Hai la bostani, hai la bostani!

 

Regele Bostaniadei, Ion Cocan şi Dorina Cojocaru

Gospodari din fire, lozovenii şi-au adus la vânzare roada din acest an, cuptoare de prăjituri de tot felul, vinul tânăr şi sarmale coapte în bostani

Poarta stadionului din Lozova, frumos împodobită cu dovleci, întâmpină oaspeţii care curg continuu, pe cărăruia de câteva sute de metri, la Bostaniada 2013. Sărbătoarea începe chiar la poarta stadionului, aici unde câţiva agricultori, printre vânzătorii de animale şi păsări, şi-au întins bostanii care pe jos, care în căruţe. Gospodari din fire, lozovenii şi-au adus la vânzare roada din acest an, cuptoare de prăjituri de tot felul, vinul tânăr şi sarmale coapte în bostani.

Victor Grosu vinde bostani pentru plăcinte

Cât ţine târgul de mare e plin de dovleci. Printre butoaiele de vin, mesele cu prosoapele brodate ori cele de bucate, se ascund ori sar la vedere bostanii de tot neamul. Se pare că anul acesta toată Lozova a semănat bostani pentru această sărbătoare. Şi asta după ce, anul trecut, oaspeţii Bostaniadei au rămas dezamăgiţi de lipsa lor. Întâlnesc aici lozoveni care au semănat pentru prima oară această plantă şi au scos acum la vânzare tone de dovleci, la care stau în rând oaspeţii orăşeni, dar şi din cei care îi cultivă de ani buni.

Patima bostanilor

Marius Grosu, mogâldeaţa printre bostani

O mogâldeaţă de om, cu nişte bolfiţe cât un dovleac decorativ, se necăjeşte să mişte bostanii bine aranjaţi peste nişte baloturi de fân. Alături, părinţii lui, înconjuraţi de cumpărători chiar de la prima oră de deschidere a festivalului, cântăresc nişte bostani de plăcinte. Au adus astăzi la vânzare vreo 20 de soiuri de bostani, îmi spune Nina Grosu, soţia unui lozovean pasionat de această plantă. Victor, soţul ei, are patima bostanilor de vreo 12 ani, de când i s-a îmbolnăvit mama de diabet. Bostanul, spune el, a ajutat-o să-şi menţină sub control nivelul glucozei în sânge. De atunci tot încearcă să

Andrei Porubin şi Dorina Cojocaru, moderatorii festivalului, Maria Ursachi, primar de Lozova, şi Ion Ciocan

cultive şi să-şi diversifice colecţia de dovleci. Iarna trecută, povesteşte soţia, a plecat la muncă peste hotare. În loc de bani, a adus seminţe de bostan. „Măi omule, d’apoi noi de bani avem nevoie, nu de seminţe!”, îl mustră femeia. „Lasă, Nino, am să pun bostan până o să iasă bani să ne cumpărăm casă!”, îi răspunde bărbatul.

Bucătăresele s-au întrecut la bucate

Mă apropii de o masă plină de bunătăţi. Vânzătoarea, Maria Oprea, cu mănuşi igienice, şorţ şi părul prins, e gata să mă deservească. Are pe masă, protejate cu peliculă, plăcinte cu bostan şi brânză, clătite, învârtite cu dovleac. A copt şi un cuptor de pateuri cu bostan, a pregătit şi vreo 30 kg de sarmale. N-a fost anul trecut la acest festival, însă a auzit că lumea „a murit de foame” aşa că, alături de

Valerian Ciocan ciopleşte în bostan

alte vreo 30 de lozovence instruite de specialişti în domeniul alimentaţiei, a decis să participe şi ea cu bucate de casă la vânzare. Şi sora ei, spune, participă cu prosoape şi feţe de masă croşetate la târgul de artizanat, alături de mulţi alţi meşteri populari veniţi din ţară, dar şi din sat.

