Hoţul s-a prezentat instalator

DEJA VU // Bărbatul care a fost reţinut pentru că a furat banii din aparatul de marcat al unui magazin alimentar din Chişinău a recunoscut că anterior a mai comis asemenea infracţiuni

Noi detalii  în cazul „Dick and Jane” în versiune moldovenească. Cuplul care a fost arestat pe 16 ianuarie pentru că a intrat într-un magazin alimentar şi a golit aparatul de marcat şi portmoneul vânzătoarei se pare că are experienţă în acest domeniu. Bărbatul de 31 de ani a mărturisit cu lux de amănunte că, anterior, a mai săvârşit un jaf.

Pe data de 24 noiembrie 2010 a bătut la uşa unui apartament de pe strada Albişoara din capitală. Şi de data aceasta, hoţul i-a făcut o vizită victimei sale de dimineaţă, la ora 8.00, la fel ca vânzătoarei din alimentară.

A verificat contoarele şi buzunarele

Victima, o tânără de 24 de ani, era singură acasă când a venit „oaspetele” neaşteptat. De pe somn, îmbrăcată într-o haină subţire, s-a îndreptat spre uşă. Cineva apăsa cu insistenţă pe sonerie. Când a întrebat cine e, de partea cealaltă a uşii a auzit o voce de bărbat. „A spus că e instalator şi a venit să verifice ţevile”, povesteşte victima. Fără să stea mult pe gânduri, tânăra i-a deschis şi în faţa ei s-a prezentat un bărbat înalt şi simpatic. Nu i s-a părut suspect nici faptul că tânărul nu era îmbrăcat în haine de lucru. Acesta avea doar o geantă la el în care, chipurile, sunt instrumentele de lucru. „Eu am intrat în casă şi am întrebat unde sunt contoarele de apă”, povesteşte bărbatul. Nu avea nicio treabă cu acestea. În timp ce mergea spre bucătărie, se uita în jurul său şi fixa cu privirea lucrurile pe care ar putea să le fure. După ce tânăra i-a arătat contoarele, hoţul s-a pus pe treabă.

Ce are hoţul în geantă

Spre surprinderea victimei, bărbatul care s-a prezentat instalator a scos din geantă un cuţit şi lipici. În câteva clipe, tânăra a fost îmbrâncită la pământ. El i-a legat mâinile şi picioarele şi i-a pus cuţitul la gât. „I-am spus că dacă nu-mi spune unde ţine banii şi bijuteriile o tai”, îşi aminteşte bărbatul. Cercei de aur, lanţuri, brăţare, inele cu pietre scumpe  – toate au fost aruncate în geanta hoţului. Valoarea acestora este de peste 5 mii dolari SUA.

„Banii i-am luat din dulapul cu albituri. Erau puşi într-un plic, aici, în colţul raftului”, a spus bărbatul, arătând poliţiştilor locul de unde a luat banii, 3000 de dolari SUA.

Amintim că atunci când a fost reţinut, în ianuarie, pentru că a curăţat aparatul de marcat al magazinului, bărbatul a spus că a făcut acest lucru pentru că nu avea bani să achite chiria apartamentului în care locuia împreună cu soţia.

Dar unde-s bijuteriile?

În apartamentul din capitală în care locuiau suspecţii au fost găsite sume impunătoare de bani în valute diferite – euro, lei, dolari, ruble ruseşti. Iar în dulap, pe o poliţă, erau două cuţite, o cagulă, mănuşi de cauciuc, lipici, frânghie, o bâtă de baseball, o pereche de mănuşi de box – lucruri care prind bine la comiterea unui jaf. Bijuteriile tinerei de 24 de ani nu au fost găsite. Oamenii legii urmează să stabilească ce a făcut bărbatul cu lucrurile furate.

Cu toate acestea, luând în consideraţie cele descoperite în apartamentul cuplului, nu este exclusă complicitatea acestuia şi în comiterea altor infracţiuni similare. De menţionat că, anterior, bărbatul a fost arestat pentru furt şi droguri. Dacă vinovăţia lui va fi demonstrată, riscă închisoare pentru tâlhărie de la şase la zece ani. Termenul ar putea varia în funcţie de cât de sincer va fi bărbatul cu oamenii legii şi dacă va mai mărturisi, la fel de amănunţit, şi despre alte infracţiuni săvârşite, bineînţeles dacă acestea există.

Potrivit serviciului de presă al Comisariatului General de Poliţie, de la începutul anului curent au fost înregistrate 56 de cazuri de furt din care 23 au fost descoperite. Cel puţin 33 de hoţi încă umblă pe străzile Chişinăului în căutarea potenţialelor victime.

La fel ca şi eroii din filmul american „Dick and Jane” care se deghizau în diverse ipostaze când se duceau „la furat”, hoţul din Chişinău s-a prezentat ca instalator care a venit să verifice ţevile.

„Dick and Jane” în versiune moldovenească

Amintim că pe 16 ianuarie curent a fost reţinut un cuplu care a jefuit un magazin. De dimineaţă, au ieşit din casă, chipurile, să facă o plimbare. Ajunşi la uşa magazinului „La Izvor”, ea a rămas afară, iar iubitul ei a scos cuţitul din buzunar şi a intrat în magazin. Vânzătoarea care tocmai începuse ziua de lucru, în câteva clipe, a rămas fără niciun ban în aparatul de marcat al magazinului. Bărbatul, nemulţumit de suma mică, a îmbrâncit-o la podea şi i-a cerut să-i dea şi portmoneul. „Vânzătoarea avea în portmoneu vreo 2000 de lei, iar în aparatul de marcat – doar 600”, a spus bărbatul.

La câteva ore după săvârşirea infracţiunii, cuplul a fost prins de poliţişti. Ca un bărbat adevărat, tâlharul şi-a asumat toată vina. „Soţia mea nu ştia nimic. Noi am ieşit la plimbare. Când ne-am apropiat de magazin, am rugat-o să mă aştepte puţin. I-am explicat că vânzătoarea îmi datorează nişte bani şi mă duc să-i iau. Îmi recunosc vina şi îmi pare rău că am făcut acest lucru”, a spus bărbatul de 31 de ani. Femeia infirmă nu doar faptul că ar fi contribuit la săvârşirea infracţiunii, dar şi că ar fi întreţinut relaţii amoroase cu bărbatul acuzat de jaf. „Noi stăm în camere diferite şi am avut vieţi diferite”, susţine femeia de 28 de ani pe care suspectul o numeşte „soţia mea”.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.