HADEI // Omul-comitet şi 16 ani de domnie

Noul preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic (CNO) este nimeni altul decât vechiul preşedinte, Nicolae Juravschi. Un rezultat anticipat de însuşi Juravschi. În procesul alegerilor nu s-au înregistrat încălcări şi ceea ce este lăudabil, acestea au fost secrete. Totuşi, ceea ce s-a întâmplat înaintea alegerilor este, în opinia mea, strigător la cer şi incompatibil cu o societate democratică, a „principiilor şi valorilor”. A fost o adunare generală ca în timpurile sovietice, când „mogulii” îşi permiteau să închidă gura celor care au alte păreri.

La Adunarea generală a asistat premierul Vlad Filat. M-am gândit din start că prezenţa oficialului e un semn că autorităţilor RM le pasă de sportul moldovenesc. Totuşi, după ieşirea lui Vlad Filat la tribună, cei prezenţi în sală şi-au dat seama că, de fapt, mesajul acestuia a fost cu totul altul. Premierul a venit, din câte se pare, ca să-şi susţină colegul de partid. Mai mult, Vlad Filat, care a vorbit despre fair-play, i-a transmis un mesaj foarte dur contracandidatului lui Juravschi, Tudor Casapu. Voalat, acesta a spus că un candidat nu poate pretinde această funcţie şi din cauza că a fost depistat pozitiv: „Pentru a ajunge în această funcţie, trebuie să vii cu proiecte concrete. Nu cred că oamenii care au folosit aceste metode şi au avut o asemenea campanie electorală pot conduce curat acest comitet”.

Admitem că premierul are dreptate, mai ales că şi el a trecut prin campanii electorale, în cadrul cărora a fost atacat nefondat de concurenţii săi electorali. Şi pentru că ştie cum este să fii atacat, nu ar trebui să intervină în disputa dintre cei doi campioni olimpici. Premierul nu a făcut altceva decât să adâncească prăpastia dintre cele două tabere. În consecinţă, nu vor avea de suferit Juravschi şi Casapu, ci sportul din Republica Moldova şi imaginea acesteia peste hotare.

Un discurs demn a avut preşedintele de onoare al CNO, Efim Josanu. Acesta nu a făcut campanie pentru niciun candidat, atenţionându-i pe ambii să aibă grijă de imaginea mişcării olimpice şi să nu o asocieze cu partidele politice. Josanu le-a sugerat celor doi să renunţe la ambiţii şi să-şi canalizeze energia pentru binele sportului.

Să revenim la cei doi candidaţi şi programele lor, care, în opinia mea, au lăsat mult de dorit. Juravschi, de exemplu, mizează foarte mult pe susţinerea statului, exemplificând cazurile Belarusului şi Azerbaidjanului, unde guvernele alocă foarte mulţi bani forumurilor olimpice. Republica Moldova însă nu este nici Belarus şi nici Azerbaidjan, din câte ştim, ea tinde spre Uniunea Europeană, unde sportul se dezvoltă prin proiecte concrete în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor.

Se vorbeşte de ani buni despre Legea sponsorizării, dar, din păcate, deocamdată nu s-a realizat nimic. S-a vorbit „foarte şi foarte mult” că un anumit procent din vânzarea ţigărilor va fi alocat sportului şi culturii, însă nici despre asta nu am mai auzit nimic. Ne pierdem de fiecare dată în discuţii şi promisiuni sterile, cu acestea însă nu se fac performanţe.

În opinia mea, Nicolae Juravschi ar trebui să formeze pe lângă el un manager tânăr de perspectivă pe care să-l promoveze ulterior la conducerea acestui comitet. Altfel, nu m-aş mira că, şi după 16 ani de domnie la CNO, campionul olimpic la canoe îşi va înainta din nou candidatura şi, fiind în prezidium, va încerca cu mai multă înverşunare să le închidă gura oponenţilor săi.

Preşedinţia CNO e ceva prestigios, dar să recunoaştem că ea implică prea multe drepturi şi puţine obligaţii. Aş vrea să-l văd pe dl Juravschi în calitate de ministru al Tineretului şi Sportului, dar tare mă tem că nu-şi doreşte o asemenea funcţie, care presupune multă responsabilitate şi riscul de a fi demis în orice moment. Actualul preşedinte al CNO ar trebui să ia exemplu de la Vlad Filat care, după alegerile din 2009, a acceptat să preia conducerea guvernului, şi nu funcţia călduţă de spicher.

P.S. Oricum, alegerile de miercuri au demonstrat că există o tendinţă nefavorabilă omului-comitet. Chiar dacă Juravschi i-ar fi dat lui Casapu 25-30 de voturi, acesta ar fi acumulat în cele din urmă 43 de voturi.