ICR ar putea avea sediu în fosta Casă a Zemstvei

COLABORARE // România doreşte să participe la restaurarea complexului arhitectonic de pe strada Şciusev 103, unde ar putea fi amplasat ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău

Ambasadorul României în R. Moldova, Marius Lazurca, declară, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că România vrea să ajute la restaurarea unei clădiri de patrimoniu din Chişinău pentru găzduirea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Irina NECHIT

Potrivit ambasadorului, „este vorba despre o clădire în care a funcţionat o instituţie importantă pentru Basarabia secolului al XIX-lea, şi anume Casa Zemstvei, adică Casa Adunării Stărilor din Basarabia. Aceasta ar putea găzdui nu numai activităţi ale ICR „Mihai Eminescu”, ci şi ale altor instituţii culturale ale unor state europene care sunt acreditate la Chişinău, dar care nu au un braţ cultural la Chişinău”.

Marius Lazurca: „Fosta Casă a Zemstvei ar putea fi gazda culturii europene şi un vehicul al culturii române în Republica Moldova”

Monument de arhitectură, artă şi istorie de însemnătate naţională, edificiul de pe strada Şciusev 103 „reclamă o intervenţie urgentă şi masivă şi ar putea deveni un punct de atracţie pentru toţi antreprenorii culturali ai Chişinăului”.

Clădirea este „o proprietate publică în gestiunea Muzeului de Etnografie de la Chişinău, iar efortul financiar ar fi de ordinul milioanelor de euro”, suma urmând să provină din partea statului român, din fonduri comunitare şi din contribuţii private. Lazurca afirmă că intenţia părţii române este preluarea cu titlu gratuit, în utilizare, a acestui spaţiu, pe o perioadă îndelungată.

Marius Lazurca a vorbit despre „un interes manifest” ca acest spaţiu să găzduiască proiecte comune cu alte state, explicând că au avut loc discuţii cu Institutul Goethe, „care este reprezentat la Bucureşti, dar nu este reprezentat la Chişinău”.

„Această clădire se doreşte programatic gazda culturii europene dar, sigur, şi un vehicul al culturii române în Republica Moldova. Ne dorim să creăm un fenomen urban în jurul acestei clădiri care este un punct simbolic pe harta culturală a Chişinăului şi de asemenea să stimulăm responsabilitatea colectivă”, a menţionat în interviu Marius Lazurca.

Gheorghe Postică: „Până la 9 septembrie va fi finalizat contractul între ICR Chişinău şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală”

Solicitat să precizeze dacă partea moldovenească va aproba la nivel oficial acest proiect, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a declarat pentru JURNAL: „Pe 24 august a avut loc o discuţie cu premierul Vlad Filat care şi-a manifestat atitudinea favorabilă faţă de proiect, cerând să fie finalizat contractul între Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău”.

Gheorghe Postică ne-a comunicat că până la 9 septembrie contractul va fi finalizat, iar săptămâna viitoare urmează procedura de aprobare. Contractul va fi semnat şi aprobat de Ministerul Culturii, ori va fi emisă o hotărâre de guvern.

Viceministrul Culturii crede că „nu există niciun impediment şi contractul va fi aprobat”. Potrivit acestuia, proiectul va reprezenta un exemplu de colaborare între R. Moldova şi România şi va face posibilă „o restaurare de performanţă a unui complex arhitectonic de valoare naţională”.

Petre Guran: „Complexul arhitectonic de pe strada Şciusev ar putea oferi un spectacol muzeal de mari proporţii”

De notat că ICR „Mihai Eminescu” din Chişinău a reuşit în mai puţin de un an să organizeze numeroase evenimente culturale cu impact puternic asupra publicului, fiind una din cele mai active instituţii cu profil cultural din spaţiul nostru. Într-un interviu acordat JURNAL-ului, Petre Guran, director al ICR Chişinău, s-a referit la acţiunile care ar putea fi iniţiate în fosta Casă a Zemstvei: „În clădirile acestui complex arhitectonic s-ar putea organiza simultan un spaţiu de expoziţie, ateliere meşteşugăreşti şi de restaurare, tot aici s-ar putea desfăşura Programul de Studii Avansate „Alexandru Sturdza” şi am putea iniţia un centru de dialog social. Acesta din urmă ar fi o structură formată din personalităţi ale vieţii publice şi intelectuale, care ar organiza dezbateri pe teme de interes naţional şi ar juca un rol de intermediar între diferiţi actori ai societăţii civile şi autorităţile publice”.

Potrivit lui Petre Guran, „în saloanele din Casa Zemstvei ar putea fi instalată colecţia de covoare a Muzeului de Etnografie, iar participanţii la reuniunile, seminariile ştiinţifice, conferinţele sau atelierele de creaţie ar fi beneficiarii acestui spectacol muzeal de mari proporţii, dar nu singurii, fiindcă în anumite zile din săptămână saloanele ar fi deschise şi unui public vizitator”.