Hoinar prin Europa

Maxim Motîngă este un tânăr din Republica Moldova care a călătorit în 16 ţări din Europa îndrumat de entuziasm şi de dorinţa de a cunoaşte. Este un tânăr care nu investeşte în bunuri materiale, ci în călătorii, deoarece consideră că este mai important să acumuleze în memorie impresii cu care să trăiască toată viaţa. Prima călătorie a săvârşit-o în 2006 cu paşaport moldovenesc.  Maxim ne-a spus că de fapt majoritatea ţărilor europene le-a vizitat cu paşaport albastru şi doar ultimele trei ţări, cu paşaportul românesc.

Vadim VASILIU                 

Astfel, în România, Ucraina, Belarus, Rusia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Austria, Italia, Turcia, Anglia, Finlanda, Maxim a călătorit cu paşaportul moldovenesc, iar în Franţa, Spania şi Portugalia a mers cu cel românesc. „Dacă ai voinţă şi perseverenţă, poţi călători chiar şi cu paşaport moldovenesc”, opinează tânărul. Maxim nu apelează la agenţii de turism fiindcă are ambiţia de a-şi crea singur traseul. De două-trei ori pe an încearcă să descopere câte o ţară nouă, un oraş nou, un traseu şi prieteni noi. Pentru aceasta tânărul se documentează privind destinaţia aleasă şi costurile transporturilor.

Cinci ţări cu 500 de euro

S-ar părea că o călătorie de trei săptămâni în Europa trebuie să coste o sumedenie de bani, însă Maxim ne-a dezvăluit secretul cum poţi călători cu 500 de euro. „Am început traseul în Letonia, apoi l-am continuat în Polonia, Cehia, Austria şi m-am oprit în Italia”, spune Maxim. Trebuie să te înscrii pe site-ul clubului de călători couchserfing.com, ai cărui membri sunt mai mult de 500 000 de mii de iubitori ai călătoriilor din toată lumea. Pe acest site trebuie să fii recomandat de prieteni şi să capeţi încrederea persoanelor din ţara în care vrei să călătoreşti. Comunici pe internet cu persoane din Europa şi stabileşti o dată când ei te-ar putea caza pentru câteva zile. Cazarea este gratuită, fiindcă şi găzdaşii beneficiază, la rândul lor, de ospitalitatea locuitorilor din alte ţări. Şi Maxim a fost gazdă în câteva rânduri. „Mi-am planificat un traseu de la nord spre sud. În călătorii, vizitez mai mult capitalele. În fiecare oraş am dormit la cineva acasă. Nu am cheltuit niciun ban pe cazare. Pentru transport am dat 250 de euro – 200 mi-au luat autobuzele, iar vreo 50, transportul urban”, spune Maxim.

„Îmi notam fiecare cheltuială în carnet”

Tânărul călător ne-a spus că bugetul depinde de cât timp planifici să stai într-o ţară. „La început îmi scriam fiecare cheltuială în carnet. Am dat pe mâncare 100 de euro timp de trei săptămâni. Este de ajuns să te alimentezi din bistrouri şi supermarketuri pentru a economisi. Mâncarea costă la fel ca la noi, chiar şi mai ieftin”, afirmă Maxim.

„Berea cehă, mai bună ca apa”

Trei oraşe l-au impresionat pe Maxim Motîngă în mod special: Praga, Paris şi Barcelona. Praga, zice tânărul, este un oraş care, ca atmosferă, seamănă puţin cu Chişinăul. „Orice oraş prin centrul căruia trece un râu oferă o privelişte nemaipomenită”, mi-a spus Maxim. Mai mult decât atât, arhitectura Pragăi a rămas intangibilă de secole, fiindcă germanii nu au bombardat-o în al II-lea Război Mondial. „Berea cehă este mai bună ca apa. Există o glumă că fiecare familie cehă are acasă două frigidere – unul pentru mâncare, altul pentru bere”, relatează tânărul călător.

„Parisul este proaspăt”

Parisul, spune Maxim, este un oraş pestriţ în care mai greu găseşti un francez decât un arab sau un rus. Parizienii stau mai mult în suburbii, oraşul rămânând în mâinile străinilor. „Parisul este proaspăt, este o atmosferă creativă. Pe străzi vezi oameni de artă – pictori, muzicieni, dansatori. Parisul este oraşul tuturor posibilităţilor. O persoană care cânta în stradă poate să-şi găsească un producător şi să cânte pe scenele mari”, zice Maxim.

„Barcelona, un oraş cald”

Barcelona, zice Maxim, este un oraş cald, lejer, în care nimeni nu se grăbeşte nicăieri. Este un oraş cu plajă. „La pauza de masă, mulţi ies la plajă să savureze prânzul. Catalanii nu stau în cafenele în pauza de masă dacă au posibilitatea să ia masa undeva afară, în parc sau chiar pe scările clădirii în care lucrează. Îmbrăcaţi la patru ace, oameni stau pe jos şi mănâncă”, îşi povesteşte Maxim impresiile de călătorie.

Tânărul călător spune că a călători în Vest nu este doar o distracţie, ci şi un prilej de a învăţa lucruri noi pe care apoi poţi să le implementezi în ţara ta. Astfel, tânărul a creat un site de speed dating, inspirându-se din practicile occidentale. Pe acest site fiecare doritor poate trimite o anchetă, iar redacţia site-ului alege 10 băieţi şi 10 domnişoare care vor să-şi găsească prieteni. Întâlnirile au loc într-un local închiriat de site. Domnişoarele stau la mese, iar domnii trec la fiecare masă pentru a comunica cinci minute cu fiecare din fete. Ulterior, fiecare participant scrie într-o anchetă cine i-a plăcut mai mult. Atunci când preferinţele coincid, Maxim îi anunţă pe cei doi că se simpatizează reciproc. „Este curios că cele mai multe cereri la site sunt depuse de fete. Băieţii noştri sunt mai timizi. După astfel de întâlniri mergem în localuri sau la disco cu toţii pentru a ne cunoaşte mai bine”, ne spune Maxim.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)