Iacob Gumeniţă a fost pus sub acuzare

7 APRILIE // Mai mulţi poliţişti sunt anchetaţi în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009

La începutul lunii curente, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, şi preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, au făcut publice imaginile filmate în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale. După aceasta, au început să fie citaţi la procuratură mai mulţi actuali sau fost angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, la şapte zile de la apariţia materialului video, fostul vicecomisar al capitalei, Iacob Gumeniţă, a fost citat să se prezinte la Procuratura Generală. Procurorii însă au fost lăsaţi să aştepte, căci acesta nu a mai apărut. „Pe 7 aprilie curent, cu o oră până la începerea audierilor, m-am prezentat la Procuratură, pentru a depune o cerere de amânare a audierilor pentru ora 13.00”, a declarat, pentru JURNAL, Ion Vâzdoagă, avocatul lui Iacob Gumeniţă. „Însă, la ora 10.04, soţia fostului vicecomisar a chemat salvarea şi clientul meu a fost internat în spital”, explică Vâzdoagă.

Privitor la starea sănătăţii lui Iacob Gumeniţă au fost făcute mai multe declaraţii, o parte a societăţii civile refuzând să creadă în boala fostului oficial. Cu toate acestea, medicii de la Spitalul „Sfânta Treime” din capitală au anunţat că Gumeniţă a fost internat cu hipertensiune arterială şi au interzis să fie audiat, deoarece riscă să facă un atac cerebral. La două zile după ce a fost spitalizat, fostul vicecomisar a fost transferat la spitalul militar al Ministerului Afacerilor Interne.

Procurorii însă au insistat ca acesta să fie anchetat în stare de arest, motiv pentru care pe 15 aprilie i s-a aplicat măsura de arest preventiv pentru 10 zile. Aceştia au declarat că medicii au anunţat că starea de sănătate a lui Gumeniţă s-a îmbunătăţit. Avocatul lui Gumeniţă a acuzat Procuratura că a luat o decizie politică. „Este o răzbunare din partea actualului primar general al capitalei, Dorin Chirtoacă, pentru că Iacob Gumeniţă, atunci când era vicecomisar, i-a opus rezistenţă”, susţine Vâzdoagă.

Avocatul mai susţine că starea de sănătate a lui Gumeniţă este precară. „Clientul meu cheamă în fiecare zi salvarea, pentru că se simte din ce în ce mai rău, mai ales după ce a trecut prin ictus”, susţine juristul.

“Materialul video este un trucaj”

Ion Vâzdoagă a menţionat că nu a văzut nici el, nici clientul său materialul video difuzat de mass-media, în care se arată cum Gumeniţă bate cu piciorul în protestatari. „Intuim că este un trucaj video, materialul este prezentat cu întreruperi, cu prezentarea imaginilor care le convin”, crede Vâzdoagă. „Nu în zadar materialul video a fost trimis în România pentru expertiză”, continuă juristul.

Pe de altă parte, şefa Serviciului de presă al Procuraturii generale, Maria Vieru, respinge aceste acuzaţii, menţionând că Procuratura este o structură apolitică. „În ce priveşte starea de sănătate a bănuitului, aceasta este stabilă, iar consiliul medical nu a prezentat vreo interdicţie ca fostul vicecomisar să nu fie reţinut”, a declarat pentru JURNAL Maria Vieru. Şefa Serviciului de presă a adăugat că bănuitul are acces la asistenţă medicală ori de câte ori are nevoie.

„Ieri, Iacob Gumeniţă a fost pus sub învinuire pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009”, spune Vieru. Ex vicecomisarul municipiului a fost audiat până acum în calitate de bănuit.

Avocatul fostului vicecomisar, Ion Vâzdoagă, sare în apărarea clientului său, susţinând că acesta a îndeplinit ordinele venite de la superiorii lui, comisarul de atunci al capitalei, Vladimir Botnari, de a apăra clădirea Guvernului.

Poliţişti anchetaţi în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009

Mai mult de 30 de poliţişti sunt, în acest moment, cercetaţi penal în legătură cu evenimentele din aprilie 2009. Lista cu numele poliţiştilor a fost făcută publică de către Procuratura Generală.

Procuratura a precizat că infracţiunile săvârşite de către reprezentanţii autorităţilor publice contra protestatarilor şi a altor persoane au fost catalogate drept exces de putere şi tortură.

Astfel, au fost deschise cauze penale în legătură cu evenimentele din aprilie 2009 pe numele următorilor angajaţi ai Ministerului de Interne:

Procuratura militară Chişinău:

1. O. Guţu
2. A. Manea
3. V. Botezatu
4. O. Roşca
5. R. Starinschi
6. V. Bobuţac
7. A. Baciu
8. Gh. Floreac
9. V. Chirtoacă
10. A. Mocanu
11. V. Curca
12. Gh. Covalschi
13. S. Scerban
14. Gh. Botezat
15. Ig. Pîntea
16. O. Sîrbu

Procuratura municipiului Chişinău:

1. Al. Mocanu
2. Gh. Vutcarev
3. Adrian Bejan
4. A. Curnic
5. V. Chilat
6. A. Dulgher
7. Topciu Roman
8. N. Agarici
9. P. Corduneanu
10. D. Rusu
11. Valeriu Rusnac
12. Nic. Creangă,
precum şi factori de decizie din cadrul a patru comisariate de poliţie din mun. Chişinău (Comisariatul General de Poliţie, comisariatele de poliţie ale sectoarelor Ciocana, Buiucani, Centru)

Procuratura Generală:

1. Gh. Papuc
2. Vladimir Botnari
persoane cu funcţii de răspundere din cadrul MAI, inclusiv din cadrul BPDS „Fulger”, simpli angajaţi din BPDS „Fulger”.

Marina LIŢA

jurnal.md

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)