Hai la hrişcă!

ANTICORUPŢIE // Astăzi, la Piața Centrală din capitală vor fi scoase în vânzare 87 de tone de hrişcă de contrabandă la preţul de 3,50 lei. Produsul poate fi găsit în pavilionul central

Angajaţii forțelor de ordine din cadrul Departamentului de contracarare a contrabandei cu produse agricole, în colaborare cu colegii lor de la CCEBE, au descoperit un depozit în care o grupare clandestină ascunsese o cantitate mare de hrişcă. Membrii grupării aşteptau ca toate stocurile existente pe piaţă să se epuizeze, după care să scoată în vânzare hrişca la un preţ şi mai mare decât cel existent (35-40 de lei). Pentru că nu au condițiile necesare de păstrare a hriştii, oamenii legii au decis să vândă produsul confiscat cât mai repede. După dezbateri îndelungate, au stabilit prețul de 3,5 lei pentru un kilogram. „Nu ne zgârcim. Lasă lumea să mănânce. Iar banii din vânzări îi vom dona, încă nu am decis pentru ce”, a declarat pentru JURNAL colonel Vasile Butoi, directorul CCEBE din cadrul MAI.

Directorul Pieţei Centrale din Chișinău, Ion Stratan, susține că, se întâmplă în premieră ca forțele de ordine să scoată în vânzare produse capturate. „Știu că este un magazin specializat unde este vândută marfa adusă prin contrabandă. Mi s-a explicat că e prea multă hrișcă și ei nu au unde o păstra”, a relatat directorul pieței. Stratan a menționat că a fost cam dificil să accepte propunerea forțelor de ordine. „Eu îmi imaginez ce va fi în piață”, a subliniat el. Până la urmă, directorul a fost de acord, mai mult ca atât, el a declarat că nu va cere bani pentru arenda celor trei gherete în care va fi comercializată hrișca ieftină. „Poate îmi iau și eu vreo doi saci”, a spus în glumă directorul pieței. Șeful CCEBE, la rândul său, l-a asigurat pe Stratan că va disloca trei echipe de polițiști pentru menținerea ordinii publice și pentru a supraveghea ca rândul la hrișcă să fie respectat.

Cât poți duce

„Vreau să vă spun că, în contextul alegerilor locale care se apropie, am avut mai multe propuneri de la potențiali candidați. Erau gata să cumpere toate 87 de tone și la un preț mai mare. Aceștia planificau să facă pachete sociale pentru ca ulterior să le distribuie electoratului”, povestește Valeriu Ţurcan, șeful Departamentului de contracarare a contrabandei cu produse agricole aduse pe teritoriul R. Moldova. El a refuzat să spună cine a venit cu propunerea, a menţionat doar atât: „Urmează să stabilim cui îi aparține depozitul în care a fost depistată hrișca şi cine a pus la cale această afacere”. Spre marea bucurie a cumpărătorilor, ei vor putea cumpăra câte kilograme doresc, deși din start se preconizase ca fiecare persoană să poată cumpăra doar câte 2 kg.

„Ne-am gândit mult și la acest compartiment. Am renunțat la ideea de a vinde o cantitate anumită pentru fiecare cumpărător deoarece riscam să ne trezim cu un rând enorm. Am decis ca fiecare persoană să cumpere, cum se mai spune în popor, cât poate duce”, a declarat Valeriu Ţurcan.

Hrișcă de calitate

Cât privește calitatea hriştii, produsul agricol a fost supus unei analize în laboratorul Pieţei Centrale. „Hrișca este proaspătă, se fierbe ușor, dar le sfătui pe femei, înainte de a o pune la fiert să o prăjească puțin, așa, pentru orice eventualitate”, a recomandat Valentina Creţu, șefa direcției sanitare din Piața Centrală. Medicul a menționat că orice produs alimentar, înainte de a fi expus spre vânzare, trece un control de laborator. Amintim că hrișca la prețul de 3,5 lei pentru un kg poate fi găsită azi în pavilionul central, cum intri la stânga, pe când în magazine acest produs este comercializat la un preț de zece ori mai mare. (!)

Trei colaboratori CCEBE, îmbrăcaţi în civil vor fi vânzători de hrişcă ieftină. Ei au fost selectaţi din 50 de doritori. Dacă nu vor fi înregistrate încălcări, conducerea CCEBE a promis că-i va avansa.

Analizele de laborator au arătat că hrişca este de calitate superioară şi este importată din oraşul Viniţa, Ucraina.

Oamenii de la ţară sunt nemulţumiţi că hrişca va fi comercializată doar la Piaţa Centrală din Chişinău. „Cât de norocoşi îs orășenii, dar sărmanul om de la ţară nu mai vede nimic! Eu am un fiu şi e student la Drept la Chişinău. Chiar acum îl sun şi-i spun să caute nişte saci şi la 6 dimineaţa să fie primul în piaţă. După asta am să o vând mai scump. Ştiţi cât e de întrebată hrişca la noi în sat?”, ne asigură Eudochia Sclifos. Femeia îşi planifică deja ce va face cu hrişca cumpărată şi numără câţi bani va câştiga. Ea m-a rugat să nu mai sun pe nimeni din sat.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.