Hai, Moldovă, să te măturăm!

CURĂŢENIE GENERALĂ // Chişinăuenii “împodobesc” pomii cu piese vestimentare, pungi de plastic şi chiar prezervative utilizate

Pungi de plastic, sutiene, slipuri, pantaloni, sacoşe cu resturi de mâncare, bucăţi de ruberoid – de toate poţi găsi în copacii din capitală. Potrivit angajaţilor Direcţiei general locativ-comunale şi amenajare (DGLCA), de multe ori, poţi observa atârnate în ramuri şi prezervative folosite. „Cel mai jenant este când te întreabă copiii de ce balonaşele stau în copac”, ne spune Simion Roman, director adjunct DGLCA.

Acesta a menţionat că, de regulă, chişinăuenii, dacă scapă de la geam sau de la balcon vreun obiect de vestimentaţie nu se grăbesc să-l ridice. „Angajaţii direcţiei pe care o conduc pot să le dea jos uneori, dacă le ajung, dar nu este de datoria acestora să o facă”, susţine Roman.

Locuitorii capitalei spun că proprietarii ar trebui să-şi ia lucrurile care sunt atârnate în copaci. În ce priveşte pungile de plastic, de acestea ar trebui să se ocupe angajaţii DGLCA.

Pe de altă parte, ecologiştii susţin că descompunerea produselor din plastic este un proces îndelungat şi nu asigură dispariţia totală a plasticului din mediul înconjurător, care se poate infiltra în cele din urmă în fiecare verigă a lanţului trofic.

De menţionat în context că pentru 16 aprilie curent este programată acţiunea „Hai, Moldova!”, prin care se propune să se facă curăţenie într-o singură zi pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În prealabil, organizatorii au adunat sâmbăta trecută copii, militari şi angajaţi ai primăriei în parcul Valea Trandafirilor din capitală pentru o „repetiţie generală”. Aceştia au spus că, timp de două ore, au fost adunate circa patru tone de gunoi.

 

„Niciun fel de pupat până nu facem curat!”, este un alt slogan al campaniei de salubrizare „Hai, Străşeni! Hai, Moldova!” al cărei lansare oficială va avea loc azi, la ora 14:00, în incinta sălii de şedinţe a Primăriei oraşului Străşeni.

 

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)