HIV pozitiv // Mărturiile oamenilor ce trăiesc în anonimat

hiv-pozitivCine sunt persoanele cu HIV pozitiv și ce probleme întâmpină în viața de zi cu zi? Persoanele infectate cu HIV spun că medicii care ar trebui să-i ajute, îi discriminează, iar stereotipurile societății le îngreunează viața. Pentru a cunoaște această problemă am discutat cu persoane ce au tangențe cu acest domeniu și lucrează cu astfel de persoane.

Roman Botnari este educator la Centrul Social care lucrează cu persoanele infectate cu HIV.

El ne-a vorbit că domeniul de activitate al centrului se rezumă la a oferi consiliere juridică, psihologică și de asemenea kinoterapeutică. Centrul este dotat cu sală de calculatoare, bucătărie, sufragerie care de asemenea stau la dispoziția beneficiarilor.

Beneficiarii centrului sunt persoane trimise de la Cabinetul de testare sau de la organizațiile conexe cum ar fi Viața Nouă și Credința. „Aici noi îi ajutăm să se obișnuiască cu noul statut și să învețe să trăiască mai departe” explică Roman.

De asemenea, centrul oferă consiliere psihologică și membrilor familiilor acestora. Roman ne-a explicat că foarte mulți preferă să rămână în anonimat și ascund de familie şi prieteni diagnoza Acest fapt se întâmplă din cauza fricii de a nu fi marginalizați, neînțeleși și pentru a nu fi judecați.

Centrul lucrează și în domeniul informării, dar și a modalităților de prevenire a răspândirii virusului în localități prin diverse proiecte și societate.

Alexandru, un bărbat care este HIV pozitiv de 12 ani, îmi explică „am familie și copii, duc o viață normală”. Alexandru îmi vorbește că nu înțelege de ce această boală este considerată boala sec. XXI când sunt boli la fel de grave cum este hepatita sau tuberculoza… Ajungând la tema discriminării, Alexandru ne spune că cele mai multe cazuri de discriminare a persoanelor HIV pozitive se întâlnesc în instituțiile medicale. „Nu este alogic, fiindcă anume acestea sunt instituțiile și persoanele care ar trebui să fie informate, să ajute și să ne redea speranța de a trăi” menționează bărbatul.

Alexandru ne mai mărturisește că a trecut peste depresia de a afla că este HIV pozitiv datorită familiei care l-a sprijinit și persoanelor care fiind informate l-au ajutat. Acum și el lucrează într-o organizație care ajută astfel de persoane și, când este nevoie, povestește despre viața sa pentru a anula stereotipurile.

Referindu-ne la discriminare și la dreptul persoanelor de a rămâne în anonimat Alexandru ne spune că medicii de exemplu ca și alți lucrători din sfera serviciilor ar trebuie să aibă o atitudine responsabilă și să fie echipați. Astfel, indiferent de pacient și de bolile acestuia să aibă aceeași atitudine. Acest lucru se referă și la persoanele care lucrează în domeniul serviciilor cosmetologice, manichiură…

Pentru a cunoaște mai multe detalii am discutat și cu Olga Rainoveanu care activează în cadrul Asociației „Credința”, membru Gender-Doc M și Amnestey International. Olga lucrează cu reprezentanții comunității LGBT care reprezintă un grup cu risc sporit de infectare. De asemenea este un grup vulnerabil căruia îi vine mai greu să accepte și să trăiască cu această stigmă de a fi infectat HIV. Ea ne spune că deseori bărbaţii homosexuali care sunt infectați afirmă că mai ușor este să se sinucidă decât să trăiască cu două stigmate în același timp.

Cunoscând mai multe detalii despre persoanele HIV pozitive, înțelegem că ele sunt persoane care necesită ajutorul nostru; trebuie înțelese, acceptate și să aibă parte de un comportament adecvat din partea celor din jur.

Pentru a afla dacă sunteți infectați cu HIV vă puteți testa gratuit și anonim la Spitalul Dermatologic și de Boli Comunicabile.

Cristina Straton

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău