Hai Moldova: o tonă de gunoi pe hectar

La prima „Zi de Curăţenie Naţională”, organizată de „Hai Moldova” sâmbăta trecută, au participat circa 6000 de chişinăuieni. Din parcurile oraşului s-au colectat peste 200 de tone de deşeuri menajere şi în jur de 1500 de saci cu plastic. „Oamenii în alb” nu s-au speriat de noroi, ei au reuşit să găsească gunoiul şi acolo unde alţii l-au îngropat sau l-au lăsat.

Voluntarii au fost surprinşi de toate lucrurile pe care le-au găsit prin parcurile din Chişinău, în locurile unde ei ies de obicei la odihnă sau la un grătar cu prietenii sau familia. În diferite parcuri s-au găsit saltele, covoare, un televizor, un frigider, cauciucuri, bucăţi de linoleum, telefoane mobile, pe lângă obişnuitele prezervative, absorbante şi seringi folosite.

Alături de „Hai Moldova” au fost politicieni şi persoane publice precum Nicu Ţărnă, împreună cu membrii formaţiei „Gândul Mâţei”, „Snails”, Adrian Ursu, Doiniţa Gherman, Nata Albot, Andrei Bolocan, Sergiu Bezniţchi şi echipa postului de televiziune JurnalTV.

Alături de persoanele publice, care au atras mulţi admiratori, la curăţenie au ieşit mii de oameni simpli, liceeni, studenţi, soldaţi ai Armatei Naţionale, reprezentanţi ai unor companii cunoscute, familii, un grup de persoane invalide, pensionari şi copii. Părinţii au recunoscut că au ieşit la curăţenie cu copiii pentru a le da un exemplu. Cei mici s-au bucurat de echipamentul primit şi l-au folosit din plin pe parcursul zilei ajutându-i pe maturi. Chiar şi cei care au venit câte unul, la sfârşitul zilei făceau schimb de ID-uri de skype şi messenger cu noile cunoştinţe.