Halothan, anestezicul ucigaş

Deşi ministrul Andrei Usatâi insistă asupra faptului că Halothanul este un anestezic inofensiv, recomandându-ne să consultăm internetul pentru a ne informa, lucru pe care l-am şi făcut, medicii anestezişti din străinătate au o părere unanimă că acesta este toxic.

„Am auzit despre cazul băiatului care a decedat după ce i-a fost administrat preparatul anestezic Halothan. Nu-mi vine să cred că la Chişinău se mai foloseşte acest preparat. El e foarte toxic. Lucrez anesteziolog de mai bine de 35 de ani. La Tighina s-au dezis de mult de acest anestezic”, menţionează anesteziologul Zinaida Malîi.

Un răspuns mai categoric l-am obţinut de la Natalia Morari, medic la un spital din Italia. „Am întrebat un anesteziolog de la spitalul în care lucrez despre Halothan. Acesta a făcut ochii mari şi mi-a spus că în Italia preparatul în cauză nu este folosit. Şi nu din motivul că anesteziştii s-au dezis de el, acesta a fost strict interzis pentru că este foarte toxic”, a subliniat Natalia Morari. Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi lista ar putea fi prelungită cu multe alte ţări în care a fost interzis Halothanul. Până şi în stânga Nistrului, potrivit anesteziştilor din regiunea separatistă, acest anestezic nu mai este folosit.

În revista „The New England Journal of Medicine”, încă în 1992 au fost publicate mai multe articole despre nocivitatea preparatului Halothane. El s-a dovedit a fi hepatotoxic, fiind înregistrate mai multe cazuri letale în urma administrării acestui preparat. În Marea Britanie, Halothanul a fost interzis după ce într-un studiu ştiinţific s-a demonstrat că anestezicul deprimă funcţia cardiacă, acest efect s-a observat în special la copii. În unele cazuri, aritmia evolua până la stop cardiac. Mai mult decât atât, de Halothan s-au dezis şi în unele clinici veterinare din Marea Britanie, în alte ţări acesta se mai utilizează în medicina veterinară.

În presa din Federaţia Rusă s-a vehiculat că cele 130 de persoane, care au decedat în octombrie 2002 în urma actului terorist în care au fost luaţi ostatici aproape 1000 de spectatori şi actori ai teatrului de pe Dubrovkca, şi-au pierdut viaţa după ce au inhalat gazul anestezic Halothan. Această versiune a apărut după ce medicii germani au declarat că în sângele a doi cetăţeni germani, care au fost prezenţi şi ei în capcana teroriştilor, au fost descoperite urme ale acestui preparat anestezic.

S.P.

The following two tabs change content below.