„Hoaţa” frunzelor de vie

ABSURD // „Strângeam frunze pentru sarmale. Dacă ştiam că este păzită viţa-de-vie, mă apropiam de paznic şi mă învoiam”

„Staţi pe loc!”, ne-a strigat paznicul de la Cricova”, îşi aminteşte Maria momentul în care a fost reţinută în timp ce rupea împreună cu fiica sa frunze de viţă-de-vie. Peste 23 de zile de la incident, femeia a fost chemată la poliţie. „Am venit cu borcanul cu frunze şi l-am pus pe masa poliţistului ca să-i demonstrez că nu am rupt frunzele pentru vânzare, dar ca să fac sarmale la copii. Am trei copii şi-i cresc de una singură”, povesteşte femeia necăjită. Ea este obligată să achite o amendă de 1000 de lei, fiind învinuită de furt mărunt. Dacă nu va găsi bani, femeia riscă privaţiune de libertate.

Maria şi fiica ei ascultau muzică de la telefonul mobil şi strângeau liniştite frunze de viţă-de-vie, o făceau atent, ca să nu dăuneze butucilor. „În momentul reţinerii, femeia avea culese două kilograme de frunze. Administraţia de la combinatul Cricova a stabilit preţul bunului furat, zece lei pentru un kilogram de frunze, deci 20 de lei. Ea a comis un furt mărunt”, explică Alexei Nacu, inspector operativ. Maria spune că a încercat de nenumărate ori, cu lacrimi în ochi, să explice poliţistului că a rupt frunzele foarte atent, că nu a rupt nicio crenguţă, că frunzele oricum vor cădea. „Eu doar nu am rupt poamă, ci frunze. Copiilor mei nu le place pilaful, ei preferă sarmalele. Dar poliţistul a deschis Constituţia şi mi-a arătat articolul conform căruia trebuie să fiu pedepsită. El mi-a spus că, dacă nu voi găsi bani în timpul apropiat, suma se va dubla, iar apoi poate şi să mă închidă pentru 15 zile. De unde să iau banii dacă eu am un salariu mai mic decât amenda şi trebuie să hrănesc trei copii?”, relatează Maria. Femeia lucrează ocazional şi are un venit lunar de 800 de lei. „Ca om, eu o înţeleg, dar nu pot face nimic – aşa prevede legea”, a declarat inspectorul Nacu, grăbindu-se să adauge că el şi aşa a ales cea mai blândă pedeapsă.

Paznic cu apucături de poliţist

Şeful de sector agricol de la Cricova, Vasilie Savciuc, povesteşte că în acea zi paznicul l-a contactat şi i-a spus mândru de sine că a reţinut „în flagrant” două persoane care furau frunze de viţă-de-vie. „La noi paza e tare serioasă. Cândva au lucrat în poliţie şi în securitate. Au mai fost cazuri când pe timp de noapte s-au furat frunze cu sacii de doi metri, dar au prins o femeie care ziua în amiaza mare rupea frunze. Vreo două kilograme a avut, nu mai mult”, a menţionat Savciuc. Oricât de ridicol ar părea incidentul, Maria ar putea să ajungă şi în instanţa de judecată. L-am întrebat pe inspectorul Nacu ce va fi dacă cetăţeanca învinuită pentru furt de frunze nu va găsi bani. „Dacă nu va achita amenda, cazul va fi transmis în judecată”, a menţionat Nacu. Procurorilor din Procuratura Centru li se pare stupidă seriozitatea de care dau dovadă poliţiştii în cazului aşa-zisei hoaţe de frunze de vie, şi asta în timp ce sunt zeci de infractori care bântuie pe străzile Chişinăului. Procurorii au contactat inspectorul pentru a cere anularea acestui proces, acesta însă nu intenţionează să cedeze. „Doar judecata poate să decidă anularea procesului”, a declarat Nacu.

Frunze stropite

Maria povesteşte că a cules doar frunzele tinere, care nu au fost stropite. „Paznicul mi-a spus să merg la piaţă după frunze, dar cine îmi poate garanta că acelea nu sunt stropite?”, spune Maria. Potrivit şefului de sector agricol, au fost mai multe cazuri de furt de frunze în proporţii mai mari. Nu este exclus faptul că frunzele comercializate în piaţă sunt din viile Cricova.

„Inspectorul mi-a dat o foiţă cu un număr din vreo 13 cifre şi mi-a spus să mă duc la bancă să achit amenda. Dacă nu o fac timp de trei zile, va trebui să plătesc 2000 de lei. Nu am de la cine împrumuta bani”

Paznicul nu i-a luat Mariei frunzele de vie pe care ea, după cum afirmă oamenii legii, le-a „furat”. Mai târziu, femeia s-a prezentat la sectorul de poliţie cu frunzele conservate într-un borcan.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.