HARTĂ INTERACTIVĂ // Trans-Oil nu îşi îndeplineşte obligaţiile în România. Cine stă de fapt în spatele acestui grup de companii

Liderii companiei: Arbi Misirbiev (stânga), Vazha Dzhashi (centru) și Said Misirbiev (dreapta). Foto: Facebook.com

Sute de locuitori din județul Vaslui se plâng că nu au primit de câțiva ani produse agricole de la compania căreia i-au dat terenurile în arendă. În această situație s-au pomenit proprietari de pământ din mai multe sate, printre care Șuletea, Fălciu, Viișoara și Miclești, din dreapta Prutului. Primarii localităților spun că afaceriștii ar urmări subvențiile consistente din România, oferite celor care lucrează pământul. 

Problemele proprietarilor de pământ din județ au apărut acum câțiva ani, odată cu preluarea de către firma Trans-Oil a companiei ComCereal SA Vaslui, care i-a aparținut businessmanului român Adrian Porumboiu. „Primarul comunei Șuletea afirmă că reprezentanții firmei ComCereal SA ar fi recurs la uz de fals și chiar la amenințări, pentru a-și continua afacerea, în pofida nemulțumirii tot mai mari a populației”, a menţionat pentru Jurnal TV primarul localităţii.

Potrivit presei din Vaslui, reprezentanții firmei ComCereal SA Vaslui ar fi cerut de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din România subvenții de aproape 200 de euro per hectar pentru mai mult de 100 de hectare de teren agricol din comuna Cârja, județul Vaslui, când, de fapt, lucrările au fost efectuate de o altă companie, menționează autorii.

Astfel, Trans-Oil ar putea primi aproape 20.000 de euro drept subvenții fără să depună vreun efort. Administraţia ComCereal SA nu a comentat acuzațiile din presa de peste Prut, iar reprezentanţii companiei Trans-Oil au cerut să le expediem o solicitare oficială de informaţii. Până la această oră, nu am primit un răspuns de la această firmă, scrie Jurnal TV.

Potrivit unei anchete realizată de JURNAL de Chişinău şi Evenimentul Zilei, Trans-Oil, Trans-Oil este o firmă rusească, care a ajuns să dețină monopolul absolut al exportului de cereale în R. Moldova, pe orizontală și pe verticală, de la stocare, la transport intern pe cale ferată și apoi la exportul pe cale maritimă prin Portul Giurgiuleşti. Trebuie menţionat că acest obiectiv, inclusiv infrastructura, a fost construit pe bani publici ca, în cele din urmă, statul să controleze doar 10% din el, afacere făcută în timpul lui Vladimir Voronin.

Grupul de companii Trans-Oil este format din offshore-uri înregistrate în Elveția şi Cipru, care au cumpărat societăți pe acțiuni sau SRL-uri în R. Moldova, Ucraina și România. Conform Registrului de Stat al persoanelor juridice, societatea respectivă a fost deschisă în R. Moldova, în 1997, ca filială a firmei americane Trans Oil LTD., administrată de Maria Corobanenco. În 2005, potrivit aceluiaşi registru, au fost înregistrate modificările operate în documentele de constituire ale întreprinderii privind schimbarea componenţei asociaţilor cu redistribuirea părţilor sociale în capitalul social după cum urmează: Dzhashi Vazha, Rusia – 100%!

În 2006, Dzhashi a cedat dreptul de proprietate asupra holdingului unei societăți anonime, Visions Holding S.A., înregistrată la 18 octombrie 2004, la Geneva. Directoarea firmei este Evghenia Ursu, cetăţeană a Federaţiei Ruse, persoană apropiată lui Dzhashi, iar preşedintele consiliului de administraţie este un anume Gregorio Fazzone. Numele acestora apar în calitate de fondatori și administratori ai mai multor offshore-uri asociate grupului de companii Trans-Oil.

Trans-Oil-ul a intrat în 2015 în România, cumpărând grupul Racova de la omul de afaceri Adrian Porumboiu, cu toate silozurile, fabricile de ulei și drepturile de arendă a terenurilor. Prețul oficial al tranzacției nu a fost dezvăluit, însă presa din România l-a estimat în jurul sumei de 150–180 de milioane de dolari. Nici bine intrați pe piața UE, Trans-Oil nu îşi achită plățile către proprietarii de terenuri. „Sunt neplăcut surprins să aflu că mulți dintre proprietarii de terenuri, în noile condiții, nu și-au primit drepturile ce li se cuveneau prin contract, iar din cauza inerţiei acest lucru mi se reproşează mie. Acesta este suficient motiv să vin să le spun că nu mă mai ocup de această afacere și să le reamintesc că, timp de 18 ani, am avut o colaborare excelentă cu toată lumea”, a declarat recent afaceristul român Adrian Porumboiu, citat de economica.net.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)