HADEI // Daţi-i lui Ciobanu ce e al lui…

Pavel Ciobanu a fost reales duminică pentru al cincilea mandat consecutiv în funcţia de preşedinte al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), fapt ce a provocat nervozitatea unei mâini de oameni din fotbalul moldovenesc. Este vorba de un grup asupra căruia planează suspiciuni că s-ar ocupa cu meciuri aranjate. În plus, ceea ce este mai grav, aceste specimene fac o imagine proastă sportului rege.

Am fost mâhnit să asist la un scandal de prost gust, la care nu au lipsit înjurăturile şi cuvintele necenzurate. Îmi pare rău că Radu Rebeja şi-a construit campania pe acuzaţii şi nu a fost capabil să arate oamenilor din fotbal că vine cu o nouă mentalitate. Probabil, cea mai mare greşeală a lui Radu este că a plecat urechea la spusele oamenilor menţionaţi mai sus şi a crezut că dacă arunci cu mizerie ai sorţi de izbândă în ceea ce-ţi propui.

Un comportament nu tocmai civilizat a avut şi patronul de la FC Zimbru, Nicolae Ciornîi, care nu a ezitat să spună că cei prezenţi la Congresul FMF nu sunt altceva decât „o turmă de berbeci”. Poate şi din acest motiv premierul Vlad Filat a preferat să plece în momentul în care Ciornîi a ieşit la tribuna centrală şi a ţinut un discurs de altfel constructiv. Nici comportamentul antrenorului Ilie Carp n-a fost unul demn, în pofida faptului că a fost provocat de fostul patron al Olimpiei, Serghei Chiseliov, şi de ex-consilierul prezidenţial Valeriu Reniţă. La Congres au venit oameni care au făcut şi fac ceva pentru fotbalul moldovenesc şi, probabil, au vrut să asiste la o dezbatere de idei, şi nu la un spectacol de prost gust.

Chiar dacă se spune despre Ciobanu că e un tip de factură veche, nu pot să nu remarc faptul că acesta a avut un comportament ireproşabil în campanie, dar şi după ce a fost reales în funcţia de preşedinte. Ar fi putut spune foarte multe despre (ne)activitatea lui Rebeja în funcţia de vicepreşedinte, dar a menţionat doar că „eu am grijă de familia lui Radu şi de copiii săi. Nu vreau ca aceştia să audă nebunii despre părintele lor”. „Nu sunt supărat deloc pe Radu Rebeja, dar am fost mirat să aud de la el, după patru ani, că a lipsit ceva sau altceva”, a menţionat preşedintele reales.

Alegerile au avut loc şi sper că spiritele se vor calma, iar cei care conduc destinul fotbalului moldovenesc să se apuce de treabă şi să-şi îndeplinească angajamentele asumate în faţa microbiştilor. Pe această cale aş vrea să apelez la autorităţile statului să-i dea lui Ciobanu cele 10–15 ha pentru Stadionul Naţional, de care se vorbeşte mai bine de zece ani. Trebuie să recunoaştem că îi va fi foarte greu să îndeplinească această sarcină, deoarece ridicarea unei arene nu ţine de competenţa FMF. Cu toate acestea, ar fi oportun să i se dea lui Ciobanu ceea ce cere.

Astfel guvernul îşi va lua de pe umerii săi o povară, dar şi lui Ciobanu i se va oferi şansa să demonstreze celor care îl contestă că Centrul de pregătire de la Vadul lui Vodă şi Futzal-Arena de la Ciorescu nu s-au făcut de la sine.

„Am aşteptat destul, deja nu se mai poate tărăgăna construcţia Stadionului Naţional. Guvernul sau Primăria să stabilească locul viitoarei arene şi să ne dea cele 10–15 ha. Dacă nu se face nimic, să cadă capete. Trebuie ca cineva să poarte responsabilitatea pentru acest proiect, iar eu sunt gata să mi-o asum”, a declarat Ciobanu.

O altă mişcare a lui Ciobanu a fost desemnarea lui Ion Testimiţeanu în funcţia de vicepreşedinte al FMF. Fostul internaţional, care este alături de naţională în cantonamentul din Turcia, a spus pe şleau că nu ştie cu ce se mănâncă această funcţie, dar că va învăţa repede de la oamenii mai pricepuţi.

Cred că Testimiţeanu va fi un vicepreşedinte care nu se va izola de echipa FMF şi va încerca să fie util pentru echipele naţionale. Acesta va avea curajul să critice fotbaliştii când va fi cazul (cum s-a întâmplat după meciul cu Anglia n.r.) şi, în acelaşi timp, să-i protejeze cum ar face o mamă cu propriul copil.