Iartă-mă, mamă…

S-a sinucis sau s-a împuşcat din greşeală, aceasta este întrebarea pe care şi-au pus-o oamenii legii atunci când au pornit o anchetă penală în cazul soldatului de 18 ani care a decedat în Spitalul Militar Central din Chişinău după ce şi-a tras un glonte în inimă.

Pe 26 august 2010 a fost încetată urmărirea penală care a spulberat ultimele speranţe ale părinţilor tânărului originar din raionul Drochia.  În dimineaţa zilei de 28 noiembrie, Ion Rusnac s-a sinucis cu arma din dotare – un pistol mitralieră – în timp ce efectua serviciul de gardă. Băiatul avea doar câteva luni de când a fost înrolat în garda Batalionului Forţelor de Menţinere a Păcii din Cocieri, Dubăsari.

Versiunea că ar fi fost împuşcat de alte persoane a fost exclusă din start. Tânărul era singur când s-a produs incidentul.

A scris pe perete ultimul mesaj

„N-au fost identificate nici persoanele care l-ar fi determinat să se sinucidă”, a menţionat Eugen Manolache, viceprocurorul militar. Drept confirmare a faptului că soldatul s-a împuşcat intenţionat este şi inscripţia lăsată pe perete: „Mamă, iartă-mă. Viaţa mea s-a terminat”.

Potrivit expertizei grafologice, aceste cuvinte au fost scrise de Ion Rusnac cu arma pe care o avea în dotare. Manolache a mai subliniat că, potrivit camarazilor tânărului, băiatul era mereu într-o stare depresivă. „Probabil avea anumite probleme”.

Prin urmare, până în prezent, nu este cunoscut ce l-a determinat pe tânăr să se sinucidă. Toate cheltuielile legate de funeraliile militarului au fost suportate de Armata Naţională.

S.P.

The following two tabs change content below.