Huffington Post: Introducerea sancţiunilor personale lui Plahotniuc este unica metodă de recuperare a miliardului

Illustration of the national flag of Moldova

Economia subdezvoltată a Republicii Moldova şi răspândirea corupţiei au condiţionat extinderea puterii corupte şi criminale a oligarhilor, care au privatizat atât economia, cât şi statul. Căpetenia acestei grupări este cel mai bogat om din R. Moldova, Vladimir Plahotniuc, conchid comentatorii de la Huffington Post”.

Dispariţia unui miliard de dolari în alcătuieşte 12% din PIB Republicii Moldova. Dacă un incident similar ar fi fost admis în SUA, acesta ar fi fost echivalentul a 2,3 trilioane de dolari din băncile SUA!

Jurnaliştii publicaţiei americane remarcă faptul că, deşi Plahotniuc deţine oficial doar funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, „controlează nu doar statul, ci este proprietarul acestuia”. „Rusia face tot posibilul pentru a împiedica aderarea R. Moldova la organizaţiile euroatlantice NATO şi UE. Şi, de parcă imixtiunea Federaţiei Ruse nu ar fi suficientă, R. Moldova se mai confruntă şi cu o slăbire continuă a economiei, dar şi cu fenomenul corupţiei.
„Acuzaţiile de corupţie la adresa lui Plahotniuc şi a asociaţilor săi sunt o banalitate. Acesta ar fi avut un rol central în „cel mai mare jaf bancar din lume” în 2014, când aproximativ 1 miliard de dolari au dispărut din cele trei bănci din R. Moldova. Dispariţia unui miliard de dolari în alcătuieşte 12% din PIB Republicii Moldova. Dacă un incident similar ar fi fost admis în SUA, acesta ar fi fost echivalentul a 2,3 trilioane de dolari din băncile SUA!

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)