din Republica Moldova și 25 din România vor beneficia de burse de mobilitate academică de scurtă durată (1-2 semestre), în instituţiile de învăţământ superior de stat din cele două ţări.

Studii pe principii de reciprocitate

Condiţiile de realizare a mobilităţilor, inclusiv aspecte ce ţin de recunoaşterea perioadelor de studii, specialităţile şi instituţiile de învăţământ, în cadrul cărora vor fi oferite bursele de mobilitate de scurtă durată, vor fi convenite de către părţi, în acorduri instituţionale, scrie într-un comunicat al Ministerului Educaţiei din R. Moldova.

Bursierilor participanţi la acest program le vor fi asigurate, pe principii de reciprocitate, studii cu finanţare de la buget, cazare gratuită în cămine studenţeşti şi burse în mărimea coşului minim de consum al statului, pe teritoriul căruia se realizează Programul de mobilitate.

În discursul său la Chişinău, premierul României, Victor Ponta a spus: „Dincolo de numărul oferit de burse pentru cetăţenii moldoveni, din acest an universitar vom oferi burse pentru un an de zile pentru cei care vor să studieze în România. A fost o idee europeană a dlui Iurie Leancă, pe care am considerat-o importantă şi utilă şi practic din acest an Erasmus-ul, de care au beneficiat foarte mulţi studenţi români mergând un an de zile la studii în universităţi europene, trebuie extins şi pentru studenţii din R. Moldova în România”.

Premierul României a mai declarat: „România sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova şi Guvernul României va sprijini Guvernul Moldovei în acest sens”.

Acţiuni preconizate pentru trei ani

Pentru realizarea prevederilor respective din Program, Ministerul Educaţiei din RM va avea nevoie anual de circa 450 mii lei, pentru a acoperi bursele de mobilitate ale studenţilor din România, care vor studia în Republica Moldova.

Programul de cooperare va conține și alte elemente importante precum: colaborarea cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru acordarea de asistență în operaționalizarea Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional în Republica Moldova; colaborarea în vederea implementării în Republica Moldova a Registrului Matricol Unic; asistență în dezvoltarea şi adaptarea Cadrului Naţional al Calificărilor şi a Registrului Naţional al Calificărilor; pregătirea formatorilor la limba română din Republica Moldova de către profesori din România, în baza unui proiect elaborat şi coordonat de comun acord; asistență în procesul de evaluare a performanţei cadrelor didactice, elaborarea unui sistem de evaluare și motivare a acestora; schimbul de conţinuturi electronice, de softuri şi platforme pentru învăţământul la distanţă etc.

Acţiunile Programului de cooperare şi asistenţă sunt preconizate pentru trei ani de zile. În prezent, activitățile de cooperare în domeniul educației cu România sunt realizate în baza Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România pentru anii de învăţământ 2012 – 2015.

The following two tabs change content below.