Iar Rahmon & Dodon, la Kremlin // Vladimir Putin i-a spus, fără ocolişuri, lui Dodon ce îl aşteaptă dacă nu îşi va plăti datoria

Foto: kommersant.ru

Şi presa din Rusia îl contrazice şi îl ironizează din nou pe Igor Dodon pentru pretinsele progrese pe care le-ar fi cunoscut schimburile comerciale dintre Moldova şi Rusia. Mai mult, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut să îi amintească pe şleau, în prezenţa presei, lui Igor Dodon, de ce îl susţine şi care este preţul pe care trebuie să îl plătească. Preşedintele Rusiei a declarat insistent că Rusia intenţionează să rezolve „definitiv” problema transnistreană, făcând aluzie la faptul ca nu cumva preşedintele socialist al Moldovei să repete fapta lui Vladimir Voronin, care a refuzat să semneze planul Kozak. Un reportaj realizat de ziarul „Kommersant” ne oferă detalii ale vizitei lui Dodon la Moscova şi declaraţiile pe care le-a făcut acesta acolo, declaraţii combătute chiar de jurnaliştii ruşi.      

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, „liderul naţiei”, cum îi place să fie numit în ţara lui, şi preşedintele Moldovei, Igor Dodon, au fost, potrivit lui kommersant.ru, favoriţii lui Putin la Soci. „La 10 octombrie, preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a sosit la reşedinţa lui Putin din Soci [Бочаров Ручей] şi a găsit aici mângâierea omologului său rus după provocările istovitoare din partea propriului guvern şi parlament. Astăzi, 11 octombrie, la Soci, va avea loc summit-ul CSI, aproape toţi preşedinţii au sosit deja la Soci. Fiecare dintre aceştia consideră drept obligaţie întâlnirea cu Vladimir Putin, chiar şi după summit. Însă, după toate aparenţele, Vladimir Putin nu se consideră obligat să se întâlnească cu fiecare”, observă autorul reportajului.

„Ieri, 10 octombrie, în prima jumătate a zilei, Putin l-a primit pe preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon. Acesta, deşi are slăbiciunea să pozeze, nu a rostit niciun cuvânt în faţa camerelor, întâlnirea având loc cu uşile închise, deşi fusese anunţată şi am văzut cum a venit dl Rahmon. Întrevederea nu a durat decât o jumătate de oră. Atât cât să-şi bifeze prezenţa. După care a urmat vizita preşedintelui Moldovei, Igor Dodon. Pentru acest om, orice întâlnire cu Vladimir Putin are o importanţă decisivă. Dodon a mizat pe o apropiere maximă şi deschisă de Putin şi de Rusia, fapt pentru care se află într-o confruntare interminabilă cu Guvernul şi Parlamentul Moldovei, de altfel, se pare că executivul şi legislativul moldoveneşti bagă din ce în ce mai puţin în seamă această înfruntare. Iar Igor Dodon, evident, tot mai mult şi mai mult”, scrie autorul.

Spre deosebire de Rahmon, „pentru dl Dodon, a fost bineînţeles important să vorbească în faţa lui Vladimir Putin, de altfel de faţă cu presa, ca acest lucru să fie auzit în primul rând de cei de la Chişinău, ca să înţeleagă o dată în plus: acest om va merge până la capăt”.

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, „liderul naţiei”, cum îi place să fie numit în ţara lui

Dodon îl copiază pe Putin

„Este ciudat felul în care şi-au strâns mâinile, s-au aşezat şi le-au ţinut în aceeaşi poziţie minute bune. Am constatat o sincronizare absolută în gesturi, cuvinte şi, probabil, în gânduri. Vladimir Putin a rostit formal câteva cuvinte lipsite de relevanţă, iar Igor Dodon a acordat vorbelor sale o importanţă deosebită, judecând după felul în care le-a rostit, le-a intonat, separând o frază de alta: „În primul rând, sunt foarte bucuros că se împlinesc în aceste zile nouă luni de la relansarea relaţiilor noastre la nivelul primelor persoane în stat: prima întâlnire a preşedinţilor a avut loc la 17 ianuarie. Şi putem să vorbim deja despre faptul că în aceste nouă luni avem foarte multe progrese, a continuat Dodon, dar au fost şi probleme, despre care trebuie să vorbim şi care necesită o apreciere obiectivă.”

Ce fel de progrese?, se întreabă „Kommersant”, citându-l pe Dodon: „În această perioadă a crescut substanţial exportul produselor moldoveneşti pe piaţa rusească – cu peste 17% în primele şase luni ale anului curent”, a subliniat preşedintele Moldovei.

Acest fapt nu reprezintă mare lucru, crede ziaristul rus. Acum Rusia înregistrează o creştere a schimbului de mărfuri aproape cu toate statele şi, la fiecare întâlnire, Putin vorbeşte despre asta.

