„Hand-made” în Moldova

HOBBY // Mărgele, felicitări şi jucării, pasiuni transformate în afaceri de perspectivă

Tinere, frumoase, inteligente: Olga, Eugenia şi Xenia au renunţat la profesiile în care au investit ani de zile şi s-au lăsat duse de valul inspiraţiei. Satisfacţia pe care o au privindu-şi confecţiile realizate, obiecte numite mai nou şi „hand-made”, le-a transformat hobbyurile în afaceri de perspectivă.

Nadea ROŞCOVANU

Datorită internetului, obiectele hand-made se bucură de tot mai mult succes, lucrările confecţionate manual fiind foarte apreciate atât de moldoveni, cât şi de turiştii care ne vizitează ţara. Eugenia, eroina cu cerceii, îmi spunea despre efectul acestora asupra ei: „Până a o cunoaşte pe Olga, renunţasem demult să mai fac cadou felicitări, acum o fac cu deosebită plăcere”.

Surprinse să afle că mai există persoane cu astfel de aspiraţii artistice, fetele au căutat să se împrietenească şi au devenit şi un stimul una pentru alta.

„Cercei a la Jenica”

Arta bijuteriilor hand-made Eugenia a descoperit-o acum un an. După absolvirea Facultăţii de Drept, a lucrat un timp ca funcţionar public. Sufletul însă îi tânjea după frumos, aşa că a hotărât să-şi realizeze un vis din copilărie, a luat nişte ore particulare de pictură. Într-o bună zi, tot navigând prin internet, a aflat despre bijuteriile fabricate din argilă polimerică. A încercat să confecţioneze şi ea nişte cercei după tehnicile de prelucrare a acestei argile, i-a pictat şi, de atunci, cerceii, brăţările şi mărgelele i-au schimbat şi i-au îmbogăţit viaţa.

După o lună, avea o colecţie destul de vastă de astfel de bijuterii modelate cu dăruire, pe care reuşea cu uşurinţă să le vândă prietenilor şi „prin prieteni”. Bijuteriile erau cumpărate atât de fete, cât şi de băieţi, care le găseau frumoase şi originale pentru a le dărui iubitelor. Aşa a fost descoperită şi invitată la o emisiune tv, de unde a ieşit „vedetă”. Imediat după emisiune, era contactată prin intermediul unei reţele de socializare de zeci de tinere nerăbdătoare să achiziţioneze coloratele bijuterii din argilă. Succesul şi pasiunea pentru ceea ce făcea au determinat-o să înceapă o afacere serioasă în domeniu.

Floricele şi buline din hârtie

Olga a cunoscut-o şi contactat-o pe Eugenia tot atunci, după emisiune. I-a comandat  un set de bijuterii. Începuse şi ea, de puţin timp, să confecţioneze nişte felicitări, inspirată la fel din diverse surse online. Se apropia ziua de 8 martie şi sora i-a propus să le vândă colegelor sale de serviciu. Toate s-au vândut. Încurajată de succes, ca şi Eugenia, proaspăta absolventă a Facultăţii de Business şi Administrarea Afacerilor, apoi a unui curs de broker, şi-a luat diplomele şi… le-a pus în dulap la păstrare. Următoarele lucrări au fost invitaţiile de nuntă pentru o prietenă, pe care s-a oferit să le confecţioneze pe gratis. Nici nu şi-a închipuit câtă muncă şi migală necesită acestea, în schimb a fost o bună experienţă. În afară de felicitări şi invitaţii, s-a mai perfecţionat şi în diverse compoziţii în tablouri, cutiuţe pentru cadouri. Fiindcă nu putea participa la expoziţiile de artizanat organizate în oraş, a obţinut titlul de „meşter popular” şi şi-a creat un site. În prezent, împreună cu prietena ei, Eugenia, închiriază un oficiu, care le serveşte şi ca atelier. Iar zi de zi, la piaţa de artizanat de pe bulevardul Ştefan cel Mare, Xenia, o altă meşteriţă, vinde lucrările celor două alături de ale sale.

Jucării amuzante

Xenia, absolventă a Facultăţii de Actorie, şi-a găsit chemarea în fabricarea păpuşilor tradiţionale specifice diferitor ţări. Tânăra care trăieşte în lumea jucăriilor, ţine la o zicală: „Dacă lucrul îţi încurcă să-ţi practici hobbyul, renunţă la lucru!”. „Tehnicile de confecţionare a păpuşilor: „tilda”, „socks dolls”, „amigurami” le-a descoperit tot în spaţiul informaţional al internetului şi, de atunci,  le exploatează la maximum îmbogăţindu-le cu idei personale, căci, spune ea, fiecare jucărie este irepetabilă. „Amigurami”, explică fata, reprezintă o tehnică japoneză de realizare a păpuşilor croşetate şi umplute cu diverse materiale. Japonezii apreciază foarte mult aceste jucării, pe care le poartă la genţi, le ţin pe masa calculatorului etc. Judecând după vânzări, aceste obiecte confecţionate manual plac şi moldovenilor.

În timp ce-şi vinde realizările în piaţa de artizanat, Xenia croşetează şi-şi coase jucăriile în văzul cumpărătorilor. Cât îmi povesteşte despre acest lucru manual, meştereşte absorbită o girafă dintr-o pereche de ciorapi. Îi ia mult timp până găseşte ţesăturile pentru confecţionarea păpuşilor, în schimb, de la ele porneşte de cele mai multe ori ideea ce se va naşte din acea bucată de pânză. Indiferent de cât de năstruşnică va ieşi jucăria, fata e sigură că fiecare lucru îşi are cumpărătorul lui.

Foto: Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.