Hipnotizați de un escroc

ÎNŞELĂCIUNE // Bijuteriile de doi bani pot deveni o comoară în mâinile unui escroc iscusit

Au vrut să intre în posesia unor bijuterii de lux, însă au devenit victimele unui escroc. Câțiva taximetriști din capitală au cumpărat de la un pasager brățări groase și inele care, la prima vedere, păreau a fi din aur. Abia mai târziu, șoferii și-au dat seama că bijuteriile pentru care au dat un pumn de bani pot fi găsite cu ușurință pe tarabele Pieței Centrale din capitală la un preț de până la 50 de lei.

Inventivitatea escrocului este de invidiat. Cu cât mai lacrimogenă este istoria pe care o povesteşte persoanelor care urmează a fi deposedate de bani cu atât mai generoase devin acestea. Astfel, un tânăr de 27 de ani, care ar fi vândut taximetriștilor bijuteriile false la un preț de zeci de ori mai mare, a reușit să-l ducă de nas și pe un operator de la o stație PECO. Povestea presupusului escroc nu a putut să-l lase indiferent pe angajatul benzinăriei. Punctul culminant a fost când tânărul a pomenit de copilul mic care plânge și îl așteaptă acasă.

„A spus că are nevoie urgent de 200 de dolari SUA pentru că a fost oprit de angajaţii poliției rutiere pe care trebuie să-i mituiască ca să-i de drumul”, își amintește operatorul tras pe sfoară.

——————————————————————————————————————————————————————————————

Și-a omorât mama, dând foc patului în care aceasta dormea –știre care a cutremurat locuitorii raionului Criuleni şi care, până la urmă, s-a dovedit a fi o bârfă. Cauza decesului bătrânei de 73 de ani este asfixia mecanică. Locuitorii satului Hârtopul Mic confirmă că fiul femeii decedate avea anumite neînțelegeri cu mama sa. Acestea se manifestau prin certuri și înjurături.

Anume acest lucru i-a făcut pe localnici să creadă zvonul că bărbatul și-ar fi omorât mama. Polițiștii au investigat cazul și au dat peste cap versiunea răspândită de unii consăteni.

După ce a băut câteva pahare de tărie cu o vecină, femeia s-a culcat. Amețită de alcool, bătrâna nu a simțit cum fumul din sobă a umplut camera. Suspensia de particule solide i-a provocat o stare de vomă și femeia s-a înecat. Când a ajuns acasă, fiul și-a găsit mama fără suflare.

————————————————————————————————————————————————————————————————-

Ţigările nestinse ucid! Un copil de aproximativ 3 ani şi mama sa de 31 de ani au murit intoxicaţi cu fum. Asta după ce apartamentul lor a luat foc. Primele indicii arată că flăcările au pornit de la o ţigară nestinsă. Incendiul s-a declanşat marţi seara aproximativ la ora 22. Apartamentul a fost făcut scrum. Mama şi băieţelul au murit înainte de a auzi sirenele pompierilor. Aceştia i-au descoperit fără suflare în bucătărie. Pe covor au rămas pecetluite siluetele victimelor. Se presupune că focul a pornit din dormitor. Mama obişnuia să fumeze şi, potrivit pompierilor, şi-ar fi uitat ţigara aprinsă. Femeia locuia doar cu băieţelul său.

————————————————————————————————————————————————————————————————

Escroc cu lacrimi în ochi

Era puțin trecut de ora 23. La una din stațiile petroliere din capitală s-a oprit o mașină din care a ieșit un tânăr care părea a fi emoționat. S-a apropiat de operatorul stației și, spre marea uimire a acestuia, a cerut, nu să-i fie alimentată mașina, ci o favoare.

„Mi s-a plâns că nu are bani și este nevoit să ceară ajutor de la o persoană necunoscută”, povestește victima. Tânărul, cu lacrimi în ochi, i-a relatat povestea vieții lui. E căsătorit și are un copil mic acasă, însă în drum spre domiciliu a fost oprit de polițiști care îi cer 200 de dolari. Nu are bani, deoarece nu este angajat. Pentru mai multă veridicitate, tânărul a spus că l-a sunat și pe fratele său ca să ia de la el suma necesară, însă acesta este la Bălți și poate veni abia în două ore. „Dar polițiștii nu vor să aștepte atât de mult timp”, i-a spus tânărul angajatului benzinăriei.

Așteptând banii

Într-un final, bărbatului i s-a făcut milă de tânăr și i-a dat 2000 de lei ca acesta să scape de angajații poliției rutiere. Nu i s-a părut suspect nici faptul că forțele de ordine i-ar fi cerut mită unui șofer, în loc să-l amendeze pentru încălcările comise. În plus, escrocul s-a dovedit a fi generos. Acesta a lăsat „în gaj” persoanei înșelate un aparat de fotografiat. „Ca să nu credeți că nu mă voi întoarce.”

Cazul a avut loc în octombrie 2010. Bărbatul înşelat, până în prezent, așteaptă acele 2000 de lei pe care escrocul trebuia să le aducă peste două ore, când avea să vină „frate-său” din Bălți.

„De parcă eram hipnotizat. Conștientizam că nu voi mai vedea nici persoana respectivă, nici banii, dar oricum i-am dat suma pe care a cerut-o”, a spus victima zâmbind.

Recent, operatorul de la stația petrolieră și taximetriștii, toți înșelați, se presupune, de aceeași persoană, au fost chemați la comisariatul de poliție din sectorul Botanica al capitalei. Toți ca unul l-au recunoscut pe escroc după fotografia care le-a fost prezentată. Suspectul a fost judecat anterior pentru furt și escrocherie.

Pentru bijuteriile „din aur”, persoanele înșelate au scos din buzunare peste 5 300 de lei. Dacă va fi demonstrată vinovăția tânărului, acesta riscă până la şase ani de închisoare. Oamenii legii consideră că numărul victimelor „hipnotizate” de acest escroc inventiv este mult mai mare.

A fost și un pic de adevăr în istoriile patetice pe care le relata persoanelor înșelate. El a avut cu adevărat soție și copil mic. Însă, după ce a fost arestat prima dată de forțele de ordine pentru furt și escrocherie, soția l-a abandonat. Deci, în timpul când extorca bani din victimele sale, fapt pentru care a fost reținut a doua oară, bărbatul era divorțat. „Abuz de încredere”, astfel califică polițiștii crima

Amintim că bilanţul activităţii Procuraturii Anticorupţie pentru 2010 arătă că, în decursul acestui an, cei mai corupţi au fost poliţiştii. În instanţa de judecată au fost expediate 37 de cauze penale. Pe locul doi se plasează angajații Serviciului Vamal, urmați de primari, medici și avocați.

Svetlana Panța

The following two tabs change content below.