„Odată, în soarta de preşedinte a lui Vladimir Putin, s-a mai întâmplat aşa ceva. Intenţiona să meargă la Chişinău pentru a rezolva problema pentru totdeauna, definitiv. Totul a fost pregătit verbal şi pe hârtie, acest lucru îl ştie şi îl ţine minte mai bine ca alţii vicepremierul Dmitri Kozak. Însă, în ultimul moment, totul s-a prăbuşit. După asta, preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, i-a scris preşedintelui Rusiei o scrisoare de pocăinţă…” În acest moment, emoţiile îl copleşesc pe Igor Dodon: „Vladimir Vladimirovici, majoritatea cetăţenilor ştiu foarte bine acest lucru şi, în pofida provocărilor guvernului şi majorităţii parlamentare, Federaţia Rusă a avut o abordare înţeleaptă!”, insistă Dodon.

Potrivit reporterului „K”, Dodon le-a mulţumit „mult” autorităţilor ruse pentru că a fost rezolvată problema migranţilor. „Câteva zeci de mii au obţinut posibilitatea să-şi rezolve problemele şi să-şi legalizeze aflarea pe teritoriul statului rus sau să vină din nou în Federaţia Rusă”, a insistat Dodon, deşi statisticile oficiale ruseşti arată că foarte mulţi moldoveni pleacă benevol din Rusia din cauza salariilor mici.

Şi în problema transnistreană, Dodon le-a exprimat recunoştinţă ruşilor, „din partea poporului moldovenesc, de pe ambele maluri ale Nistrului”, invocând „sărbătorirea” în iulie curent a 25 de ani de la operaţiunea de pacificare. „Aceasta a fost şi este o operaţiune de succes şi vreau să vă mulţumesc mult, deoarece rolul acestei misiuni în păstrarea păcii este foarte mare”, a spus el.

În replică, Putin a ţinut să îi spună direct şi public lui Dodon: „Aţi menţionat unele soluţii adoptate în decursul negocierilor. Am în vedere liberalizarea legată de muncitorii migranţi, deschiderea unor segmente ale pieţei ruseşti pentru produsele sensibile ale economiei Moldovei. Trebuie să o spun direct că acestea au fost făcute nu atât ca avansuri, ci cu scopul de a sprijini eforturile Dvs. direcţionate spre normalizarea relaţiilor ruso-moldoveneşti”.

Pe Dodon îl aşteaptă soarta lui Voronin

„Vladimir Putin ar fi putut să nu vorbească, ci să-l lase pe Igor Dodon singur cu succesele sale. Dar el are, după cum se vede, interesul său: nu a ascuns faptul că, dacă îi legalizează pe migranţi, îl legalizează pe Dodon însuşi şi trebuie să îi fie dat de înţeles că trebuie legalizată această datorie, mai întâi, pentru a o întoarce. Putin a subliniat anume acest lucru: ‚Contăm foarte mult pe faptul că oamenii văd acest lucru, îl apreciază şi vor sprijini totalmente forţele politice orientate spre îmbunătăţirea relaţiilor ruso-moldoveneşti’.”, menţionează autorul.

În ce priveşte problema transnistreană, „vom face tot ce-i necesar pentru soluţionarea acestui conflict, vom fi garanţii obligaţiilor care trebuie odată şi odată să apară, pentru a rezolva această problemă pentru totdeauna, definitiv”, a subliniat Putin.

„Odată, în soarta de preşedinte a lui Vladimir Putin, s-a mai întâmplat aşa ceva. Intenţiona să meargă la Chişinău pentru a rezolva problema pentru totdeauna, definitiv. Totul a fost pregătit verbal şi pe hârtie, acest lucru îl ştie şi îl ţine minte mai bine ca alţii vicepremierul Dmitri Kozak. Însă, în ultimul moment, totul s-a prăbuşit. După asta, preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, i-a scris preşedintelui Rusiei o scrisoare de pocăinţă…”

În acest moment, emoţiile îl copleşesc pe Igor Dodon: „Vladimir Vladimirovici, majoritatea cetăţenilor ştiu foarte bine acest lucru şi, în pofida provocărilor guvernului şi majorităţii parlamentare, Federaţia Rusă a avut o abordare înţeleaptă!”, insistă Dodon.

Putin a consimţit că anume aşa a fost, ce mai atâta vorbă, iar Igor Dodon a insistat să fie crezut: „Au fost, cu siguranţă, provocări!… Deoarece, credeţi-mă, şi acum sute de oameni urmăresc întâlnirea noastră, şi cei care lucrează în Rusia, şi nu numai, ne urmăresc foarte atent!”.