Hai la vot, duminică!

Cetăţenii Republicii Moldova care au şi cetăţenia României sunt aşteptaţi duminică, 9 decembrie curent, la 19 secţii de votare deschise în stânga Prutului pentru a-şi face alegerea. Românii basarabeni sunt invitaţi să-şi dea votul pentru un candidat în Camera Deputaţilor şi pentru unul în Senatul României.

Potrivit ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurca, cetăţenii care vor participa la vot trebuie să se prezinte la urne fie cu paşaportul românesc în care este specificat domiciliul în Republica Moldova, fie cu paşaportul românesc în care este menţiunea „cu domiciliul în România”, dar însoţit de buletinul de identitate moldovenesc şi fişa în care e indicat domiciliul în Republica Moldova, fie cu paşaportul românesc cu domiciliul în România, dar însoţit de permisul de şedere temporară în Republica Moldova.

Cetăţenii români aflaţi în tranzit în Republica Moldova nu vor putea vota în stânga Prutului. Alegătorii vor primi câte două buletine de vot care vor fi aruncate în urne diferite pe care va fi scris „Camera Deputaţilor” şi „Senat”. „Având în vedere experienţa anterioară, ne aşteptăm să participe la scrutin circa zece mii de alegători”, a declarat ambasadorul.

Potrivit diplomatului, patru din cele 19 secţii de votare vor fi deschise la Chişinău – două în incinta Consulatului României de pe str. Grigore Ureche 2, una la Liceul „Gheorghe Asachi” şi alta la Liceul „Gaudeamus”, sectorul Ciocana.

La Bălţi, secţia de votare va fi în cadrul Consulatului de pe str. Sf. Nicolae 51, la Ungheni – în sediul Biroului Consular de pe str. Mihai Eminescu 35, la Cahul – în cadrul Biroului Consular de pe str. B.P. Hasdeu nr. 11. La Ialoveni, Soroca, Cimişlia şi Cantemir, românii vor putea vota în incinta caselor de cultură, iar la Drochia şi Teleneşti – în sediile consiliilor raionale.

Totodată, la Orhei şi Nisporeni se va putea vota în incinta şcolilor de muzică, iar la Hânceşti şi Călăraşi – în sediile primăriilor oraşelor. La Căuşeni, românii îşi vor putea exprima votul în sediul Casei Limbii Române de pe str. Mihai Eminescu 29, iar la Ştefan-Vodă – în sediul Liceului „Ştefan Vodă”. Orice basarabean cu cetăţenie română va putea vota la oricare din aceste secţii indiferent de în localitate îşi are domiciliul în Republica Moldova, pe paşaportul românesc aplicându-se ştampila „Votat”. Secţiile de vot vor fi deschise între orele 7.00 şi 21.00.

Şase candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi alţi şase candidaţi pentru Senatul României vor candida în circumscripţia care cuprinde Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din România, ce vor avea loc pe 9 decembrie curent.

Astfel, basarabenii vor putea alege pentru Camera Deputaţilor între Victor Alexeev (Uniunea Social Liberală), Eugen Tomac (Alianţa România Dreaptă), Gheorghe Viţă (Partidul Popular „Dan Diaconescu”), Richard Kovacs (Uniunea Democrată Maghiară), Alexandru Daniel (Partidul Ecologist Român) şi Natalia Emciuc (Partidul România Mare).

Totodată, locuitorii din Republica Moldova cu cetăţenie română vor putea vota unul dintre următorii candidaţi pentru Senat: Cristian David (USL), Viorel Badea (ARD), Eugen Mihalache (PPDD), Hantz Peter Bella (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), Mihaela Neagu (PRM) şi Nagz Zoltan Levente (UDMR).

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)