Iarna nu-i ca vara!

Elina Pleşca: „După datele centrelor meteorologice german, britanic, rus, nu se întrevăd, în septembrie curent, temperaturi extreme pentru iarna ce vine”

Noutatea difuzată de mai multe mijloace de informare, precum că iarna care vine va fi cea mai friguroasă din ultimul secol, nu-i sperie pe moldoveni. Aceştia spun că, indiferent cum va fi timpul, ei se pregătesc cu lemne, cărbune, conserve, făcându-se la toate economie maximă. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat din RM, iarna ce vine va fi una cu temperaturi şi precipitaţii obişnuite.

Conform prognozei dată de experţii ruşi, „bazată pe calculul indicilor climatici, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale. În plus, în această perioadă, se va produce o scădere a activității solare”, scrie Agerpres.

„Cele mai afectate vor fi, ca și anul trecut, țările europene”

Experţii spun că „un alt semn care arată că vom avea o iarnă rece este așa-numita oscilație nord-atlantică, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafața mării. Rusia nu va fi însă afectată de temperaturile anormal de scăzute, susțin meteorologii ruși. În cele mai multe regiuni ale țării, după cum menționează serviciul Gismeteo, iarna viitoare, cu o probabilitate de 70%, se va încadra în temperaturile obișnuite. Excepție ar putea face Orientul Extrem, unde temperaturile pot scădea sub valorile climatice. Din prognozele meteorologilor ruși rezultă că cele mai afectate vor fi, ca și anul trecut, țările europene”, mai scrie agenţia românească.

Procopie Secară, în vârstă de 75 de ani, din localitatea Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, a auzit ştirea. Bărbatul spune că pentru el orice iarnă este friguroasă şi se pregăteşte pentru ea.

„Fac focul cu ţârâita”

„Eu mereu m-am încălzit cu lemnişoare şi nişte cărbuni. Am o sobă. Trăiesc singur. Fac focul cu ţârâita. Scuteala e la modă în sat. Mâncăm cu scuteală, facem focul cu scuteală”, mărturiseşte bătrânul. Mai are pensionarul şi găinuşe pe lângă casă, dar oricum, cu o pensie de 900 de lei, spune că-i este foarte greu. „Am adunat jumătate de an pensia ca să mă încălzesc iarna. Mi-am luat 5 steri şi 300 kg de cărbune. Cu acestea trebuie să ies din iarnă oricât de friguroasă şi de rea va fi ea”, spune moş Procopie.

Majoritatea hârbovăţenilor utilizează gazul numai la aragaz, la pregătirea bucatelor, pentru că încălzirea cu gaz costă, spun sătenii.

Nevoiţi să-şi vândă păsările ca să iasă din iarnă

Şi familia Ion şi Galina Coşcodan din aceeaşi localitate se încălzeşte iarna doar cu lemne. „Avem o sobă între două camere. Focul îl aprindem doar seara, căci ziua lucrăm şi când te mişti te şi încălzeşti”, povesteşte femeia. Potrivit ei, oamenii de la ţară economisesc la maximum şi lumina, şi gazul, şi produsele alimentare pentru că veniturile mici nu acoperă toate necesităţile, oamenii fiind nevoiţi să-şi vândă păsările ca să iasă din iarnă. Anul acesta, familia Coşcodan a plătit doar drumul – 800 de lei, pentru lemnele aduse acasă din pădure. „Am fost argaţi la pădurar ca să avem lemne mai ieftine. Am făcut barter: lemne-muncă”, afirmă Galina Coşcodan.

„Iarna, mai mâncăm şi borcanele cu conserve pe care le facem şi ce mai avem prin jurul casei. Cumpărăm pâine şi sare şi înainte”, mărturiseşte Galina Coşcodan pe o notă mai tristă.

Al treilea an fără încălzirea cu gaz

Pe Valentina B. din satul Peresecina, raionul Orhei, n-o sperie nici o iarnă. „Am auzit la TV că se aşteaptă o iarnă friguroasă, dar pe noi nu ne sperie. Nu ne plângem. Am numai un copil şi cheltuielile nu sunt aşa de mari ca la familiile cu mulţi copii. Avem un magazin şi ne descurcăm cu toate. Pentru orice iarnă avem lemne şi cumpărăm din timp, dar deja al treilea an ne încălzim numai cu lemne, la un sistem de încălzire mai modern. E prea scumpă încălzirea cu gaze naturale, pentru că-mi pare că suflă mai mult aer. Gazul îl avem conectat numai la plita de gătit. Anul acesta un ster de lemne ajunge la 650 de lei”, spune femeia.

Deoarece are un magazin alimentar, femeia lucrează cu producătorii autohtoni cărora le vinde producţia. „Le recomand oamenilor să facă conserve pentru iarnă, iar dacă le cumpără să utilizeze produsele din legume conservate moldoveneşti, căci sunt bune”, mărturiseşte ea.

„Pentru RM sunt prognozate temperaturi apropiate în medie de normă”

Solicitată de JURNAL, prim-vicedirectorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), Elina Pleşca, a comunicat că, în ultimii trei ani, presa anunţă anual că următoarea iarnă va fi cea mai rece şi că toată Europa va îngheţa. „Într-adevăr, iernile trecute au fost caracterizate de câteva perioade mai complicate. Pentru această iarnă şi pentru iernile tipice din Republica Moldova este normal să avem câteva zile de temperaturi foarte joase şi de asemenea ninsori puternice. Temperaturi de -20 şi mai jos pot fi înregistrate aproape în fiecare an, în lunile ianuarie – februarie. În această perioadă sunt şi ninsori puternice. Făcând referire la prognozele oficiale, pentru această iarnă, centrele meteorologice acreditate, datele cărora sunt acceptate de Organizaţia Meteorologică Mondială, prognozează în regiunea RM temperaturi apropiate în medie de normă, chiar putem vorbi de temperaturi care vor depăşi puţin media valorilor normale. Iar precipitaţiile vor fi apropiate de normă”.

Funcţionara spune că, în luna septembrie, nu poate fi dată o prognoză exactă pentru data de 16 decembrie, dar se vorbeşte despre o tendinţă a parametrilor generali care caracterizează vremea pentru luna respectivă. Iar tendinţa se deduce din normele climatice, înregistrate în regiunea respectivă în conformitate cu datele observate timp de 100 de ani şi mai mult.

„În regiunea noastră iarna va fi una obişnuită. La nivelul continentului european, este clară tendinţa că în zona de nord a Europei va fi mult mai rece decât în cea de sud. După datele centrelor meteorologice german, britanic şi rus, nu se întrevăd, din septembrie curent, temperaturi extreme pentru această iarnă”, a mai spus prim-vicedirectorul SHS.

Victoria POPA

 

 

The following two tabs change content below.