„Hora Unirii” prin teatru, dedicată Centenarului

Teatrele Naţionale Româneşti se reunesc la Chişinău în cea de-a IV ediţie, în perioada 19-30 septembrie

În cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti vor fi prezentate 20 de spectacole puse în scenă de 12 teatre naţionale din Ţară şi din Republica Moldova: Bucureşti, Chişinău, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Craiova, Bălţi şi Cahul. De asemenea, vor fi prezentate şi 11 spectacole radiofonice, interpretate de vocile de aur ale scenei româneşti.  

Reuniunea va fi deschisă cu premiera „Carnavalul” de Ion Luca Caragiale, scenariu teatral de Alexa Visarion, unul dintre titanii scenei şi cinematografiei româneşti. Regizorul a pus în scenă spectacolul cu actorii Teatrului Naţional din Chişinău, la propunerea şi insistenţa lui Petru Hadârcă, directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din capitala R. Moldova.

„Am găsit aici un teatru care stă pe picioarele lui, o trupă excelentă, oameni care fac bine şi doresc să facă şi mai bine această profesie, un loc pe care îl pot numi, acum, laborator de creaţie. Un laborator de creaţie este viu doar atunci când îşi depăşeşte permanent limitele, care inventează, sondează, cercetează şi impune polemic versiuni de spectacol. Care nu se referă la ceea ce place publicului, ci la ceea ce ar trebui să înţeleagă el. Noi facem teatru pentru că e nevoie de el ca stimul pentru viaţă. Pentru că viaţa secătuieşte câteodată, devine un fel de societate între „job” şi supermarket, şi are nevoie de respiraţie spirituală. Iar respiraţia spirituală completă, netrucată, directă, vine din teatru. Scena naşte un univers uman care propune, iar sala rezolvă”, a spus Alexa Visarion în cadrul conferinţei de promovare a Reuniunii teatrale 2018.

Regizorul a menţionat că acest spectacol e făcut „pentru a aduce în anul 2018, odată cu această sărbătoare de însemnătate unică, care este Centenarul Marii Uniri, cultura şi arta românească pe toate dimensiunile ei. De la valori poetice până la valori spectaculare, de la Eminescu, Caragiale, la scriitori care scriu acum”.  „Da, Caragiale este un autor „la zi”, pentru că, din păcate, societatea românească e caragialiană”, a mai spus Alexa Visarion.

Organizatorii Reuniunii teatrale spun că încearcă să facă o horă a unirii prin teatru, adunând trupe de pe ambele maluri de Prut. La această ediţie, spun ei, toată echipa a luptat ca să aducă cele mai bune spectacole ale teatrelor naţionale din România. La eveniment vor participa peste 560 de oaspeţi din Ţară.

Directorul Teatrului Naţional „M. Eminescu” din Chişinău, Petru Hadârcă, a specificat că această ediţie a Reuniunii este dedicată Centenarului Unirii. Iar spectacolele care vor fi prezentate sunt după piese de autori români.

Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)