„Hipismul este un narcotic”

CĂLĂRIE // Sportivii care practică echitația muncesc cu multă pasiune cu toate că acest sport are un buget auster și o vagă perspectivă în Republica Moldova.

Daria Zelenina este o sportivă împătimită de cai încă din copilărie. Pentru prima dată a încălecat pe un cal la vârsta de şase ani. Mai târziu, a înțeles că acest sport este vocația sa. Astăzi, ea are în proprietate doi cai, Romp și Topol, găzduiți de Școala Republicană Specializată de Hipism și Pentatlon Modern.

În cadrul Școlii de Hipism tânăra se antrenează deja de 11 ani. Romp este calul preferat pe care ea l-a cumpărat de la un club privat în care muncea ca antrenoare. „Calul era bolnav pe moarte, iar clubul nu avea bani pentru a-l lecui. Administrația mi-a propus să-l iau, mi l-a dăruit. Eu l-am pus pe picioare, nici nu mai știu câți bani am cheltuit”, mărturisește Zelenina.

Romp este un cal nărăvaş de rasa Pur Sânge Englez, se evidențiază prin viteză și un puternic spirit intuitiv. Proprietara spune că, deși este uneori arțăgos, e un animal disciplinat, muncește mult la antrenamente și simte dispoziția stăpânului. Adoră zahărul, morcovul și pepenele verde oferit de stăpână după ziua de muncă. Cabalinele nu suportă mirosul de alcool, cu atât mai mult persoanele în stare de ebrietate, în preajma lor devin nervoase și agresive.

Cel de al doilea cal al Dariei este Topol, are 16 ani. Se deosebește de Romp printr-un caracter echilibrat și liniștit, îndeosebi iubește să antreneze copiii. Animalul i-a fost dăruit sportivei de o antrenoare care a plecat să muncească la o școală de hipism din Turcia. Femeia a încercat să ia calul cu ea peste hotare, însă acest lucru este extrem de costisitor. Astfel, animalul a ajuns în proprietatea Dariei.

200 de euro lunar

Deoarece sportiva nu are posibilitate să țină caii acasă, ei sunt găzduiți la Școala de Hipism, unde ea închiriază două boxe pentru cai. Pentru un an de zile chiria unei astfel de boxe costă în medie 6000 de lei. În acest preț este inclus și un spațiu de trei metri în depozit unde sunt păstrate grăunţele și fânul. Cu toate acestea stăpânul animalului procură separat fânaţul, achită grăjdarul și medicul veterinar. Daria spune că pentru a întreține doi cai, scoate lunar din buzunar circa 200 de euro.

„Persoanele care au cai particulari pe teritoriul școlii nu sunt bogate, dar au o dragoste nebună pentru aceste animale. Cred că Daria ar putea să-și dea viața pentru caii săi”, a menționat Petru Moisei, directorul școlii.

Ziua de muncă începe la ora șase dimineața și se încheie seara, la ora 20.00. Programul unei zile presupune antrenamentul, plimbarea și îngrijirea cabalinelor care ulterior vor participa la concursuri.

Călăreții moldoveni sunt blocați în țară

Daria a participat la numeroase concursuri naționale la care a obținut locuri de frunte, însă visul ei este să evolueze la competiții internaționale.

Ea a vizitat câteva compețiții la hipism organizate în străinătate și spune că peste hotare există o frumoasă cultură a echitației, iar autoritățile de acolo acordă o deosebită atenție acestui sport.

În prezent, activitatea călăreților moldoveni se desfășoară doar în țară. Școala de hipism se află sub egida Ministerului Agriculturii care este prea sărac să-i asigure bugetul necesar.

„Nu avem posibilitate să evoluăm peste hotare din lipsa finanțării. Sportivul trebuie să achite din buzunarul său costurile care sunt enorme. De fapt peste hotare sportivii noștri sunt necunoscuți și nu suntem invitați la competiții”, spune Zelenina.

Tatiana Colesnic, antrenoare în cadrul școlii, este de părerea că avem cai sportivi buni, iar participarea la concursurile internaționale ne-ar aduce rezultate frumoase.

Sportiva spune că, în curând, pasiunea pentru hipism va deveni o profesie, deoarece planifică să deschidă pe teritoriul școlii un magazin de echipament pentru călărie. Deoarece magazinele de specialitate sunt destul de rare în Moldova, ea crede că mica ei afacere va avea succes.

Școala Republicană Specializată de Hipism și Pentatlon Modern are astăzi o herghelie de 98 de cai, inclusiv 42 de cai sportivi antrenați în Chișinău și 56 de iepe reproductive întreţinute la Ungheni.

Totodată, instituția găzduiește 26 de cai particulari și 27 de cabaline ale Regimentului „Scut” al Comisariatului General de Poliție Chișinău.

Irina GODLEVSCHI