Ianukovici s-a răzgândit ca Voronin

Vladimir Putin şi alţi politicieni ruşi au reacţionat indignaţi la declaraţia lui Hillary Clinton, jurându-se că fondarea Uniunii Eurasiatice nu urmăreşte scopul restabilirii URSS, ci răspunde, ca şi Uniunea Europeană, nevoii de integrare economică a statelor CSI. Zilele trecute, Clinton a fost admonestată şi de secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, care a declarat că secretarul de stat american este incompetentă în chestiuni de politică externă, în special privitor la procesele din spaţiul postsovietic. Ca şi şeful său, Pescov a făcut trimitere la „procesele integraţioniste” din lume, dar a evitat să pomenească UE. Şi nu întâmplător, probabil.

Să ne imaginăm că, într-o bună zi, UE ne pune condiţia să scriem cerere de aderare la UE, dacă dorim să avem un nou contract şi gaze naturale mai ieftine, la preţuri europene. Sau ne cere acelaşi lucru pentru a nu bara calea produselor moldoveneşti pe piaţa sa, pentru a-şi retrage trupele de pe teritoriul RM şi a înceta să acorde sprijin separatiştilor transnistreni.

 

Marţi, în mod neaşteptat, a fost anulată vizita preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici la Moscova, deoarece Ucraina a refuzat în ultimul moment să garanteze aderarea la Uniunea Vamală, scrie “Коммерсантъ-Украина”, în numărul din 19 decembrie, citat de regnum.ru. Conform unor surse din administraţia lui Putin, detaliile întâlnirii sale cu Ianukovici erau ţinute în secret, ministerele de externe ale ambelor ţări fiind înlăturate de facto de la procesul de pregătire a vizitei preşedintelui ucrainean. Kievul se arăta disponibil să semneze un pachet de documente necesare pentru integrarea în Uniunea Vamală, dar Moscova avea dubii privitor la respectarea angajamentelor de către Ucraina, scrie ziarul. Compromisul propus de Ianukovici în schimbul unui nou contract cu Gazpromul era aderarea Ucrainei la Comunitatea Economică Eurasiatică, însă Kremlinul s-a temut că va fi dus de nas, cum a făcut, la vremea sa, Uzbekistanul, şi, după ce va obţine reducerea preţului la gaze, să iasă din CEA.

 

Conform altor surse, Ianukovici s-ar fi răzgândit după ce ar fi vorbit, luni seară, cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care l-a anunţat, printre altele, că summitul UE-Ucraina va avea loc în februarie. Presa rusă face o comparaţie între răzgândirea lui Ianukovici şi cea a lui Vladimir Voronin, care a refuzat, în ultimul moment, să semneze Memorandumul Kozak, în 2003, chiar în dimineaţa când Vladimir Putin trebuia să sosească la Chişinău.

 

 

Actulamente, ucrainenii plătesc 432 dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale. (N.N.)

 

The following two tabs change content below.