La mesele doldora de bucate, încep să se formeze cozi. Oamenii prind rând la tot ce se vinde şi le lasă gura apă: frigărui, prepeliţe la grătar, plăcinte de tot felul.

Mascota Bostaniadei

Maria Oprea, lozoveanca cu plăcinte

Chip vesel, straie populare, pălărie cu panglică tricolor şi o pană de păun prinsă în ea, lozoveanul Ion Ciocan, despre care se spune că e cel mai înrăit crescător de dovleci de prin părţile noastre, promovează această sărbătoare. Pozează alături de oamenii care se înghesuie printre dovlecii din jurul căruţei în care îşi ţine bostanii de tot neamul şi le povesteşte despre miracolul tămăduitor al acestora şi ce bucate poţi pregăti din ei.

Târgul de bostani

Un pic cam cherchelit, habar nu are de supărarea soţiei, confuză de atâta lume care îi înconjoară marfa: unul îi cere un bostan copt şi umplut cu orez, altul îi cere un bostan decorativ, celălalt vrea să facă o poză printre bostani cu soţul ei…

Zăpăceală mare, nu mai are răbdare să-mi spună şi mie o vorbă. Bărbatul însă, vedetă cunoscută a acestei sărbători, anul trecut a fost încoronat regele Bostaniadei 2012, îmi pozează vesel alături de alte vedete. Înţeleg că a devenit un fel de mascotă a acestei sărbători.

Lumea s-a odihnit pe bune

Familia Jardan din Lozova a vândut un microbuz de dovleci

Aşezaţi pe iarbă ori pe fân, vizitatorii savurează în voie muzica. Au venit astăzi să le cânte Vasile Iovu, Olga Ciolacu, Adriana Ochişanu, formaţia Noroc şi mulţi alţii. Profesionişti în ale carvingului, Valerian Ciocan şi Maria Burduja cioplesc în bostani într-un cort din mijlocul stadionului, lăsând copiii şi maturii cu gura căscată la operele ce ies din mâinile lor. Obiecte de tot felul: oale de lut, cercei, covoare şi prosoape, confecţionate manual îmbogăţesc standurile.

Copiii se bucură de spectacolul unor mimi, desenează şi construiesc castele din bucăţele de lemn. La toate s-au gândit organizatorii.

Fotografii de familie printre dovleci

După o zi de distracţii, a venit vremea pentru încoronarea regelui din acest an. Pentru munca depusă la organizarea festivalului şi contribuţia la promovarea bostanului, diploma de merit şi coroana i-a revenit aceluiaşi personaj, Ion Ciocan. Încoronat, regele scoate lege în ţară: „Să semănăm cât mai mulţi bostani, să-i scoatem la export, să atragem cât mai mulţi turişti la această sărbătoare!”. Aşa zice Măria Sa, aşa vă transmit şi eu!

Vedete printre vedete

Seara târziu, când turiştii pleacă pe la casele lor, mă apropii de mesele din târg să văd cum le-a mers vânzarea lozovenilor. Au vândut tot, tone de bostani, mâncare, mustul dulce. Cei care îşi terminaseră produsele pregătite pentru această sărbătoare au mai tras o fugă acasă şi s-au întors cu ce mai aveau. O familie care vinde arpagic, după ce a terminat tot ce avea de vânzare, zice lozoveanul: „E tare binevenită această sărbătoare la noi în sat!”.

Bostanii s-au vândut ca pâinea caldă

Casetă: Sărbătoarea bostanului de anul acesta, aflată la cea de-a doua ediţie, organizată de primăria Lozova, Străşeni, Jurnal TV şi Federaţia Naţională a Fermierilor din RM, a fost una pe cinste. Dacă anul trecut petrecăreţii au rămas dezamăgiţi că la sărbătoarea dedicată bostanului au lipsit protagoniştii serbării, anul acesta organizatorii au făcut faţă cerinţelor miilor de moldoveni prezenţi la Bostaniadă.

 

Trăiască Regele!

Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)