Hotărâri desecretizate în van

BANI PUBLICI // Guvernul nu poate recupera mijloacele cheltuite aiurea de fosta guvernare comunistă

Deşi la începutul anului curent Guvernul Filat a desecretizat unele hotărâri ale predecesorilor comunişti, inclusiv despre cheltuirea obscură a banilor publici, opinia publică a rămas doar cu favoarea de a fi informată. Asta pentru că actuala guvernare nu a găsit pârghii de a întoarce bugetului de stat banii cheltuiţi în van de echipa lui Vladimir Voronin.

În martie 2008, Guvernul Tarlev a aprobat o decizie secretă prin care aloca 2.106.540 de lei pentru procurarea a şase apartamente. Acestea, aşa cum s-a stabilit, le-au revenit regizoarei Lidia Panfil (121 m.p., 871.596 de lei), interpretei Nelly Ciobanu (39,4 m.p., 144.054 de lei), unui pensionar stabilit în Federaţia Rusă despre care s-a scris că era apropiat ex-preşedintelui Vladimir Voronin, Mihail Moşumanschi (104 m.p., 584.976 de lei), actorului Victor Gherlac (39,4 m.p., 111.228 de lei), fostului şef de protocol al lui Voronin, Mihai Barbalat (56,3 m.p., 158. 898 de lei) şi fostului şofer personal al liderului comunist, Victor Cuzin (56,7 m.p., 235.789 de lei).

Apartamentele aveau alţi proprietari

După desecretizarea hotărârii de Guvern respective, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a examinat legalitatea cheltuirii acestor bani. Numai că recomandările făcute Executivului de către procurori au rămas doar pe hârtie.
Solicitat de JURNAL, Iurie Perevoznic, procurorul care s-a ocupat de examinarea acestei probleme, ne-a declarat că a stabilit în cadrul anchetei că tranzacţiile de cumpărare a acestor apartamente avuseseră loc în anii 2006-2007, iar la momentul adoptării de către Guvern a hotărârii respective majoritatea apartamentelor procurate din buzunarul nostru aveau deja alţi proprietari. Aceştia erau cumpărători de bună-credinţă şi, zice procurorul, nu aveau idee ce se întâmplase înainte de a procura ei imobilele.

Au întors banii de bunăvoie

„Banii achitaţi din buget pentru apartamentul destinat lui Moşumanschi, înscris pe numele firmei „Briomedtest” SRL, au fost restituiţi statului integral”, ne-a spus procurorul. Potrivit lui Perevoznic, Moşumanschi este un pensionar stabilit în Federaţia Rusă care a beneficiat de „atenţia” acestei firme şi a unor oficiali. Dar, după ce tranzacţia fusese făcută publică, cei vizaţi s-au grăbit să întoarcă banii statului.

Majoritatea oficialilor interogaţi în cadrul anchetei, inclusiv foşti membri de Guvern, nici nu îşi aduceau aminte de această hotărâre „de rutină”, deşi o votaseră. Procurorul ne-a spus că în acest caz nu a putut fi deschisă o urmărire penală, fiindcă decizia a fost aprobată de un organ colegial şi nu poate fi demonstrată culpa gravă a cuiva în parte.

În luna martie a anului curent, procurorii au sesizat Guvernul şi i-au recomandat să abroge acea hotărâre, să examineze posibilitatea de a încasa banii cheltuiţi de la foştii membri ai Executivului care au votat pentru aceasta şi să facă modificări în legislaţie, astfel încât pe viitor să nu fie admise asemenea practici ce vizează banii din fondul de rezervă al Guvernului. Executivul a calificat drept iraţionale recomandările procurorilor. Cel puţin, aşa se sugerează în răspunsul dat de această instituţie

Procuraturii Generale.
Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)