Ham, Ham! Eu simt dacă ai cancer!


Cercetătorii japonezi au descoperit că patrupedele detectează cu o precizie de 98% apariţia groaznicei maladii. Este suficient să respiri asupra câinelui şi acesta descoperă dacă ai cancer la colon, spun specialiştii japonezi.

În cazul labradorilor, precizia diagnosticului este de 98%, în condiţiile în care biopsia de laborator are marjă de eroare de aproximativ 33%. O echipă de cercetători japonezi a întreprins o serie de teste pe labradori, punându-i să miroasă mai multe mostre de respiraţie. Rezultatele celor 74 de teste au şocat: câinii descoperă cancerul şi în etapele lui incipiente. „Le-am dat câinilor să miroasă respiraţia mai multor oameni. Labradorii au descoperit cu o precizie de 95-98% bolnavii de cancer. Mai mult decât atât, labradorul a simţit până şi o tumoare pulmonară a unui voluntar care habar n-avea că e bolnav”, a zis Nell Barrie, un cercetător britanic implicat în proiect.

Conform specialiştilor, câinii simt cancerul de piele, la sân, ovarian, de piele şi tumorile maligne prin schimbarea compoziţiei chimice a respiraţiei umane. Şi asta pentru că au un miros de 1.000 de ori mai bun ca al oamenilor.

Maşina care „simte” cancerul înainte să apară

Medicii britanici au pus la punct un test care va salva vieţile a milioane de femei. Un test pus la punct de medicii britanici poate să detecteze cancerul uterin cu luni sau chiar ani înainte să apară vreun simptom. Scanarea cu ultrasunete poate depista semne că tumorile vor apărea.Cercetătorii britanci au reuşit să pună la punct un test prin care femeile vor putea fi anunţate că sunt predispuse să se îmbolnăvească de cancer uterin înainte de apariţia simptomelor. Acesta constă în scanarea trupului cu ajutorul ultrasunetelor, metodă care se preconizează să fie introdusă în curând în practica medicală curentă.